Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuntien ja yritysten yhteistyöllä parannetaan kilpailukykyä



Kaikkiaan 30 kuntaa ja arviolta 150 yritystä on mukana projektissa, jossa kuntien sekä yritysten elinvoimaa ja kilpailukykyä parannetaan ympäristöyhteistyötä kehittämällä.


Elinkeinoelämän ja kunnan yhteistyöhankkeiden tavoitteena on parantaa yritysten valmiuksia huolehtia ympäristöasioistaan osana liiketoimintaansa.

Ympäristöasiantuntijaverkoston perustaminen paikkakunnalle, neuvonta ja koulutus ovat yleisimpiä kanssakäymisen muotoja. Yhteistyömuodot vaihtelevat paikallisista olosuhteista ja tavoitteista lähtien.

Yhteistyö keskittyy useimmiten yritysten jätehuoltoasioihin ja ympäristöasioiden hoidon kehittämiseen ympäristöjärjestelmän (ISO 14001) avulla. Myös keskustaajaman tai työpaikka-alueen ulkoisen ympäristön parantaminen on työn alla suhteellisen useassa kunnassa.

Yhteistyöosapuolia ovat kunnan viranhaltijat, yleisimmin kunnanjohtaja, elinkeinojohtaja, ympäristöpäällikkö tai tekninen johtaja sekä yritykset ja alueen yrittäjäjärjestöt.

Muita yhteistyötahoja ovat maakunnan liitto, TE-keskus, alueellinen ympäristökeskus sekä koulutuslaitokset.

Nurmijärvellä on käynnissä jätehuoltoyhteistyöhanke, jolla pyritään Järvihaan työpaikka-alueella toimivampaan jätehuoltoon yritysten keskinäisellä verkostoitumisella.

Alueella toimii noin 70 yritystä, joiden käyttöön on mm. suunniteltu Kierrätyspörssi-ilmoitustaulu, jossa yritykset voivat ilmoittaa ja tiedustella käyttökelpoisesta kierrätystavarasta.

Yritykset ovat järjestämässä polttokelpoisen jätteen sekä paperi- ja pahvijätteen keräilyä ns. yhteisastiaperiaatteella. Alueen imagon ja ympäristökuvan parantamiseksi kiinteistöopasteet on hankittu yhteishankintana samoin kuin postilaatikot.

Lempäälässä tavoitteena on kunnan ympäristöhallinnon ja yritysten välisen kanssakäymisen kehittäminen siten, että se painottuisi enemmän neuvontaan ja vapaaehtoisuuteen nykyisen lupa- ja tarkastusmenettelyn rinnalla - ympäristönsuojelulain edellyttämät luvat toki tarvitaan jatkossakin.

Yhteistyötä edistämään kuntaan perustetaan ympäristöasiantuntijaverkko, jonka jäseniä ovat yritysten, kunnan sekä muiden tahojen ympäristöasiantuntijat. Kaikkiaan lähes kolmekymmentä yritystä on ilmoittautunut mukaan yhteistyöhön.

Yhtenä osahankkeena on käynnistetty viemäriverkon ulkopuolella toimivien yritysten jätevedenkäsittelyn tehostaminen. Mukana on viisi yritystä ja maatilaa, joiden jätevedenkäsittelytekniikan mahdollisen uudistamisen rahoitusmahdollisuuksia selvitetään.

Riihimäellä kaupungin ympäristötoimen, pk-yritysten ja Hyvinkään-Riihimäen talousalueen yrityspalvelun kuntayhtymän (Ekes-kuntayhtymä) yhteistyön tavoitteena on tarjota yrityksille ympäristöä koskevia koulutus-, neuvonta- ja viranomaispalveluja laajana yhteispalveluna.

Varkaudessa rakennetaan Varkauden seudun ympäristöklusteria. Ensimmäisessä vaiheessa on selvitetty yritysten tarpeet ja kerätty kokemuksia yhteistyöstä. Kuopion yliopiston ympäristöosaamisen mahdollisuuksia vastata yritysten tarpeisiin ollaan myös selvittämässä.


Projektikunnat

Hankkeeseen osallistuvat seuraavat kunnat, kuntayhtymät tai yhtiöt: Hanko, Juuka, Jykes Oy (Jyväskylän Seudun Kehittämisyhtiö), Kaarina, Kajaanin seutukunta, Kirkkonummi, Kiuruvesi, Kouvolan seudun kuntayhtymä, Lempäälä, Mustasaari, Nurmijärvi, Riihimäki, Sievi, Valkeakosken Seudun Kehitys Oy ja Varkauden kaupunki. Nämä edustavat yhteensä 30 peruskuntaa.

Suomen Kuntaliiton tytäryhtiön Efektian koordinoima kaksivuotinen projekti on yhteishanke Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliiton sekä Kuntaliiton kanssa.

Myös kauppa- ja teollisuusministeriö, ympäristöministeriö sekä Uudenmaan liitto osallistuvat projektiin.

IA
7.7.2000


Politiikka -sivulle