Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Teknohuuma talttuu - jyvät erotetaan akanoista



Teknologiaosakkeiden sukellus New Yorkissa heitti peräaaltonsa Suomeen - eräiden it-yhtiöiden osakkeita saa jo merkintähintaa halvemmalla. Ovatko jyvät erottumassa akanoista?


Teknologiaosakkeiden kursseja New Yorkin pörssissä kuvaava Nasdaq-indeksi on tullut viime aikoina alas kovaa ja korkealta.

Viime viikolla Nasdaq putosi kolmena päivänä viisisataa pistettä, otti perjantaina sata pistettä takaisin vain romahtaakseen maanantaina ja tiistaina kuutisensataa pistettä. Maanantainen 350 pisteen pudotus oli Nasdaqin historian suurin pudotus yhden päivän aikana.

Keskiviikkona Nasdaq composite vahvistui jälleen 4000 pisteen päälle, mutta teknoepäily jatkuu. Syitä on useita: verkkokauppa kangertelee, Microsoft sai kartellituomion ja lainapääomalla rahoitettuja salkkuja on purettava.


Verkkokauppiaat vaikeuksissa

Ensimmäiset Nasdaq-listatut yhtiöt horjuvat jo konkurssin partaalla. Eritoten verkkokauppa näyttää kangertelevan. Online-ruokakauppias Peapod ja musiikkikauppias CDnow ovat kertoneet kassakriisistä ja terveydenhuoltoon keskittyvä drkoop.com-yhtiö on jo syvemmällä sen syövereissä.

Käteinen loppuu eikä sijoittajilla ole enää uskoa yhtiöihin. Sijoittajalehti Barron´sin mukaan näiden ohella Nasdaqissa on muitakin yhtiöitä, joiden kassat ammottavat tyhjyyttään.

Merita pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Reijo Knuutisen mielestä osakkeista on nyt purettu pois yliarvostuksia. Tämä koskee etenkin teknologiasektorin osakkeita, joissa arvosta suurin osa koostuu tulevaisuuden odotuksista.

Knuutinen arvioi, että Yhdysvalloissa Nasdaq-pörssin voimakkaat vaihtelut johtuvat ainakin osaltaan vakuusteknisistä asioista. Osa osakesalkusta on rahoitettu lainapääomalla, ja hintojen laskiessa sijoittajat joutuvat realisoimaan osakkeita vakuusarvojen laskiessa.

Osapositioissa saattaa olla myös määritelty tietty rajahinta, jonka ylitys pakottaa meklarin myymään oli markkinanäkemys mikä tahansa. Knuutinen uskoo juuri näiden seikkojen olleen viimepäivinä taustalla Nasdaqin laskiessa voimakkaasti.

Osuutensa on myös Microsoftilla. Yhdysvalloissa tiistain vastaisena yönä julkistetun oikeuden päätöksen mukaan ohjelmistojätin todettiin rikkoneen liittovaltion kartellilakia.

Tuomari Thomas Penfield Jacksonin päätöksen mukaan Microsoft oli toiminut laittomasti, kun se oli sitonut Internet Explorer-selaimensa osaksi Windows-käyttöjärjestelmää. Seuraavaksi tuomarin täytyy miettiä, millaisiin toimiin yhtiötä kohtaan ryhdytään ja millaisessa aikataulussa päätökset tehdään.

Pahimmillaan Microsoftia uhkaa pilkkominen osiin. Päätös on luvassa tämän kevään aikana, mutta vetoomuksineen jutun loppuunsaattamiseen saattaa mennä vuosia.


Jyvät ja akanat?

Nasdaqin epäilyt heijastuvat heti paikalla myös Suomeen. Meikäläiset IT-yhtiöt ovat vuoden parhaita noteerauksia huomattavasti alempana. Esimerkiksi F-Secure kävi keskiviikkona 53 eurossa, kun vuoden paras oli 97 euroa, Comptelin luvut olivat 81 ja 144,50 sekä Stonesoftin 17,25 ja 29,45.

Kurssien painumisesta on seurannut, että eräiden teknologiayritysten kurssit ovat jo painuneet merkintähintaa alemmas. Stonesoftin annissa yleisö sai osakkeita 22 euron hintaan, Satama Interactiven merkintähinta oli 13 euroa ja keskiviikon alin noteeraus 12,50. Tämän perusteella voisi veikata, että IT-yritysten yleisöantien varmannäköiset pikavoitot ovat pian historiaa.

Suuret Nokia ja Sonera näyttävät pitävän pieniä paremmin pintansa kurssiheilahteluja vastaan, vaikka keskenään hyvinkin erilaiset teknoyritykset usein niputetaankin puheissa ja arvioissa - sekä myös kurssiodotuksissa - yhdeksi ryppääksi.

Myös asiantuntijat ovat painottaneet viime päivien keskusteluissa, että kurssilasku erottelee jyvät akanoista. Eri asia kuitenkin on miten arvaamattomat markkinat näitä ääniä kuuntelevat. Vaikka Nasdaqin sukelluksen syyt ovat "vain" amerikkalaisperäisiä, niin peräaalto heiluttaa Helsingin pörssissäkin.

Saapa nähdä kuinka käy seuraavan listautujan - Saunalahden Serveri noteerataan pre-listalla 10.4. alkaen. Saunalahti kertoi perjantaina, että yhtiön koko listautumisanti ylimerkittiin kuusinkertaisesti. Tarjolla olleita 7,1 miljoonaa osaketta havitteli noin 25 000 sijoittajaa, ja merkintäsitoumuksia tehtiin yli 45 miljoonasta osakkeesta.


Epäilyjä Ruotsissakin

Teknousko ei ole enää pelkkää betonia lahden takana Ruotsissakaan. Peräti 62 prosenttia Ruotsin tietotekniikkayritysten työntekijöistä pitää yritysten osakkeita yliarvostettuina, ilmenee Netsurvey-instituutin tutkimuksesta.

Teot ja uskomukset eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä. 39 prosenttia aikoo ostaa yhä lisää näiden yritysten osakkeita. Vain kahdeksan prosenttia sanoi aikovansa myydä osan osakkeistaan vuoden loppuun mennessä.

Tutkimukseen osallistui 1 200 ihmistä, joista 117 oli itse perustanut tietotekniikka-alan yrityksen. Näistä 53 prosenttia pitää alaa yliarvostettuna, mutta vain 21 prosenttia uskoo osakkeiden arvon romahtavan tänä vuonna.

PETE PAKARINEN
7.4.2000


Talous -sivulle