Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Luontoon heitetyt roskat ovat eläimille tappavia ansoja



Hankien sulaminen paljastaa taas kerran kaiken sen roskan ja jätteen, mitä metsiin ja taajamiin on vuosien aikana kertynyt.


Ihmisille roskat ovat lähinnä esteettinen ongelma, mutta eläimille ne voivat pahimmassa tapauksessa koitua kohtaloksi.

Metsään heitetyt lasipullot ja säilyketölkit jäävät ajan mittaan sammalen alle muodostaen näin salakavalan ansan esimerkiksi "paljasjalkaiselle" peuralle.

- Seurauksena on usein haavainfektio ja kipu, minkä vuoksi raajaa ei käytetä normaalisti. Tämä taas saattaa johtaa esimerkiksi sorkkien liikakasvuun, mikä entisestään vaikeuttaa liikkumista ja ravinnon hankintaa, kertoo eläinlääkäri Hanna Tenhu Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokselta.

Ehjästäkin pullosta on tullut tappava ansa lukemattomille päästäisille, hiirille ja myyrille, jotka eivät pysty kiipeämään ulos pullosta liukasta lasipintaa pitkin.

Myös huolimattomasti pois heitetyt piikkilangat, naulat ja terävät ongenkoukut voivat saada aikaan ikävää jälkeä.

- Erilaiset nauhat ja siimat voivat kiertyä raajan tai kaulan ympärille ja aiheuttaa eläimen kuristumisen. Pureutuessaan linnun nokan ympärille ne voivat estää ravinnonsaannin, Tenhu selvittää.

Tenhu esitelmöi roskien vaaroista tiistaina Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen järjestämässä seminaarissa Helsingissä.


Muovi tukkii suoliston

Luontoon jätetty muovipussi saattaa helposti tukehduttaa eläimen. Nieltynä se taas aiheuttaa metsän asukille todennäköisesti suolitukoksen.

Juomapullojen vaarattoman oloiset muovirenkaat tarttuvat puolestaan herkästi sorsan nokan ja pään ympärille, kun se uiskentelee rantavedessä ja kaivelee lammen pohjaa.

Meressä ajelehtivat roskat eivät ole vaarana ainoastaan linnuille ja kaloille, sillä myös hylkeet erehtyvät usein luulemaan vaarallista jätettä syötäväksi ravinnoksi.

Luontoon heitetyt roskat vaanivat myös turvattua elämää viettäviä lemmikkejä.
- Esimerkiksi vapun jälkeen klinikat ovat täynnä tassunsa loukanneita kotieläimiä, kertoo seminaarin alustajiin lukeutunut eläinlääkäri Seppo Juntunen Helsingin yliopiston pieneläinklinikalta.

Varsinkin kissat ja koirat ovat kärkkäitä työntämään päänsä tyhjiin säilykepurkkeihin, joihin ne sitten jäävät kiinni kuonostaan.
- Kuonoon voi tulla pahojakin haavoja, jotka tulehtuvat helposti. Joskus seurauksena voi koirilla olla jopa jäykkäkouristus, kertoo Juntunen.


Naru tekee pahaa jälkeä

Kotieläimillä yleinen riesa ovat myös suuhun ja ruokatorveen juuttuvat vieraat esineet, kuten muovit, metallit, rautalangat ja terävät luut.

Koiranpentu voi todistettavasti nielaista jopa kokonaisen leipäveitsen. Kissan kohtaloksi taas koituu usein narukerä, hiirenpyytäjän klassinen lempilelu ja harjoitusvastustaja.

- Tyypillinen tilanne on sellainen, että naru on kietoutunut kissan kielen ympärille ja narun loppuosa on mennyt suolistoon. Ohut naru voi leikata suolistoa pahastikin, Juntunen kertoo.

Eläimellä ruokatorvesta alkanut tulehdus saattaa levitä nopeasti ns. välikarsinan alueelle ja siitä edelleen rintakehään ja sydämeen.

Kotieläimet ovat sikäli edullisessa asemassa luonnonvaraisiin nähden, että niitä yleensä päästään hoitamaan nopeasti. Villieläinten hoito kun ei kuulu oikein kenellekään, eikä hoitokuluille välttämättä löydy halukasta maksajaa.

STT-MH
7.4.2000


Kotimaa -sivulle