Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Zyskowicz: Budjettiesitys Niinistön hattutemppu



Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron talousarvion lähetekeskustelussa käyttänyt ryhmäpuheenjohtaja Ben Zyskowicz luonnehti budjettia valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) hattutempuksi, joka keventää veroja, kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa ja lyhentää valtionvelkaa.


Zyskowicz kertasi esityksen perustuvan suotuisiin talous- ja työllisyysnäkysekä tuntuvaan julkisen talouden ylijäämään. Vastuullinen talouspolitiikka on hänen mukaansa tervehdytänyt kansantalouden 90-luvun alun syvästä lamasta ja mahdollistanut poikkeuksellisen kauan jatkuneen talouskasvun.

- On kuitenkin muistettava, että valtiolla on vielä tämän vuoden lopussa noin 390 miljardia markkaa velkaa, jota meidän ei tule siirtää lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi. Siksikin on perusteltua, että budjetti rakentuu edelleen tiukkaan menolinjaan, Zyskowicz sanoi.

Talouskasvun suurimpina uhkina hän piti inflaatiota ja rakenteellista työttömyyttä, johon puuttuminen edellyttää ennakkoluulottomuutta.
- Jokainen uusi keskustelunavaus ei saisi päättyä työmarkkinajärjestöjen periaatteelliseen vastustukseen, Zyskowicz letkautti työmarkkinapöytiin.

Hän asettui tukemaan keskitettyä tuloratkaisua ja maltillisia palkkaratkaisuja, mutta arvosteli kitkerähkösti ay-johtajia heidän hallitukselle tupo-ratkaisun ehdoksi asettamistaan ennakkoehdoista.

- Ammattiyhdistysliikkeen ennakkoehdot - perusteettomatkin - on vastuullisen ja kansakunnan kokonaisetua ajattelevan hallituksen perusteltua ottaa huomioon.

- Toisin sanoen, meidänkin tavoitteenamme on, että niin työsopimuslakiin kuin muihinkin esillä oleviin työelämäkysymyksiin löydetään lähipäivinä ratkaisut, jotka tyydyttävät kaikkia osapuolia, hän kuitenkin myöntyi toteamaan.


Veronkevennykset kaikille

Hallituksen esittämät tuloverojen alennukset lisäävät Zyskowiczin mielestä työnteon kannattavuutta, parantavat Suomen asemaa kansainvälisessä verokilpailussa sekä lisäävät verotuksen oikeudenmukaisuutta.

- Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä on tärkeätä, että veronkevennykset toteutetaan kautta linjan, sillä työnteon verotus on Suomessa liian kireätä kaikilla tulotasoilla.

- Veronkevennysten painottuminen kaikkein pienituloisimpiin on kuitenkin järkevää, sillä näin tehdään työnteosta houkuttelevampaa myös pienipalkkaisissa töissä, hän painotti ja vaati ansiotuloveron keventämistä myös jatkossa.

Keskustan verolinjaa Zyskowicz piikitti lainaten lehtileikkeitä ja peräsi puolueelta virallista näkemystä ensi vuoden veronalennuksista. Hän päätyi lainaamaan puheenjohtaja Esko Ahon entisen poliittisen avustajan ja keskustan sisäpiiriläisen Timo Laanisen kirjoitusta Suomenmaassa.

- Aika monet vaikutusvaltaiset keskustalaiset tuntuvat olevan sitä mieltä, että tällä vaalikaudella ei enää tehdä sitä virhettä, että oltaisiin jotain täsmällistä mieltä jostakin asiasta. Ärhentely kun saattaa hyvinkin riittää seuraavien vaalien voittamiseen, Zyskowicz siteerasi.


Budjetin paisuttamiselle "ei"

Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää tärkeänä valtion velan lyhentämisen ja veronalennusten lisäksi hyvinvointiyhteiskunnan turvaamista ja kehittämistä.

- Tärkeimpiä ensi vuoden budjetissa realisoituvia uudistuksia ovat maksuton esiopetus, hammashuollon korvaavuuden laajentaminen sekä aktiivisen sosiaalipolitiikan toimenpidekokonaisuus, ryhmäpuheenjohtaja luetteli.

Budjetin menopuolen tiukalle finanssipolitiikalle Kokoomuksen eduskuntaryhmä antaa puheenjohtajansa suulla tukensa, mikä tarkoittaa budjetin eduskuntakäsittelyssä sitä, että budjetin menopuolta ei paisuteta ja paisuttaminen torjutaan riippumatta siitä, nostavatko syksyn aikana täsmentyvät verotuloarviot budjetin tulopuolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo valtiovarainvaliokunnassa esittää budjettiin uusia hankkeita, mutta sanoo olevansa valmis osoittamaan myös säästökohteita.

- Tässä tarkoituksessa olen jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota esimerkiksi siihen, että hyvin toimeentulevien perheiden täysi-ikäisille lapsille maksetaan aiheettomasti toimeentulotukea.

- Samoin jo vuosi sitten ryhmäpuheenvuorossamme kysyin, miksi vain opiskelijoiden mutta ei muiden nuorten asumistukea pienennetään, kun he asuvat vanhempiensa omistamassa asunnossa, Zyskowicz kertasi.


Lisäresursseja tiedekorkeakouluille

Hän myös kysyi, onko välttämätöntä, että valtion virastot ja laitokset sijoittuvat huippukalliisiin kiinteistöihin Helsingin keskustaan, minne olisi koko ajan tulossa kovia vuokria maksavia yksityisiä yrityksiä kun samanaikaisesti kuitenkin pidetään tyhjillään veronmaksajien omistamia soveltuvia toimistotiloja?

Esimerkkinä Zyskowicz käytti Hakaniemen ympyrätalosta muuttavaa Stakesia.
- Onko välttämätöntä, että Stakesille ryhdytään saneeraamaan ensi vuonna huippukalliita, uusia toimitiloja nykyisten tilojen välittömästä läheisyydestä?

- Stakes voisi saada valtion omistamalta Kiinteistösijoitusyhtiö Kapiteelilta vastaavat sopivat tilat muualta pääkaupunkiseudulta paljon halvem Vuokra olisi useamman kympin neliöltä pienempi ja vuosien saatossa veronmaksajien säästö olisi tuntuva.

Tärkeäksi velvollisuudeksi Zyskowicz listasi yhteiskunnan sosiaalisen eheyden turvaamisen ohella koulutuksen riittävät voimavarat. Hän piti tulevaisuuspaketin panostuksia koulutukseen, erityisesti yliopistojen perusrahoitukseen, välttämättöminä ja tarpeellisina.

- Mutta ne ovat olleet riittämättömiä. Korostamme laadukkaan korkeakoulutuksen heijastusvaikutuksia laajalle yhteiskuntaan ja pitkälle tulevaisuuteen. Tulevaisuuspaketin panostusten lisäksi ryhmämme on halukas etsimään budjetista lisäresursseja tiedekorkeakouluille.

Zyskowicz luetteli myös kuntatalouden ja hallituksen uuden aluepolitiikan kehittämiskohteiksi.
- Suomi tarvitsee aluepolitiikkaa myös jatkossa ja hallitus on tähän sitoutunut, viesti maakunnille kuului.

IKK
12.9.2000


Politiikka -sivulle