Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Naisten asema riippuvainen koulutuksesta ja talouskehityksestä



Suomen kannalta naisten tasa-arvon edistyminen maailmalla on kiinni koulutuksesta, sanoo peruspalveluministeri Osmo Soininvaara.


- Koulutus, koulutus ja koulutus, siinä on kolme tärkeintä, hän toteaa.
- Naiset on saatava kaikkialla koulun penkille ja sen avulla päästään tasa-arvon kanssa pitkälle, korostaa Soininvaara.

Peruspalveluministeri johtaa Suomen valtuuskuntaa meneillään olevassa naisten asemaa koskevassa YK:n erityisistunnossa, Naiset 2000-kokouksessa.

Tasa-arvon kehittyminen ja naisten aseman kohentaminen ovat pitkälle kiinni taloudellisista olosuhteista, painottaa puolestaan Linda Tarr-Wahelan, Yhdysvaltain naisasioiden YK-edustaja.
- Naisten on saatava lisää taloudellista valtaa, jotta heidän asemansa paranisi, hän korostaa.

Hänen mukaansa YK:n haasteena onkin pyrkiä takaamaan, että naiset saavat osuutensa tekemästään työstä. Heidän on myös päästävä helpommin käsiksi liiketoimintaan tarvittavaan pääomaan ja heillä on oltava mahdollisuus tehokkaammin tasapainottaa työelämän ja perheen vaatimukset.


Maailman köyhistä yhä 70 prosenttia naisia

YK:ssa maanantaina alkanut viikon mittainen erityisistunto pyrkii saamaan aikaan seuraavan kansainvälisen sopimuksen naisten aseman kohentamisesta.

Tapaamisen aikana pohditaankin, millaista edistystä on saatu aikaan viisi vuotta sitten Beijingissä pidetyn suuren naiskokouksen jälkeen ja mitä haasteita on yhä edessä.

- Tärkeiden kansainvälisten naiskokousten, sellaisten kuin Beijingin-kokouksen, ohjelmista ei saada suuriakaan tuloksia aikaan ennen kuin maailman talousjärjestelmä saa aikaan talouskasvua kehitysmaissa, muistuttaa Sambian varapresidentti Christon Tembo.


Väkivalta yhä ongelma

Naisiin kohdistuva väkivalta on myös saatava loppumaan, muistuttaa Linda Terr-Wahelan.

- En usko, että voimme koskaan vapauttaa naisten voimavaroja ja mahdollisuuksia ennen kuin tunnemme olevamme turvassa ja naisiin kohdistuva väkivalta on ehkäisty kaduilla, kodeissamme, aseellisten konfliktien yhteydessä tai työpakoillamme, sanoo Tarr-Wahelan.

Naisten asemaa koskevasta asiakirjasta on käyty neuvotteluja kulissien takana jo pitkään, ja joistakin kohdista on tulossa jälleen melkoisia kiistakapuloita.

- Ainakin vielä asiakirja on yllättävän levällään, totesi ministeri Soininvaara keskiviikkonsa saavuttuaan New Yorkiin.

Islamilaiset maat ovat haluttomia allekirjoittamaan asiakirjaa, joka takaa naisille oikeuden päättää mm. lasten teosta, naimisiin menosta ja omasta seksuaalisuudestaan.

Vatikaania hiertää oikeus perhesuunnitteluun, mutta Soininvaaran mukaan Vatikaanin arvovalta on ehkä vähenemässä ja islamilaisten maiden painostus puolestaan kasvamassa. Puola on ollut kuitenkin yllättävän tiukasti Vatikaanin tukena.

Pakistanin opetusministeri korosti kokouksessa kuitenkin sitä, että eri maiden suuret kulttuurierot on otettava asiakirjassa huomioon.

Ministeri Soininvaara on hieman samaa mieltä.
- On lähes mahdotonta lähteä siirtämään länsimaista tasa-arvokäsitystä sellaisenaan täysin erilaisiin kulttuureihin, hän muistuttaa.

Soininvaaran suurena huolena on myös Afrikan AIDS-tilanne, joka selvästi on siellä erityisesti nuoria naisia vakavasti uhkaava terveysongelma.

STT-IA
9.6.2000


Ulkomaat -sivulle