Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tietoyhteiskunnan rakentaminen etenee myös Venäjällä

Liikenneministeriön Pursiainen: "Venäjän viestintäpolitiikka yllättävän länsimaista"



Venäjä on yhteiskunnallisen avautumisensa myötä nostanut profiiliaan myös tele- ja viestintäpolitiikassa. Maassa on meneillään laajoja tietoliikenteen kehittämiseen tähtääviä uudistuksia, jotka liittyvät Venäjän tietoyhteiskuntastrategiaan.


Apulaisosastopäällikkö Harri Pursiainen liikenneministeriöstä kertoo, että Suomella on merkittävä rooli erilaisissa viestintäpoliittisissa yhteistyöhankkeissa.

Venäjän ja Suomen viranomaiset ovat sopineet yhteistyöstä viestintälainsäädännön uudistamisessa. Ensimmäinen yhteinen viestintäpoliittinen seminaari järjestettiin Moskovassa 19. - 20. kesäkuuta. Yhteistyötä on tarkoitus jatkaa laajemmalla, myös yrityksille tarkoitetulla seminaarilla.

Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen ja hänen venäläinen kollegansa, teleliikenneministeri Reiman sopivat keväällä asiantuntijaseminaarin järjestämisestä yhteistyön ja tietojenvaihdon tiivistämiseksi maiden välillä.


Venäläiset avaavat markkinoitaan

Suomessa ja Venäjällä pohditaan tällä hetkellä hyvin samantapaisia viestintään liittyviä kysymyksiä. Venäjä esitteli seminaarissa oman tietoyhteiskuntastrategiansa, joka muistuttaa paljon länsimaiden vastaavia strategioita ja jossa korostetaan koulutusta ja Venäjän kieltä sekä kulttuuria.

- Venäjällä on kovasti kiinnostusta päästä telemarkkinoilla hyviin tuloksiin. Venäjä modernisoi voimakkaasti järjestelmiään, Harri Pursiainen kertoo.

- Suomi seuraa Venäjää, ja toimii EU:ssakin "Venäjä-asiantuntijana". Tässä tapauksessa asioita mietitään tietenkin paljolti venäläiseltä kannalta. Kyse on kahdenkeskisistä hankkeista Suomen ja Venäjän välillä, ei esimerkiksi EU:n ja Venäjän yhteishankkeista, Pursiainen täsmentää.

Pursiaisen mukaan maidemme viestintäpolitiikan lähtökohdat ovat aiemmin olleet melko lailla toisistaan poikkeavia. Venäjäkin hakee nyt avoimempaa mallia.

- Suomessa vallitsee minimiregulaatio, eli valtion sääntely on vähäistä. Valtio satsaa vähän rahaa, mutta edistää runsasta kilpailua. Venäjällä valtion asettamia rajoituksia on ollut enemmän, mutta sen uusi tietoyhteiskuntapolitiikka pyrkii edistämään kilpailua.


Aluksi tunnusteluja

Suomen ja Venäjän viestintäpoliittiset yhteistyöhankkeet ovat vasta alkutekijöissään, joten suunnitelmat tarkentuvat tulevaisuudessa.

- Lähdetään liikkeelle tapaamisista ja Venäjän viranomaiset tulevat mukaan yhteistyöhön. Tapaamiset jatkuvat syksyllä. Myöhemmin on tarkoitus saada elinkeinoelämä mukaan yhteistyöhön. Nyt keskusteluja on käyty varsin korkealla tasolla, Pursiainen kertoo projektin etenemisestä.

- Suomalaisessa liike-elämässä kiinnostus venäläisten yhteistyöhankkeisiin on ollut runsasta.


Länsimaistunut Venäjä

Pursiainen kertoo yllättyneensä siitä, miten pitkälle vietyjä ja läntistä Eurooppaa myötäileviä suunnitelmia Venäjällä on viestintäpolitiikassa tehty.

- Venäjällä on kehitystyössä ehdottomasti eurooppalaiset lähtökohdat, esimerkkinä e-Europe-hanke. Venäjä on myös tehnyt vuoteen 2010 suuntautuvan tietoyhteiskuntaohjelman.

Pursiaisen mukaan Venäjällä on todellinen pyrkimys laajamittaiseen, investointeja suosivaan. kehitystyöhön

- Olin todella yllättynyt, kuinka hyvin Venäjällä tunnetaan länsimainen ajattelutapa.

- Koko järjestelmä tehdään ulkomaisia investointeja suosivaksi. Venäjällä ei ole paljonkaan omaa pääomaa, mutta venäläinen lähtökohta on kokonaan toinen. Infrastruktuuri ei käsitä vain IT-politiikkaa.

- Asenne on myönteinen ja hyvä. Venäjän tavoitteena on luoda ulkomaiset sijoitukset mahdollistava säädösympäristö ja lisätä esimerkiksi tutkimusta, Pursiainen toteaa.

Hänen mukaansa muualta tuleva raha edesauttaa teknistä kehitystä, kunhan perusrakenteet ovat kunnossa

- Ensin tarvitaan lainsäädännöllinen runko. Infrastruktuuri syntyy pääomien siirtymisen kautta, se ei ole niinkään julkisen vallan tehtävä.

- Kollegat Venäjällä suhtautuvat toiveikkaasti hallituksen kovaan modernisointipyrkimykseen, Pursiainen sanoo.


Hankkeet edesauttavat hyviä suhteita

Pursiainen kertoo, että yhteistyötä viestintäkysymyksissä tehdään jatkuvasti, mutta tulevaisuudelta on lupa odottaa yhä kauaskantoisempia hankkeita.

- Jatkosta käydään keskusteluja venäläisten kollegoiden kanssa. Viranomaisyhteistyötä tarvitaan aina, koskien esimerkiksi radiotaajuuksia.

- Venäjä on nähtävä modernina viestintämarkkina-alueena. Markkinoiden kehityksessä oppimisprosessi on tärkeä.

- Yhteistyöhankkeet edesauttavat myös normalisoitumista suhteissa, mikä on hyvä lähtökohta jatkoa ajatellen, Pursiainen toteaa.

MIKKO LAITINEN
7.7.2000


Talous -sivulle