Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Vaatimus asiapaperien salailusta suututtaa EU-parlamentissa



EU:n parlamentissa on noussut huoli jäsenmaiden vaatimuksesta rajoittaa luottamuksellisten ja erityisesti sotilasasioita koskevien papereiden saatavuutta.


Erityisen närkästyneitä eräät edustajat ovat kirjeestä, jossa uhataan sulkea EU:n komissio yhteisen puolustus- ja turvallisuuspolitiikan valmistelun ulkopuolelle.

Vihreän ryhmän puheenjohtajan Heidi Hautalan mukaan taustalla on sotilasliitto Naton vaatimukset. Hautala pelkää, että Naton kautta unioniin leviää haitallisia salauskäytäntöjä.

Jupakka sai alkunsa Portugalin ulkoministerin Jaime Gaman kirjeestä, jonka hän lähetti jäsenmaiden puolesta viime viikolla EU:n komission puheenjohtajalle Romano Prodille. Gama toimi vielä tuolloin EU:n puheenjohtajamaan edustajana.

Kirjeessä puututaan komission ja parlamentin keskenään hahmottelemaan puitesopimukseen asiakirjojen luovuttamisesta.

Gama korostaa luottamuksellisuuden säilyttämistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ja vaati papereiden luovuttamista koskevan kohdan muuttamista. Muussa tapauksessa komission osallistumista ministerineuvoston työhön pitäisi harkita, kirjeessä uhataan.

Prodi välitti asiasta heti seuraavana päivänä tiedon EU-parlamentin puhemiehelle Nicole Fontainelle todeten olevansa eri mieltä ministerineuvoston kanssa, mutta myöntyvänsä samalla muutosvaatimukseen.

Parlamentissa Gaman kirje on tulkittu jäsenmaiden puuttumiseksi instituutioiden välisiin suhteisiin. Vihreät syyttävät ministerineuvostoa kiristämisestä.

Kirjeessä viitataan tiettyihin jäsenmaihin, joita ei kuitenkaan ole nimetty. EU-lähteiden mukaan sotilaspapereista on ollut huolissaan ainakin Saksa, joka on vaatinut erillistä esitystä puolustusasiakirjojen avoimuudesta.

Ministerineuvosto sai väliintulolla aikaan sen, että alkuperäisestä versiosta on pudonnut pois lause, jonka mukaan luovuttamisen kieltämisen on perustuttava kansalliseen lainsäädäntöön tai yhteisön sääntöihin.

Nyt muotoilussa todetaan vain, että luottamuksellisia papereita voidaan antaa parlamentille, mikäli jäsenmaa tai asianomainen elin on antanut siihen suostumuksen. Käytännössä kieltäminen on tällöin helpompaa.

Heidi Hautala pitää puitesopimuksen uutta muotoilua vaarallisena myös siksi, että menettely saatetaan ulottaa esimerkiksi papereihin, jotka voisivat paljastaa epäiltyjä talouden väärinkäytöksiä. Saman huolen ovat nostaneet esille talousarvion valvontavaliokuntaan kuuluvat jäsenet.

Taustalla on ennen muuta Naton huoli siitä, että luottamukselliset sotilaspaperit vuotavat komissiosta parlamentin jäsenille. Tällöin salassapito on vaikeaa, sillä parlamentaarikkoja on 626 ja joillakin on intressejä vuotaa paperit edelleen julkisuuteen.

Parlamentin odotetaan kaikesta huolimatta hyväksyvän puitesopimuksen, kun parlamentin ja komission suhteista äänestetään keskiviikkona.

STT-VT
7.7.2000


Ulkomaat -sivulle