Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Takavuosien moraalipuolueeseen mahtuu nyt sökömestarikin

Kristilliset 30 vuotta eduskunnassa



"Jumalan ihme" on tapahtunut, tuore kansanedustaja Raino Westerholm riemuitsi syksyllä 1970 eduskunnassa.


Hallituksen esitys jumalanpilkan poistamisesta rikoslaista oli kaatunut. SKDL:n edustajat olivat ratkaisevalla hetkellä äänestäneet vahingossa puoltamaansa esitystä vastaan.

Kuusankoskelainen metsänhoitaja Westerholm oli puoli vuotta aiemmin astunut eduskuntaan kristillisen liiton historian ensimmäisenä kansanedustajana. Torstaina tuosta päivästä tuli kuluneeksi tasan 30 vuotta.

Vuonna 1958 perustettu, mutta puoluerekisteriin vasta 1970 merkitty kristillinen liitto oli saanut vaaleissa vain 1,1 prosentin kannatuksen.

Onnistunut vaaliliitto keskustan kanssa auttoi Westerholmin eduskuntaan, kuten monta muutakin kristillisten edustajaa senkin jälkeen.

Uuden puolueen tulo eduskuntaan ei silloin herättänyt suurta huomiota. SMP:n "maanvyörymävoiton" (18 kansanedustajaa) varjoon jäi moni suurempikin asia.

Kristillinen liitto oli noussut taisteluun 1960-luvun lopun ajan valtavirtaa vastaan. Keskioluen tulo ruokakauppoihin, abortin salliminen myös sosiaalisin syin sekä homosuhteiden laillistaminen tuomittiin jyrkästi. Yleisradion vasemmistolaiseksi moitittu ohjelmapolitiikka oli puolueen hampaissa.

Alkuaikoina kristillisten kansanedustajat vetosivat puheissaan herkästi Jumalaan. Raamatusta löytyi ohjenuora asiaan kuin asiaan. Pastori Olavi Ronkainen osasi kertoa, miten Jerusalemin seurakunnassa oli huolehdittu leskeneläkkeistä.

Kristillinen liitto näyttäytyi ulkopuolisten silmissä usein ahdasmielisenä ei-puolueena, joka ajoi kieltojen ja rajoitusten säilyttämistä, kun muualla niitä haluttiin purkaa.


Sökömestari kristillisten riveistä

Nyt kristillisillä on 10 kansanedustajaa, kiitos edelleen paljolti onnistuneiden vaaliliittojen. Uskonnollinen ja moraalinen protesti on jäänyt vähemmälle.

Euroopan unionista tehtiin vielä "ilmestyskirjan petoa", mutta muuten Raamattu on eduskunnan salissa jätetty vähemmälle käytölle. Samoin on käynyt virren veisuun puoluekokouksissa.

Kristillisten esillä pitämien asioiden kirjo on laventunut. Näinä aikoina korostuu huoli huumeiden haitoista. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen luonnehtii puoluettaan "lasten ja kotien puolestapuhujaksi".

Aikojen muutoksesta kertoo jotain sekin, että eduskunnan tämän vuoden sökömestari on kristillisten tuore kansanedustaja.

Korttipelissä kyntensä näyttänyt varkautelainen Kari Kärkkäinen oli juuri täyttänyt kaksi kuukautta, kun Westerholm avasi ensi kerran eduskunnan oven.

STT-MH
7.4.2000


Politiikka -sivulle