Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Puolueet matkalla kunnallisvaaleihin

Kalliomaa: Kristilliset ovat moderneja lähimmäisiä



Kristillisen liiton puoluesihteeri Milla Kalliomaa tuohtuu selittäessään, miten kristillisen liiton puheita perheen puolesta on tapana vähätellä.


- Julkisuudessa törmää usein siihen, että puolue puhuu näistä asioista kuin vanhasta muistista. Jutuissa vielä annetaan ymmärtää, että se kaikki tulee "syvältä".

Kalliomaa ihmettelee, miksi samaan aikaan haastatellaan kaikkia tutkijoita ja muita asiantuntijoita perheen pahoinvoinnista.

- Mutta kun me aukaisemme suumme, kyse onkin jo jostain vanhanaikaisesta asiasta. Kristillinen liitto tuntuu näkevän aitoa vaivaa perhepolitiikasta. Tuleviin kuntavaaleihin puolue panostaa: omia ehdokkaita kehotetaan taistelemaan kotikuntiinsa lapsipoliittisia ohjelmia.

Vaikka SKL onkin ehkä leimattu ydinperheen viimeiseksi oljenkorjeksi julkisuudessa, kuuluu toisenlainen viesti puoluesihteeri Milla Kalliomaan suusta.

- Me korostamme perheverkostoa ja perhettä sosiaalistavana yhteisönä, joka on yhteiskunnan vakaudelle tärkeää. Tähän osastoon kuuluu myös vaateet omaishoidon tuesta. Olemme moderni lähimmäispuolue.

Kalliomaa sanoo tehneensä oikein tutkimusta puolueitten välillä ja väittää, että juuri hänen puolueensa ohjelmassa puhutaan lapsista, nuorista ja vanhuksista syvällisimmin ja painokkaimmin.

Suomessa toiselle sijalle puolueista nousee lapsiystävällisyydessä vasemmistoliitto. Valtakunnan tasolla Suomen kahdella suurimmalla perhepuolueelle ei ole juurikaan yhteistä, mutta Kalliomaan mukaan tilanne on ollut toinen kunnanvaltuustoissa.

- Silloin syntyy hyviä päätöksiä, kun yhteinen hillopurkki on syöty loppuun.

Yhteistyö vasemmiston kanssa ei ole silti mitenkään yleistä kuntatasollakaan. Kyllä vastakaikua enimmäkseen etsitään ns. keskiryhmistä: vihreistä ja keskustasta.


Ei ilman aatetta

Kalliomaa painottaa kunnallisten palveluitten turvaamisen ohella kristillistä sosiaalietiikkaa. Mm. huumetestejä olisi syytä tehdä lasten suojelemisen vuoksi.

- Vapaus käyttää huumeita ei ole minulle lainkaan arvokasta. On vähän kummallista tämän nykymaailman uskonnon, yksilön vapauden, kunnioittaminen, jopa tuhoisin seurauksin.

- Puhun ylipäänsä aktiivisemman ja yhteisvastuullisemman kansalaisyhteiskunnan puolesta, sanoo Kalliomaa.

- Jokaisen meidän suomalaisen velvollisuus on osallistua hyvinvoinnin tuottamiseen. Se on muutakin kuin verojen maksamista.

Suomi on järjestöjen luvattu maa, mutta kunnioitettavista jäsenmääristä huolimatta toimijoita on aika vähän. Yrittäjyyttäkin joittenkin palveluitten tuottamiseen tarvitaan nykyistä enemmän, arvelee Kalliomaa.

Perheitten on myös saatava mahdollisuuksia valita se hoitomuoto lapselle tai perheen isovanhemmille, joka sopii perheelle kulloinkin. Sekin on suotavaa, että naiset saisivat ilman rahahuolia jäädä kotiin pieniä lapsia hoitamaan.

Nykyjärjestelmä on epätasa-arvoinen, sillä vain hyvätuloisilla perheillä on tämä mahdollisuus.

- Ei suomalainen nainen sitä paitsi ole niin ressukka kuin luullaan, kyllä hän voi luoda uraa myös kotivuosien jälkeen, painottaa Kalliomaa, joka oli itse kolmen lapsen äitinä seitsemän vuotta kotona.


Kalliomaa kiittelee Kallista

Kristillisen liiton vahvuus johtuu Kalliomaan mielestä vapaaehtoisjoukkojen antaumuksellisesta työstä. Puoluetoimistossa itsessään työskentelee palkollisia vain neljä ja Kalliomaa hoitaa etätyönä puoluesihteeriyttä Lahdesta.

Viime valtuustokaudella kristillisiä oli valtuustoissa yhteensä 353. Nyt tavoitellaan yli 400 valtuutettua, vaikka puheenjohtaja onkin pistänyt parhaimman tavoitteen, 700.

Kristillisten terävimmät alueet ovat Pohjanmaa ja Häme. Kaupungeista etuvartiossa seisovat mm. Varkaus, Joensuu ja Lahti.

Uusien jäsenten ilmaantumista pidetään etenkin ruotsinkielisellä rannikkoseudulla vetovoimaisen puheenjohtajan Bjarne Kalliksen ansiona.

Varkaudessa joukkoja vetää nuori uusi kansanedustaja Kari Kärkkäinen. Nuoret ovat lähteneet mukaan ilahduttavan hyvin kristillisen liiton kunnallisvaaleihin, sillä mikään varsinainen nuorten puolue ei SKL juuri ole aiemmin ollut.

Nyt heidän määränsä ehdokkaista on jopa viisinkertaistunut, vaikka liki nollasta lienee hyvä ponnistaa. Nuoria kirjattiin nyt listoille 153.

- Meillä ei tosin ole näitä "hanuri"-kampanjoita tai Tee se kopissa -juttuja kuten keskustalla ja kokoomuksella.

Nuoret ovat kuitenkin yltäneet hauskoihin iskulauseisiin julisteissaan, kuten vaikkapa "Kävyt kerää kaiken".
- Tälläkin testataan, kuullaanko nuorten ääntä kunnissa.


Vähemmän ressukkanaisia

Puolueen listoilta hamuaa valtuustoihin 1 667 ehdokasta, joista naisia on 47 prosenttia.

Aktiivisten naisten mukaantuloa on osittain motivoinut nuoren, pätevän ja näyttävän Milla Kalliomaan olemus. Sitä ei puoluesihteeri itsekään kiistä.
- Toinen piristysruiske oli Eija-Riitta Korholan saaminen puolueen europarlamentaarikoksi.

Kalliomaa on siviiliammatiltaan lastentarhanopettaja.
- Olen akavalainen ja aivan sikahuonosti palkattu lastentarhanopettajana, jos sitä työtä tekisin nyt.

Kalliomaan nuorin tytärkin on muuten ilmoittanut ensin kyllä valmistuvansa lastentarhanopettajaksi, mutta sitten siirtyvänsä joko puoluesihteeriksi tai johtajaksi.

Puolustan naisten säädyllisiä ja vakituisia ansioita kunnan töissä sekä samapalkkaisuutta, sanoo Kalliomaa.

- Sitä olemme puolueena koko ajan yrittäneet pitää esillä, palkan pitää riittää verotuksen jälkeen elämiseen. Verotuksen painopistettä voisi siirtää työstä omaisuuteen.

Kiinteistöverotuksen suhteen Kalliomaa kuitenkin etenisi varovaisesti. Varsinkin jos se lisätään samaan ahdistavaan joukkoon progressiivisen verotuksen, korkeitten työnantajamaksujen, bensan hinnan ja elintarvikkeiden arvonlisäveron kanssa.

STT-IA
6.10.2000


Politiikka -sivulle