Työryhmältä väljä suositus elintarvikkeiden alv:n alentamisesta
Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama Elintarviketeollisuus 2000 -työryhmä suosittelee, että elintarvikkeiden arvonlisäveroverotuksessa pyritään kohti alhaisempaa eurooppalaista tasoa.
Ehdoksi asetetaan, että tämän pitää tapahtua
asteittain osana yleistä veropolitiikkaa ja
valtiontalouden sallimissa rajoissa.
Työryhmä ei keskiviikkona julkistamassaan
muistiossa tehnyt esitystä
arvonlisäveroprosentiksi.
Työryhmän vetäjän,
kansliapäällikkö Erkki Virtasen mukaan asiasta
käytiin laaja keskustelu, mutta koska arviot veron
alentamisen vaikutuksista ovat ristiriitaisia, ei
konkreettista esitystä ryhdytty tekemään.
Suomessa elintarvikkeilta kannettava
arvonlisävero on 17 prosenttia, mikä on toiseksi
korkein EU:ssa.
Suomen kilpailulainsäädäntöä ei ole työryhmän
mielestä tarvetta muuttaa alan erityispiirteiden
vuoksi. Samalla se korostaa, ettei
kilpailulainsäädännön tulkinta saa poiketa muissa
EU-maissa noudatetuista käytännöistä.
Elintarviketeollisuutta on työryhmän mielestä
kohdeltava yritystukien jaossa kuten muitakin
toimialoja, mutta maataloustuotteiden
jalostukseen ja markkinointiin esitetään erillistä,
lain sallimaa investointi- ja
kehittämistukijärjestelmää.
Tuen määräksi
suositellaan 15 miljoonaa markkaa seuraavien
kuuden vuoden aikana.
Terveysväittämiä lisää käyttöön
Työryhmä toivoo, että terveysväittämien käyttöä
elintarvikkeiden markkinoinnissa voidaan
laajentaa silloin kun tutkimustulokset osoittavat
väitteen olevan totta.
Viime vuoden kesäkuussa asetettu työryhmä
selvitti alan toimintaedellytysten
kehittämistarpeita. Työryhmässä olivat
edustettuina Elintarviketeollisuusliitto,
elintarviketyöläiset, maataloustuottajat, kauppa-
ja teollisuus- sekä maatalousministeriö ja
Palkansaajien tutkimuslaitos.
Työryhmä oli yksimielinen lukuunottamatta
valtiovarainministeriön edustajan eriävää
näkemystä. Siinä muun muassa esitetään, ettei
elintarvikkeiden nykyiseen arvonlisäveroon
puututa.
Työryhmä sai tuoreeltaan esityksilleen tukea
kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojalta
(sd.) ja ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasilta
(kok.).
Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo
Laine huomautti muistion
julkistamistilaisuudessa, etteivät työryhmän
ehdotukset ratkaise alan ongelmia. Alaa vaivaa
edelleen ylikapasiteetti, Laine arvioi.
Kaupan osuus kasvussa
Työryhmän tilaaman Kuluttajatutkimuskeskuksen
selvityksen mukaan kaupan osuus
hintarakenteissa on keskimäärin kasvanut kahden
viime vuoden aikana. Lisäyksen arvioidaan olevan
noin 1-2 prosenttiyksikön tasoa. Varsinaisen
kaupan palkkion lievän kasvun lisäksi ovat
teollisuuden kaupalle maksamat markkinatuet
lisääntyneet vuosittain. Näillä tuilla teollisuus
maksaa kaupalle korvauksia tuotteidensa
markkinoinnista.
Laine myönsi arvion oikeansuuntaiseksi, mutta
hän muistutti, että selvityksessä käytettiin
suppeaa tuotevalikoimaa, ja että tutkittujen
tuotteiden osalta muutos selittyy maidon
hinnoittelulla.
Vuonna 1997 kauppa myi
kevytmaitoa tappiolla, kun nyt kaupan osuus on
liki 17 prosenttia, mikä on Laineen mukaan
lähempänä todellisia kustannuksia.
Kaupan osuutta laskettaessa on Laineen mukaan
otettava huomioon mm. ostojen perusteella
tehtävät kanta-asiakaspalautukset, mikä alentaa
edelleen kuluttajahintoja.
Kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksessä
huomautetaan, että kaupan palkkiotason
viimeaikaisesta kohoamisesta huolimatta kaupan
palkkiot ovat nykyisin huomattavasti alhaisemmat
kuin suljetun elintarviketalouden aikana viime
vuosikymmenen alussa. Kaupan osuudet ovat
erityisesti laskeneet leivän, lihan ja juuston
hintarakenteissa, nousua on tapahtunut maidon
kohdalla.
Elintarviketeollisuustyöryhmä korostaa
muistiossaan, että markkinatasapainon säilyminen
päivittäistavarakaupan ja teollisuuden välillä on
tärkeää.
Kärkiyritysten varassa
Työryhmä teetti työtään varten useita selvityksiä,
joista se nosti esille alan kannattavuutta
1990-luvulla koskevan tutkimuksen. Sen mukaan
toimialan taloudellinen tilanne oli tuolloin
verrattain vakaa Venäjän talouskriisin
aiheuttamaa notkahdusta lukuunottamatta. Alan
arvioidaan olevan toipumassa heikon loppuvuoden
1998 ja alkuvuoden 1999 jälkeen.
Alan tulevaisuudennäkymiä selvitti
tutkimusjohtaja Raija Volk Pellervon
taloudellisesta tutkimuslaitoksesta. Hän muistutti
tiedotustilaisuudessa, että Suomessa alan
ongelmana on yritysten pieni koko. Vain
suurimmat pystyvät kansainvälistymään, ja alan
tulevaisuus on sidoksissa kärkiyritysten
menestymiseen.
Jos Venäjän markkinat jäävät pois
suomalaisyrityksiltä, on elintarviketeollisuudessa
liikaa resursseja, Volk arvioi. Ulkomaalaisomistus
elintarvikealan kärkiyrityksissä on kasvanut, ja
Volkin mukaan jää nähtäväksi, miten ulkomaiset
omistajat kehittävät Suomessa olevia yksiköitä.
STT-MH
7.1.2000
Talous -sivulle
|