Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Oliko Y2K pelkkää rahastusta?



Kohuttujen vuosituhannen vaihteen tietokoneongelmien lähes täydellinen puuttuminen on saanut monet ihmettelemään, oliko koko ilmiössä kyse vain häikäilemättömästä rahastuksesta.


Y2K-ilmiön torjumiseen on arveltu koko maailmassa käytetyn yli 500 miljardia dollaria (liki 3 000 miljardia markkaa).

- Kyseessä on puhdas paniikki, joka ryöstäytyi kaikkien osapuolien käsistä, jopa niiden, jotka halusivat siitä hyötyä. Ahneus vaikutti varmasti myös osaltaan asiaan, sanoi tietotekniikan professori Anthony Finkelstein australialaiselle ABC-radioasemalle.

Monien muiden asiantuntijoiden mielestä vaara ei kuitenkaan ole vielä ohi. Britannian riippumattoman Erikoisryhmä 2000 -tiimin johtaja Robin Gunier sanoi uutistoimisto AFP:lle, että pahin saattaa olla vielä edessä.

- Meidän kantamme on se, että noin 65 prosenttia ongelmista on vielä paljastumatta, Gunier sanoi maanantaina.

Gunier kuitenkin myönsi, että Y2K-epäilijöille saattaa vielä koittaa hyvät ajat:
- British Telecom käytti 400 miljoonaa puntaa Y2K:n torjuntaan ja Telecom Italia ei juuri mitään. Jos mitään ei tapahdu, niin kyllähän se varmasti herättää aika paljon kysymyksiä.

Monet asiantuntijat arvelivat myös, että osa vuosituhannen vaihteen tietokoneongelmista ei tule koskaan julkisuuteen.

- Firmat, joilla ilmenee ongelmia, eivät varmasti kulje ympäriinsä hurraamassa asian kunniaksi, kiteytti amerikkalainen tietokoneasiantuntija Fons Kuijpers.


Tuomioon sata vuotta lisää

Joitakin pienempiä ongelmia on pessimistien iloksi kuitenkin jo tullut ilmi.

Kreikassa ainakin kymmenen pienen kunnan tietokonejärjestelmät kaatuivat ja lukuisten baarien, kahviloiden ja ravintoloiden kassapäätteet kieltäytyivät toimimasta vuosituhannen ensimmäisenä työpäivänä.

Tanskassa vuosituhannen ensimmäisen vauvan iäksi tuli heti sen synnyttyä sata vuotta, kun sairaalan tietokone kieltäytyi uskomasta oikeaa syntymäaikaa.

Italiassa napolilaisen vankilan tietokone väitti, että tammikuun alussa vapautuvat vangit olisi pitänyt vapauttaa jo vuonna 1900. Joulukuussa vapautuvien vankien kakkuun kone taas oli automaattisesti lätkäissyt sata vuotta lisää.

Kiinassa kirjailija Gu Qingsheng menetti koko uuden kirjansa, kun hänen tietojärjestelmänsä kaatui vuoden vaihtuessa. Gun kirja käsitteli osuvasti Y2K-ilmiötä ja sen torjuntaa.

Onneksi kirjailija oli jo aikaisemmin ottanut hengentuotteestaan paperivedoksen ja lähettänyt sen kustantajalle.

STT-IA
7.1.2000


Ajassa -sivulle