Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Aivojen ravintotottumukset selvitetty



Ihmisaivoilla kestää noin kymmenen minuuttia havaita, että ne ovat saaneet jo tarpeeksi ravintoa yhdellä ateriointikerralla.


Uraa uurtavassa amerikkalaisessa tutkimuksessa selvisi myös se, että ihmisen ruokaillessa hänen aivojen eri osista pääasiassa hypotalamus reagoi tapahtumaan.

Tutkimuslöydöksistä arvellaan olevan apua muun muassa lihavuuden ja syömishäiriöiden kehittymisen ymmärtämisessä. Aiemmassa tutkimuksessa on nimittäin todettu, että lihavilla ihmisillä hypotalamus toimii erilailla kuin hoikilla.

- Aivojen hypotalamuksen on vuosia tiedetty keskeisesti säätelevän syömistä ja energia-aineenvaihduntaa, mutta vasta nyt pystyttiin osoittamaan, että ravinnonoton aikana siinä tapahtuu valtavasti fysiologisia muutoksia, toteaa tutkimuksesta vastaava Yijun Liu.

Hänen mukaan sitäkin tärkeämpää oli havaita, että ruokailun yhteydessä tapahtuvilla aivotoiminnan muutoksilla on selkeä yhteys perinteisesti havaittuihin biokemiallisiin muutoksiin, kuten veren glukoosin ja insuliinin määrien suurenemiseen.


Aivot viestittävät sopivasta sokerimäärästä

Ruokailun vaikutuksia aivotoimintalle selvittävässä tutkimuksessa 18 koehenkilölle juotettiin sokeriliuosta, jonka jälkeen heidän aivojen toimintaa mitattiin uudentyyppisellä magneettikuvaukseen pohjautuvalla menetelmällä.

- Havaitsimme koehenkilöiden aivokuvissa puolitoista ja kymmenen minuuttia sokeriliuoksen nauttimisen jälkeen muutoksia. Ensimmäinen muutos liittyi nielemiseen ja muuhun syömistapahtumaan sinänsä, Liu kertoo.

- Kymmenen minuuttia myöhemmin tapahtui toinen muutos, joka viittasi suoraan glukoosin ja insuliinin tasojen nousuun veressä. Samalla se oli aivojen signaali siitä, että ne ovat saaneet tarpeeksi ravintoa, selvittää Liu.

FF-IA
7.7.2000


Ajassa -sivulle