Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Viina maistuu venäläisille - samoin viinan korvikkeet



Venäläiset ovat kuuluja persoudestaan votkaan. Nykyisinä kovina aikoina monet kuitenkin sammuttavat janoaan myös vähemmän perinteisillä juomilla.


Suosittuja ovat mm. hajuvedet, jarruneste ja puhdistusaineet, jotka ovat lisänneet huomattavasti suuren alkoholinkulutuksen aiheuttamia jo ennestään vakavia terveysongelmia.

Heinäkuun alkupäivinä metsurien juhlat Siperiassa päätyivät traagisesti. Kymmenen ihmistä heitti henkensä nautittuaan juomaa, jossa 90-prosenttista alkoholia oli laimennettu jarrunesteellä.

Juomingeista hengissä selvinnyt mies kertoi poliisille, että metsurien leiri oli kymmenien kilometrien päässä lähimmästä taajamasta.

Miehillä ei ollut mitään jarrunestettä kummempaa lähes puhtaan alkoholin laimentamiseksi, ja viinahammasta kolotti kovasti.


Puolet miehistä alkoholisteja

Venäjän terveysministeriön tilastojen mukaan lähes 50 prosenttia venäläisistä miehistä ja 17 prosenttia naisista on jonkinasteisia alkoholisteja ja liiallinen alkoholin käyttö on yleinen kuolinsyy.

Esimerkiksi Moskovassa ja Udmurtiassa tehdyn selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa kolmen viime vuoden aikana kuolleista 20-55-vuotiaista miehistä oli kuollessaan humalassa.

Pullo votkaa maksaa nykyisin kaupassa noin 12 markkaa, mikä on liikaa monille talouskurimuksessa eläville. Jarruneste on yksi suosituista korvikkeista. Muita ovat parfyymit ja kölninvedet, desinfiointiaineet ja pakkasnesteet.

Korvikkeita karttaville on tarjolla tee-se-itse -vaihtoehto. Kirjakaupoista saa viitosella 190-sivuisen kirjasen, jossa selitetään seikkaperäisesti alkoholin kotipolton vaiheet. Reseptiosastossa on tarjolla mm. kahdessa tunnissa valmistuva "pikavodka".

Venäjän sairaaloissa on hoidossa 2,2 miljoonaa alkoholistia, joista 110 000 on alaikäisiä. Luku on kaksinkertaistunut vuodesta 1992.

Venäläiset käyttävät puhdasta alkoholia vuodessa 14,5 litraa henkeä kohden, mutta luvussa eivät ole mukana korvikkeet ja kotipolttoinen alkoholi.

Virallisten lukujen mukaan niiden nauttiminen surmasi viime vuonna 24 000 ihmistä. Tämän vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana kuolleita oli jo lähes yhtä paljon.

Venäläisten miesten eliniänodote on nykyisin vain 58 vuotta; jotakuinkin sama kuin 1800-luvun lopulla. Vuonna 1990 eliniänodote oli 65 vuotta.

STT-IA
8.9.2000


Ulkomaat -sivulle