Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kaksi miljoonaa lapsiuhria kymmenen viime vuoden sodissa



Yli kaksi miljoonaa lasta on kuollut eri puolilla maailmaa riehuneissa sodissa kuluneen vuosikymmenen aikana. Lisäksi kuusi miljoonaa lasta on haavoittunut tai vammautunut pysyvästi. Luvut käyvät ilmi YK:n lastenjärjestön Unicefin tuoreesta selonteosta.


Sodat ovat tehneet orvoiksi yli miljoona lasta, ja parikymmentä miljoonaa on joutunut lähtemään kodistaan.

Unicef arvioi, että 300 000 alle 18-vuotiasta lasta on mukana yli 30 aseellisessa selkkauksessa joko sotilaina, kantajina, lähetteinä tai seksiorjina.

Kanadan Winnipegissä alkaa sunnuntaina viikon mittainen kokous, jossa noin 60 maan ministerit pohtivat keinoja lasten suojelemiseksi sodan vaikutuksilta.


Valtaosa lapsisotilaista Afrikassa

Valtaosa maailman lapsisotilaista - Unicefin arvion mukaan 120 000 - löytyy Afrikasta. Heitä on paljon muun muassa Kongossa, missä he sotivat pääasiassa sissien joukoissa.

Eräs sissikomentaja selvitti äskettäin radiohaastattelussa, miksi kapinalliset mielellään värväävät riveihinsä "kidogoja" eli pieniä taistelijoita:

- He taistelevat paremmin kuin aikuiset, valittavat ja syövät vähemmän ja tyytyvät myös pienempään palkkaan.

Kongon kapinallisalueilla ei ole niinkään pulaa aseista, vaan enemmänkin aseiden käyttäjistä.

Afrikkalaisten kirkkojen neuvoston (AACC) mukaan sissit ovat alkaneet rekrytoida tykinruokaa myös puolueettomista kolmansista maista kuten Keniasta.

Liberiassa eturintamalla sotii Unicefin mukaan noin 4 000 lasta, monet heistä vain 7-vuotiaita. Ugandassa eräs sissijärjestö on pakkovärvännyt riveihinsä 8 000 lasta neljän viime vuoden aikana. Sierra Leonessa sissijoukoissa taisteli vielä muutama kuukausi sitten nelisentuhatta lasta.


Raaka kohtelu tekee lapsista tappajia

Monet lapsisotilaista ovat kuitenkin liittyneet erilaisiin armeijoihin vapaaehtoisesti. He uskovat löytävänsä sieltä eräänlaisen perheyhteisön, joka korvaisi heidän kokemansa menetykset.

Lapset toimivat ensi alkuun vakoojina, lähetteinä tai miinanetsijöinä, mutta ennen pitkää heidän on ryhdyttävä myös kiduttamaan ja tappamaan.

- Jotta he pystyisivät tähän, heitä kohdellaan usein tahallisen julmasti. Jotta heistä tulisi säälimättömiä, heidän on toisinaan seurattava sivusta jopa omien perheenjäsentensä kidutusta tai teloitusta, sanoo Unicefin edustaja.
- Sen jälkeen heidän on helpompi tappaa itse.

Lastensuojelujärjestöt saivat viime tammikuussa osavoiton taistelussaan alaikäisten rekrytointia vastaan. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pääsivät sopuun kansainvälisestä sopimuksesta, joka nostaa sotilaiden alaikärajan nykyisestä 15:stä 18 vuoteen.

STT-IA
8.9.2000


Ulkomaat -sivulle