Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yhteisiä katselutuokioita arvostetaan

Television katselu on tärkeä osa lapsiperheen päivärutiineja



Kun kahvipöytäkeskusteluissa listataan syitä nykynuorison oletettuun turmeltuneisuuteen, televisio tulee yleensä mainituksi melko pian päihteiden ja unohtuneen tapakasvatuksen jälkeen.


Televisio ei kuitenkaan ole pelkkä apatiaa levittävä aivonkutistaja. Päinvastoin, tutkijan mukaan sillä on jopa merkittävä rooli perheen kokoamisessa ja yhteisten elämysten tarjoamisessa.

Yleisradion erikoistutkijan Juha Kytömäen mukaan TV:stä onkin liikkeellä joitakin syvään pinttyneitä vääriä käsityksiä.
- Vanhemmat ovat yleisesti sitä mieltä, että lapset katsovat aikuisia enemmän televisiota, vaikka mittaritutkimukset osoittavat päinvastaista, Kytömäki kertoo.

Harha johtuu Kytömäen mukaan siitä, että aikuiset eivät miellä katseluksi esimerkiksi sellaista tilannetta, jossa puuhastellaan arkisia askareita TV:n pauhatessa taustalla.
- Vanhemmat eivät yleensä laske katseluksi myöskään sitä, kun TV:tä seurataan yhdessä lapsen kanssa ikään kuin lapsen tukena ja turvana.

Kytömäki esitteli lapsiperheiden TV:n katselua torstaina Ylen Isossa Pajassa. Tulokset perustuvat Kytömäen omaan sosiaalipsykologian alaan kuuluvaan tutkimukseen ja Finnpanel Oy:n TV-mittaritutkimukseen.

Mittaritutkimusten mukaan esimerkiksi 7-12-vuotiaat lapset käyttivät viime vuonna TV:n ja videoiden katseluun keskimäärin tunnin ja 38 minuuttia päivässä. Pienten lasten vanhemmilla vastaava aika oli 2 tuntia 29 minuuttia. Keskiverto suomalainen paistatteli viime vuonna TV:n loisteessa päivittäin 2 tuntia 41 minuuttia.


Salatut elämät aikuisen kanssa

Toinen virheellinen myytti on Kytömäen mukaan käsitys, että vanhemmat eivät huolehtisi lasten TV:n katselusta tai asettaisi sille sääntöjä. Tutkimusten mukaan alle kouluikäiset ovat käytännössä kaikki poissa TV:n äärestä arkisin kello 22:een mennessä. Vaikka kouluikäiset katselevat TV:tä huomattavasti myöhempään, heistäkin valtaosa lopettaa heti kello 22:n jälkeen.

Kytömäki on myös tehnyt mielenkiintoisen havainnon siitä, miten julkinen keskustelu laahaa ajasta jäljessä.
- Lasten ja aikuisten yhteiskatselussa on arkisin selvä piikki kello 19.30 kohdalla. Tämä selittyy ainakin osittain Salatut elämät -sarjalla. Havainnot on tehty ennen kuin kriittinen keskustelu sarjasta alkoi, Kytömäki kertoo.

Kytömäen mukaan vanhemmat ovat ilmeisesti kokeneet tärkeäksi seurata sarjaa yhdessä lasten kanssa jo ennen kuin seuraamista alettiin vaatia lehtien yleisönosastoilla.


Laatuaikaa TV:n äärellä

Yleensä vanhemmat myös ymmärtävät lasten erityislaatuisuuden katsojina ja arvostavat lasten valintoja.
- Varsinkin alkuillasta TV:stä seurataan sitä, mitä lapset haluavat, Kytömäki sanoo.

Yksin lapset katselevat lähinnä aamun lastenohjelmia. Illan edetessä yksinkatselu vähenee ja vastaavasti katselu yhdessä vanhempien kanssa lisääntyy.

Kytömäki mainitsee erikseen tilanteet, joissa sisarukset katsovat keskenään TV:tä. Tällainen asetelma on lapsille tärkeä oppimisympäristö, jossa keskustellaan ja vaihdetaan tulkintoja. Kytömäen tutkimusten mukaan sekä lapset että vanhemmat myös arvostavat perheen yhteisiä hetkiä television äärellä.

STT-MH
7.4.2000


Ajassa -sivulle