Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Idäntalouksien tutkija Jouko Rautava Suomen Pankista:

Putinin talouspoliittinen linja yhä arvoitus



Venäjän talouspoliittinen linjaus on yhä arvoitus. Vt. presidentti Vladimir Putin on toisaalta puhunut uudistusten, demokratian ja markkinatalouden puolesta. Toisaalta hän on korostanut voimakasta valtion roolia, valtiojohtoisuutta.


Tutkija Jouko Rautava Suomen Pankin idäntalouksien tutkimusyksiköstä uskoo, että seuraavat kolme kuukautta Venäjän presidentin vaaleihin saattavat olla melkoisten ylilyöntien aikaa.

Edessä olevien presidentin vaalien ohella uuden duuman järjestäytyminen pitkittää talouspoliittisen linjan selkiintymistä.

- Todennäköistä on, että kevät on jo pitkälle ennenkuin Venäjän talouspolitiikasta voi sanoa jotain varmaa, Rautava arvioi.

Rautavan mukaan nyt on pitkästä aikaa mahdollista, että uusi duuma on Venäjän hallituksen takana. Se helpottaisi talouspolitiikan tekemistä tuntuvasti, sillä koko 1990-luvun duuma ja hallitus olivat yhtenään pattitilanteessa, jyrkästi vastakkain.

- Mitään helppoa nopeaa ratkaisua Venäjän taloustilanteeseen ei kuitenkaan ole, Rautava sanoo.

Oman vaikeutensa aiheuttaa Tshetshenian sota, jonka vaikutuksia Venäjän talouteen on vielä vaikea arvioida.


Monta suurta uudistusta vireillä

Venäjän talouden vakiinnuttaminen kaipaisi pitkään vireillä olleen reformiuudistuksen läpiviemistä. Reformipakettiin kuuluvat mm. verotuksen, konkurssilainsäädännön, maaomistuksen ja kirjanpitolainsäädännön uudistaminen sekä toteutuksen valvonta.

Verotus kaipaa yksinkertaistamista ja veropohjan laajentamista. Nyt iso osa veroista jää keräämättä. Lisäksi pitäisi varmistaa, ettei verotus altista korruptiolle.

Kannattamattomat yritykset, etenkin pankit, pitäisi saada pois markkinoilta, jotta sinne tulisi tilaa uusille terveille yrityksille. Pankkimaailma on ollut kuolleessa tilassa jo toista vuotta.

Investointien tekeminen ja rahoittaminen taas edellyttää selkeää maalainsäädäntöä.
- Venäjällä ei ole yksiselitteistä maan osto- ja myyntilainsäädäntöä, Rautava kertoo.

Ison pulman aiheuttaa myös kirjanpitolainsäädäntö. Rautavan mukaan venäläisen kirjanpitokäytännön mukaan on mahdotonta tietää missä tilassa yritys on.

- Venäläisen kirjanpidon mukaan yritys voi olla varsin kannattava, mutta länsimaiden käytännön mukaan tappiollinen, hän sanoo.

Hänen mukaansa venäläinen käytäntö sallii mm. varojen ja velkojen piilottamisen.


Keskuspankilla huoli ruplasta

Maailmalla ja finanssimarkkinoilla Venäjän uutta duumaa ja Jeltsinin eroa pidettiin myönteisinä ilmiöinä. Valuuttakurssit hypähtivät tuntuvasti. Venäjän valuutta rupla sen sijaan heikentyi joulukuun lopulla.

Vahvistaakseen ruplaa Venäjän keskuspankki on halunnut lisää valuuttaa maahan. Siksi se on vaatinut, että vientikauppaa käyvät yritykset kotiuttaisivat kaikki valuuttasaatavansa. Nyt yritysten pitää kotiuttaa 75 prosenttia valuuttatuloistaan.

Putin on suhtautunut myönteisesti keskuspankin ehdotukseen. Talouspoliittisesti kyseessä ei ole iso asia, mutta se osoittaa, että Putin on valmis lisäämään valtion roolia, hallinnollista säätelyä.

- Venäjällä on kuitenkin jo nähty, ettei tällainen hallinnollinen säätely toimi. Yritykset ovat vikkeliä ja keksivät keinot kiertää säännökset. Tällaisista säännöksistä on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä, Rautava sanoo.

Venäjän talouden kannalta on tietysti tärkeää myös se, miten hyvin maa pysyy hiljattain hyväksytyn budjetin raameissa.

STT-IA
7.1.2000


Talous -sivulle