Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Fortum hankkinut tänä vuonna ydinvoimaa Loviisan voimalan verran

Voimayhtiöt eri mieltä ydinvoimalan aikataulusta



Teollisuuden Voiman TVO:n on arvioitu jättävän hakemuksen uudesta ydinvoimalasta tämän vuoden aikana. Ajoitus on kuitenkin vielä auki. TVO:n suurimmat omistajat ovat eri mieltä voimalahakemuksen aikataulusta.


TVO:n suurimmat omistajat ovat voimayhtiöt Pohjolan Voima ja Fortum. Viime viikonlopun Loviisan Sanomat kirjoitti ydinvoimahakemuksen lykkääntymisestä.

Fortumin viestintäjohtaja Antti Ruuskanen totesi maanantaina sähkön olevan nyt niin halpaa, ettei ajankohta ydinvoimalahakemukselle ole otollinen.
- Jos sähköpörssistä saa sähköä halvalla, miksi rakentaa kalliilla uutta, hän sanoi.

Pohjolan Voiman toimitusjohtajan Timo Rajalan mukaan sähkön hinta ei ole este ydinvoimahakemukselle.
- Muut syyt ovat tärkeämpiä kuin taloudelliset. Me olemme vakuuttuneita, ettei hankkeessa ole taloudellisia eikä teknisiä ongelmia.

Rajala kaipaa ydinvoimahankkeelle poliittista sitoutumista. Sitä TVO on perännyt suomalaispoliitikoilta jo pitkään.

Jos poliittinen sitoutuminen hankkeelle löytyisi, hakemus voitaisiin Rajalan mukaan jättää vaikka heti. Rajalan mukaan Fortum ja Pohjolan Voima eivät ole asiasta periaatteellisesti eri mieltä.
- Ajoituksesta keskustellaan.

Teollisuuden Voima on valmistellut uutta ydinvoimalaa jo pitkään. Tekniset valmiudet ydinvoimahakemuksen jättämiselle ovat olemassa.

Ydinvoimalan rakentaminen lupakäsittelyineen, suunnitteluineen, tarjouspyyntöineen ja rakentamisineen vie 6-7 vuotta.


Halpa pörssisähkö

Ruuskanen muistuttaa Fortumin olevan yhä painokkaasti ydinvoimayhtiö. Tämän vuoden aikana Fortum on hankkinut omistukseensa ydinvoimakapasiteettia yli Loviisan voimalan verran. Yhtiö osti voimaloita Ruotsista ja Saksasta.

Ruuskasen mukaan sähkömarkkinoilla on nyt paljon ylitarjontaa, mikä osaltaan on laskenut hintoja.

Sähköpörssissä sähköä saa kahdeksan pennin hintaan. Hinnan pitäisi Ruuskasen mukaan nousta yli 15 pennin, jotta uuden voimalan rakentaminen olisi kannattavaa.

Rajala puolestaan muistuttaa, että pörssin kautta sähköstä myydään vain viidennes. Lisäksi hän korostaa, että nykyinen sähkön ylitarjonta johtuu pääosin Pohjoismaiden hyvästä vesivuodesta. Ruotsissa ja Norjassa käytetään paljon vesivoimaa, jota nyt on tarjolla naapurimaihinkin.

STT-IA
9.6.2000


Talous -sivulle