Geeniruokaa vai varovaisuutta?
Geeniruoka on taas otsikoissa ympäri Eurooppaa, kun Englannissa, Ranskassa, Saksassa ja Ruotsissa kävi ilmi, että pieni määrä geenimuunneltuja rapsinsiemeniä on, tavallisten siemenien joukkoon sekoittuneena, joutunut tänä keväänä pelloille asti.
Britannian maatalousministeri vakuuttaa, että lajike ei pysty
lisääntymään luonnossa eikä sekoittumaan muuten käytössä
olevien lajikkeiden kanssa. Ympäristöjärjestöt vaativat
kuitenkin, että muunneltua siementä viljelleet tilat pitäisi
jäljittää ja niiden sadot hävittää.
Vaatimus perustuu siihen,
että geenimuunneltujen siementen käyttö on niiden
mahdollisten riskien takia useimmissa Euroopan maissa kielletty
laissa.
Yhdysvalloissa tällaista kieltoa ei ole, eikä siellä geeniruokaa
ole edes mitenkään merkitty. Ostaessaan ruokaa kuluttaja ei
tavallisesti voi tietää, sisältääkö se muunneltuja aineksia vai ei.
Euroopassa kieltojen perusta on kaksinainen. Niiden
taloudellinen motiivi, jota ei aina julkisuudessa myönnetä, on
estää amerikkalaisten ruoka-aineiden maihinnousu vanhalle
mantereelle.
Niiden eettinen perustelu on se, että uusia
keksintöjä ei pitäisi ottaa käyttöön ennen kuin niiden
vaikutuksista on tarpeeksi tietoa.
Mutta mikä määrä tietoa on tarpeeksi? Miljoonat amerikkalaiset
ovat syöneet vuosien ajan geenimuunneltua ruokaa eikä heidän
terveydentilansa ole siitä huonontunut. Riittääkö tämä
todistamaan, että rajoitukset ovat turhia?
Vastustajien
mielestä ei, koska geeniruoan vaikutukset voivat näkyä vasta
paljon myöhemmin, jopa vuosikymmenien päästä. Siksi heidän
mukaansa pitäisi noudattaa varovaisuuden periaatetta. Ellei
tuotteen vaikutuksista tiedetä kaikkea, sitä ei pitäisi ottaa
käyttöön.
Varovaisuuden periaate ei kuitenkaan ole yksiselitteinen eikä
sitä todellisuudessa sovelleta kaikkiin ruoka-aineisiin eikä
kaikkiin muihinkaan tuotteisiin.
Uuden dieettijäätelön tuominen
markkinoille voi edistää anoreksian puhkeamista nuorten
keskuudessa.
Näin ei välttämättä tapahdu, mutta niin voi
tapahtua, koska emme tiedä kaikkea uuden jäätelön
vaikutuksista. Pitäisikö sen markkinointi siis kieltää? Ainakaan
minkään maan laissa ei ole otettu tällaista kantaa.
Sitä paitsi monista sallituista ruoka-aineista tiedetään, että ne
ovat terveydelle vaarallisia. Voin käyttö aiheuttaa Suomessa
kansansairauksia - tai ainakin lisää niiden esiintyvyyttä. Mutta
voin tuotantoa tai myyntiä ei ole kielletty.
Miksi kieltää ruoka-aineita, joiden vaikutuksia ei tiedetä, kun jo tunnetusti
vaarallisten markkinointi on sallittu?
Muuntelulla myös ympäristöuhkia
Yksi vastaus tähän on se, että kasvien geenimuuntelulla voi
olla paitsi terveys- myös ympäristövaikutuksia.
Hallitsemattomasti luontoon päästetyt uudet lajikkeet voivat
syödä elintilaa vanhoilta lajikkeilta ja aiheuttaa häiriöitä
ravintoketjussa.
Geenimuunneltu vilja voi esimerkiksi kestää entisiä lajikkeita
paremmin tuholaismyrkkyjä. Näitä myrkkyjä voidaan silloin
käyttää enemmän kuin ennen.
