Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Alkuvuoden pörssiennustukset toteutuivat



Pelon ja ahneuden ilmapiirissä on nyt otettu teknologiasta ilmat pihalle ja hermoilu uhkaa levitä savupiippuihin. Tällä kertaa media ainakin on varoitellut osakemarkkinoiden epävakaudesta etukäteen toisin kuin ennen lamaa.


Osa suomalaisten sijoittajien paniikista selittynee yksinkertaisesti sillä, että osakesijoittaminen on suurelle osalle piensijoittajista uutta ja ihmeellistä. Ilmiötä on opittu ihastelemaan vain sen myönteisessä valossa.

On ollut niin mukavaa avata aamusella Internet-yhteys omaan pikku arvopaperisalkkuun ja päivitellä, että aivanko taas olen yöllä kuorsatessa vaurastunut.

Jokainen täyspäinen on muistuttanut itseään, ettei näin voi ikuisesti jatkua, mutta silti ajatukseen on ollut mukava tuudittautua. Tähän ovat syyllistyneet piensijoittajien rinnalla myös ns. institutionaaliset sijoittajat. Nekin pitivät informaatioteknologiayhtiöiden kursseja epärealistisen korkealla, mutta eivät välttämättä tehneet mitään.


Talousuutiset lisääntyivät

Paniikin iskiessä tiedotusvälineet voivat avoimesti jälkiviisastella. On ainakin varoitettu, ette voi moittia. Talousuutisten määrä ja painoarvo on kasvanut talouden kasvun rinnalla. Kansaa voi syyttää, jos kansa ei ole lukenut, ottanut selvää. Tietoa on ollut tarjolla yhdellä vilkaisulla.

Seksikkäitten teknologia-antien jonottajilta on oikein katuvierellä kyselty, että tiedättekö edes, että kyseessä on mahtavaa tappiota tekevä yritys.

Pulma onkin siinä, että osakemarkkinoiden lainalaisuudet eivät ole noudattaneet entisiä oppeja. Kaikkiviisaat analyytikotkin ovat olleet ihmeissään, antaneet viime päivinä keskenään ristiriitaisia lausuntoja, vaikka sopulilauma ovatkin.

Enemmistö pörssiammattilaisista totesi Taloustutkimuksen Kauppalehti Optiolle tekemässä tutkimuksessa pari päivää ennen turbulenssin alkua uskovansa, että merkittävää kurssilaskua ei ole odotettavissa.

Yli 70 prosenttia analyytikoista arvioi samassa yhteydessä, että teknologiaosakkeiden kurssi oli joko hieman tai aivan liian korkea.


Tunnetut periaatteet koetuksella

Nyt sanotaan, että markkinat ovat toisinaan väärässä. Kurssimuutosten pitäisi tunnettujen teorioiden mukaan heijastella tulosodotusten muutoksia eli osakkeen hinta muuttuu, kun markkinoille tulee uutta tietoa. Tämä periaate ei enää päde.

Nokian ja Soneran kaltaiset tunnustetut yritykset kertovat pelkästä hyvästä, toteutuneista kaupoista ja yhteistyösopimuksista, silti osake putosi kuin kivi.

Piensijoittajia on neuvottu ostamaan silloin, kun kurssit ovat alhaalla tai ostamaan säännöllisesti kaiken aikaa ja myymään vain silloin, jos rahaa tarvitaan elämiseen tai säästötavoite on saavutettu.

Nyt kurssit ovat alhaalla, mutta pelko on tainnut jähmettää ostajat. Elpymistä on kuitenkin tapahtumassa. Analyytikot ovat valinneet ilmiölle nykyaikaisen termin; kyseessä on kurssikorjaus, tervehdyttävä sellainen.


Kovaa sahausta ennustettiin

Alkuvuosi ja erityisesti tammikuu lupasi hyvää pörssivuotta, mutta pörssiammattilaiset toppuuttelivat heti helmikuun alussa innokkaimpia. Helsingin Pörssi tuskin nousee viime vuoden käsittämättömään tahtiin kuluvanakin vuonna.

Piensijoittajia neuvottiin varautumaan 20-40 prosentin heilahduksiin, joita ennen sanottiin romahduksiksi. Nyt sahausliikkeet vain ovat tyypillisesti dramaattisempia. Ei siis kannata sijoittaa enempää kuin on varaa hävitä. No, nyt sahauksia on nähty.

Helmikuussa todettiin myös, että pian peli kovenee, koska reaaliaikaiset yhteydet ja reagointimahdollisuudet ovat valistuneiden sijoittajien ulottuvilla.

Pitkällä aikajanalla pörssikurssien kehitystä povattiin jatkossakin nousevaksi, mutta väliin ennustettiin sydämen rytmihäiriöitä aiheuttavia, nopeita ja yllättäviä 30-60 prosentin heilahduksia. Piensijoittajia neuvottiin seuraamaan New Yorkin pörssin tapahtumia. Tämä kaikki on toteutunut.

Aamutelevision talousuutiset ovat välkytelleet Nokian ja Soneran kursseja suuressa maailmassa. Eiköhän päiväkodeissakin jo tiedetä, mikä on Nasdaq.

Viime päivinä pörssiammattilaisilta on kysytty, onko lama taas tulossa. Ei ole. Talouden perusrakenteet ovat kunnossa. Mitään sellaisia hälyttäviä merkkejä ei ole nähtävissä kuten 1980-luvun lopulla. Tiettävästi vain harvat ovat ostaneet osakkeita lainarahalla.

Sijoittaja-ammattilainen Seppo Saario antoi konkarina oivan neuvon Ilta-Sanomissa. Jos pää ei kestä, kannattaa pysyä poissa pörssistä. Jos paniikki iskee, kannattaa myydä heti kaikki pois.

Tällä Saario viitannee erityisesti viimeksi mukaan tulleisiin, jotka tietävät asioista vähiten.

Konkarit tietävät, että viimeisen sadan vuoden kuluessa pörssissä on aina kerätty voittoja, sodat ja lamat mukaan lukien. Tilastollisesti nousukaudet ovat aina olleet jonkin verran pitempiä kuin laskukaudet.

MARGIT HARA
7.4.2000


Talous -sivulle