Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Terveysteollisuudessa menestyksen mahdollisuus



Suomen asema terveysteollisuuden maana voi kasvaa merkittäväksi, jos työvoiman saantiin ja sen jatkuvaan kouluttamiseen panostetaan edelleen.


Menestysmahdollisuus ilmenee Pohjois-Pohjanmaan terveys- ja hyvinvointiteollisuuden tulevaisuudennäkymiä selvittäneestä raportista, joka julkistettiin Oulussa tiistaina.

Pohjois-Pohjanmaalta löytyi yli 40 yritystä, jotka tuottavat terveys- ja hyvinvointituotteita tai joilla on oman teknologian sovellutusmahdollisuuksia terveys- ja hyvinvointimarkkinoilla.

Koko toimialan liikevaihto maakunnassa on noin 1,5 miljardia markkaa.

Yritysten tuotteita ovat mm. kojeet, laitteet, lääkkeet tai lääkkeenomaiset tuotteet, terveysvaikutteiset elintarvikkeet sekä terveys- ja hyvinvointiin soveltuvat ohjelmistot.

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan liiton ennakointiprojekti osoittaa, että yritykset pitävät vahvuutenaan omaa kelluntakykyään kansainvälisillä ja jatkuvasti muuttuvilla markkinoilla.

Strategisiksi kasvualueiksi nähdään muun muassa informaatioteknologian ja telelääketieteen sovellukset.


Rahoituksen puute uhkana

Uhkakseen yritykset kokevat osaavien henkilöiden saatavuuden. Heikkoutena nähtiin myös toimintaympäristön vähäinen kansainvälisyys sekä todellisen riski- ja alkurahoituksen puute.

Toimintaympäristö todettiin alan kaikille yrityksille merkittäväksi menestystekijäksi. Toimintaympäristöltä edellytetään kansainvälistä laatua ja asiantuntemusta sekä yhteyksiä tutkimuslaitoksiin ja terveydenhuollon organisaatioihin.

Raportissa kehitetään Pohjois-Pohjanmaalle järjestelmällistä ennakointitoimintaa, jossa määräajoin tarkastellaan eri toimialojen ja yritysryppäiden kehittämis- ja koulutustarpeita.

Tavoitteena on havaita ja ymmärtää toimintaympäristön keskeiset kehityspiirteet aiempaa paremmin, jotta niihin pystyttäisiin reagoimaan nopeasti.

Aiemmin tarkastelun kohteina ovat olleet elintarvike-, metalli- ja ohjelmistoteollisuus.

STT-IKK
9.6.2000


Kotimaa -sivulle