Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Joukko yrityksiä moittii vireillä olevia telealan muutoksia



Joukko suurten puhelinyhtiöiden kilpailijoita moittii vireillä olevia telealan muutoksia. Niiden mukaan muutokset eivät lisää kilpailua, vaan vahvistavat hallitsevien puhelinyhtiöiden asemaa. Tästä kärsivät kuluttajat, sillä kunnon kilpailu pudottaisi hintoja, yritykset muistuttavat.


Kuusi telealan tai alalle sisältöjä tuottavaa yritystä on lähettänyt liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinoselle (kok.) asiaa koskevan kirjeen.

Liikenne- ja viestintäministeriö on parhaillaan muuttamassa määräyksiä, jolla myös paikallispuhelut avataan kilpailulle. Siihen liittyen Telehallintokeskus on uusimassa operaattoritunnuksia. Puhelinnumeron eteen tulisi viisinumeroinen tunnus. Muutokset tehdään EU:n määräyksestä. Yritysten mielestä uudistus ei tuo käytännössä mitään muutoksia nykytilanteeseen.

Ryhmästäkin myönnetään, että todellisuudessa kritiikin kärki on ensi vuonna käsittelyyn tulevissa muutoksissa. Tarkoitus on saada telemarkkinoita ja mm. Yleisradiota koskevat määräykset yhteen lakiin. Lain nimeksi tulee viestintämarkkinalaki.

- Haluttiin tuoda oma käsitys riittävän ajoissa esiin, ettei jouduta valmiiseen pöytään, Internetoperaattori Jippiin toimitusjohtaja Harri Johannesdahl summasi. Hänen mukaansa ongelman ydin on verkkojen vuokrauksen kalleus. Tämä estää tai hidastaa erilaisten palvelujen kehittämistä.

Verkkokustannusten sanotaan nousevan kohtuuttomiksi, koska verkkoja hallitsevat vanhat monopolit. Tilannetta hankaloittaa se, että vanhojen puhelinyhtiöiden kuten Soneran ja Elisan omistuksessa on palveluita ja sisältöä tuottavia yrityksiä.

Ne kaikki kilpailevat muutoksia arvostelevien yritysten kuten Jippiin, Alma-Median tai RSL COM Finlandin kanssa. Muut kirjeen allekirjoittaneet ovat Tele1 Europe, Tele 2 Finland ja Telia Finland. Telamarkkinoita valvova Telehallintokeskus tutkii parhaillaan verkkojen vuokrauksen hinnoittelua.


"Hinnat vastoin luonnonlakeja"

Johtaja Esa Sillanpää Teliasta pitää ministeriössä vireillä olevassa uudistuksessa erityisen ongelmallisena sitä, että lankapuhelimesta matkapuhelimeen soitettava puhelu maksaa vastakin enemmän kuin matkapuhelimesta matkapuhelimeen soitettava puhelu.
- Se on vastoin kaikkia luonnonlakeja, hän sanoi.

Sillanpään mukaan tilanne ratkeaisi, kun viranomainen sääntelisi verkkovuokran hintaa. Hän muistutti, että sama on tehty sähkömarkkinoilla ja Ruotsissa puhelinliikenteessä.
- Ruotsissa hinnat ovat pudonneet 20-30 prosenttia, hän muistutti.

Yritykset pitävät ongelmana myös mm. laskutusta: koska muutos ei edellytä teleoperaattoria laskuttamaan kilpailijan puheluita, kuluttaja voi saada useamman laskun.


LVM valmistautuu suurempiin muutoksiin

Viestintäneuvos Antti Kohtala LVM:stä kertoi, ettei myöskään ministeriössä uskota, että operaattoritunnuksen käyttö tuo kilpailua paikallispuheluihin. Se oli, mitä EU edellytti kilpailun avaamiseksi. Jos me olisimme katsoneet sen tuovan kilpailua, olisimme tehneet sen aiemmin, hän sanoi.

Kohtalan mukaan muutos tehtiin, koska ei katsottu olevan järkevää lähteä käymään oikeutta asiassa. Toisaalta suuria muutoksia ei voi tehdä ministeriön päätöksellä.

Kohtalan mielestä Suomen käytäntöä arvostelevien on hyvä muistaa, että kaikesta huolimatta puheluiden hinnat ovat Euroopan halvimmasta päästä. - Emme me voi täysin väärässä olla.

Kohtala kertoi, että suurempia muutoksia odotetaan eduskunnan käsitelyssä olevasta telemarkkinalain muutoksesta. Se tuo mahdollisuuden ns. puhelinkaapelin rinnakkaiskäyttöön. Näin kilpaileva operaattori voi tarjota esimerkiksi Internet-yhteyden. Tämän odotetaan lisäävän yritysten kiinnostusta kotitalousasiakkaista, kun puheluiden lisäksi pakettiin voidaan pistää muutakin.

Alan pelisäännöt tulevat perusteellisen harkintaan, kun viestintämarkkinalaki tulee käsittelyyn ensi syksynä. Kohtalan mukaan silloin käydään poliittinen keskustelu siitä, mitä halutaan ja miksi.

STT-MH
8.12.2000


Talous -sivulle