Vilja varjeltuu, mutta tuholaiset
kuolevat. Silloin voivat kuolla myös linnut, joiden ravintoa nämä
hyönteiset ovat olleet. Elämän monimuotoisuus saattaa tulla
uhatuksi sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.
Sellaiseen näkymään voi suhtautua kahdella eri tavalla. Toinen
tapa on viileän rauhallinen. Mitä väliä on sillä, että jokin
hyönteis- tai lintulaji käy harvalukuisemmaksi tai kuolee
sukupuuttoon?
Sitä tapahtuu muutenkin koko ajan,
väistämättä. Miksi se tekisi maailman huonommaksi? Ehkä se
tekee maailman vain mielenkiintoisella tavalla erilaiseksi.
Yleisempi tapa suhtautua monimuotoisuuden vähenemiseen on
kuitenkin suojeleva. Maapallon ekologia muodostaa
tasapainossa olevan kokonaisuuden, jonka osien muuttaminen
voi aiheuttaa ennalta arvaamattomia vahinkoja. Tai lajien
eloonjäänti on itsessään arvokas asia, jota pitäisi seurauksista
riippumatta edistää.
On kuitenkin muistettava, että kasvien geenimuuntelulla ei
tarvitse pyrkiä tuholaisten tai lintujen sukupuuttoon.
Viljalajikkeita voi muuttaa myös niin, että ne kestävät
paremmin hyönteisten hyökkäykset.
Torjunta-aineita kestäviä kasveja kehitetään lähinnä siksi, että
samat monikansalliset yritykset tuottavat sekä viljalajikkeita
että tuholaismyrkkyjä. Uhka ympäristölle piileekin
maailmantalouden järjestelyissä ennemmin kuin
geenitekniikassa.
Merkitään muunnellut kauppatuotteet
Ympäristöuhat ovat osittain torjuttavissa sillä, että
ruokakasveista tehdään steriilejä - kyvyttömiä lisääntymään.
Tämä poistaa sen riskin, että muunnellut kasvit pääsisivät
risteytymään luonnonvaraisten lajien kanssa jollakin
tuntemattomalla mutta vaarallisella tavalla.
Valitettavasti steriilien siemenien käyttö aiheuttaa taas
globaalisella tasolla uuden ongelman, joka liittyy
oikeudenmukaisuuteen. Kolmannen maailman maissa on monille
maanviljelijöille tärkeää, että he omistavat oman
siemenviljansa.
Järjestely takaa heille jatkuvuuden viljelyssään,
ja lisäksi asiaan liittyy tapoja ja perinteitä. Jos he joutuvat
joka vuosi uudestaan ostamaan siemenet monikansalliselta
yhtiöltä, he joutuvat riippuvuussuhteeseen, joka ei välttämättä
ole hyvästä.
Mutta tästäkään ei seuraa, että geeniruoka olisi sinänsä
epäilyttävää. Sitä voidaan käyttää tai markkinoida huonoilla
tavoilla, mutta myös hyvillä tavoilla.
Säätelyn ja muiden
virallisten toimenpiteiden pitäisi tähdätä geeniruoan oikeaan
tuotantoon ja käyttöön, ei sen kieltämiseen epämääräisillä
perusteilla.
Toinen kysymys on se, että kuluttajilla voi olla pelkoja, jotka
liittyvät geeniruoan "luonnottomuuteen" tai "erilaisuuteen". Ne
voidaan ottaa parhaiten huomioon vaatimalla, että
muunneltujen ainesten käyttö merkitään tuotteisiin, joita
kuluttaja ostaa kaupan hyllyltä.
MATTI HÄYRY
9.6.2000
Kirjoittaja on filosofian professori Kuopion yliopistossa. Hänen johtamansa ja Suomen Akatemian rahoittama projekti "Geenitekniikka, vapaus ja vastuu" on juuri päättymässä.
Ajassa -sivulle
|