Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tutkimus:

Hullun lehmän tauti levinnyt luultua laajemmalle



EU:n komission teettämässä tutkimuksessa epäillään vahvasti, että hullun lehmän tauti (BSE) on levinnyt myös sellaisiin Euroopan maihin, joiden karjassa ei virallisesti ole todettu tätä aivotautia.


Kaksivuotisen tutkimuksen perusteella julkistetuissa alustavissa arvioissa asiantuntijat nostavat esille erityisesti Saksan, Italian ja Espanjan todennäköisesti BSE-tartuntoja saaneina maina.

Maantieteellisessä kartoituksessa myös Suomi ja Ruotsi arvioitiin maiksi, joissa BSE-tartuntoja saattaa esiintyä, vaikka yhtään tapausta ei esimerkiksi Suomessa ole vielä tullut esille.

Hullun lehmän taudin on aiemminkin arveltu levinneen laajemmalle kuin mitä tilastot osoittavat, mutta komission teettämä tutkimus on ensimmäinen virallinen arvio aiheesta.

- Käytössä oleva passiivinen raportointijärjestelmä ei paljasta kuin kolmasosan kaikista BSE:hen kuolleista naudoista, sanoo yksi tutkimusprojektin vetäjistä, Marcus Doherr Sveitsin valtion eläinlääkintätoimistosta brittiläisen New Scientist -lehden haastattelussa.

Britanniassa käytössä oleva aktiivisempi BSE-testaus ulottuu myös terveiksi oletettuihin teurastettuihin nautoihin.

Ranska ilmoitti torstaina laajan BSE-testausohjelman käynnistämisestä. Ranskan maatalousministeri Jean Glavany arveli torstaina, että löydettyjen BSE-tapausten määrä lisääntyy.

- Sveitsissä toteutettu vastaava ohjelma paljasti kaksinkertaisen määrän BSE-tapauksia kuin oli oletettu, muistutti Glavany.

Maaliskuussa EU:n komissio sopi EU:n laajuisen testausohjelman käynnistämisestä ensi vuonna kaikissa jäsenmaissa, jotta taudin todellisesta leviämisestä saadaan tarkempi kuva.

Naudoissa esiintyvä BSE on keskushermosto-oireita aiheuttava, kuolemaan johtava eläintauti, jonka uskotaan aiheuttavan ihmisissä Creutzfeldt-Jacobin tautia. Taudin itämisaika ihmisessä on pitkä, jopa 10-30 vuotta.

STT-IA
9.6.2000


Ulkomaat -sivulle