Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







IMF suosittaa Suomelle tuntuvia lisäveronalennuksia



Kansainvälinen valuuttarahasto IMF suosittaa Suomen hallitukselle tuntuvia lisäveronalennuksia hallituskauden aikana. Verotusta voitaisiin IMF:n Suomen maatutkinnasta antaman lausunnon mukaan alentaa hallitusohjelmassa sovitun 10-11 miljardin markan lisäksi vielä 11 miljardilla markalla.


Tuloveroja ja sosiaaliturvamaksuja voitaisiin maatutkinnan johtajan Jacques Artusin mukaan alentaa määrällä, joka vastaa yhteensä 2,25:tä prosenttia bruttokansantuotteesta.

IMF:n raportin mukaan korkean veroasteen alentaminen auttaisi Suomen talouden rakenteellisten ongelmien ratkaisemista.

- Menojen hillinnän luoma pelivara verojen alentamisessa on tarpeen hyödyntää täysmääräisesti. Suositamme valtion tuloylijäämän käyttämistä lisäveronalennusten rahoittamiseen. Valtiontalous säilyy esitettyjen veronalennusten jälkeenkin ylijäämäisenä, Artus sanoi maanantaina Helsingissä.

Veronalennukset tulisi IMF:n tutkijoiden mukaan mitoittaa tasaisesti vuosiksi 2001-2003. Se merkitsisi heidän mukaansa vaatimatonta finanssipoliittista elvytystä.

Samanaikaisesti euroalueen rahoitusmarkkinat todennäköisesti kiristyvät sekä korkojen nousun että euron odotettavissa olevan vahvistumisen vuoksi.


Alennukset osa talouspakettia

Artus korosti, että veronalennukset ovat järkeviä vain osana talouspoliittista pakettia. Ne on myös tarpeen kohdentaa oikein, esimerkiksi korkean marginaaliveron ja alempien tuloluokkien verotuksen ja sosiaaliturvamaksujen alentamiseen.

Ehdotetut veronalennukset eivät Artusin mukaan kilpaile valtion velan vähentämisen kanssa. Velan vähentämiseen IMF:n tutkijaryhmä suositti käytettäväksi yksityistämistuloja kuten tähänkin asti. Se mahdollistaa velan absoluuttisen määrän vähentämisen.

Kun kansantalous kasvaa nopeasti, laskee velkasuhde vielä nopeammin, Artus totesi.

Maaraportin mukaan veron- ja sosiaaliturvamaksujen alennuksiin voitaisiin käyttää 2,25 prosenttia bruttokansantuotteesta vastaava summa. Se vastaa jäljellä olevaa 7,5:tä-8,5:tä miljardia markkaa jo sovituista alennuksista sekä lisäksi 11 miljardin markan lisäalennuksia.

Kansantalouden 3,5 prosentin kasvu pitäisi valtiontalouden ylijäämäisenä vuosina 2001-2003, vaikka ylijäämä jäisikin pienemmäksi, vakausohjelmassa arvioitiin.

Verotuksen ohella IMF:n maatutkijat kiinnittävät huomiota talouden rakenteellisiin ongelmiin, jotka vaativat heidän mukaan korjaamista. Uudistuksia tarvitaan niin eläkeiän nostamiseksi kuin työ- ja hyödykemarkkinoiden jäykkyyksien poistamiseksi.


Eläkeikää on nostettava

Tosiasiallista eläkeikää olisi Artusin mukaan nostettava nykyisestä 59 vuodesta, jotta 59-65 vuotiaatkin voisivat osallistuisivat täysipainoisesti työelämään. Raportissa suositetaan poistettavaksi kannustimia varhaiseen eläkkeelle siirtymiseen.

IMF:n tutkijat esittävät työttömyyseläkeputken sulkemista, työttömyyseläkejärjestelmän sekä osa-aikaeläkejärjestelmään liittyvän subventioelementin purkamista.

Lisäksi he ehdottavat tiukkaa työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteiden soveltamista, vääränsuuntaisten kannustimien poistamista yrityksiltä, jotka tukevat ikääntyvistä työntekijöistä eroon pääsemistä sekä eläke-etujen ja elinaikana suoritettujen eläkemaksujen yhteyden lähentämistä.

Suomen talous saa maatutkinnassa kiitosta. IMF:n tutkijat yhtyvät viranomaisten arvioon noin 5 prosentin talouskasvusta tänä vuonna ja 4 prosentin kasvusta ensi vuonna.

Onnistuneen talouspolitiikan ansiosta Suomen talous on toipunut täysin 1990-luvun lamasta ja uusi erittäin elinvoimaisen huipputekniikan vetämä talouskasvu on menossa, raportissa todetaan.

IMF:n tutkijat varoittavat nopean talouskasvun myötä Suomen taloudessa syntymässä olevista ylikuumenemispaineista. Tällä hetkellä ei merkkejä yleisestä ylikuumenemisesta ole vielä nähtävissä, mutta alakohtaisesti niitä on havaittavissa.

Erityisesti maatutkinnan raportissa mainitaan asuntojen hintojen voimakas nousu. Työvoimapula on myös noussut pulmaksi esimerkiksi informaatioteknologiassa ja rakentamisessa.

Suomen pohjainflaatio on raportin mukaan noussut 1,75 prosentin tasolle eli 0,75 prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin viime vuonna. IMF:n tutkijoiden mukaan on olemassa vaara, että pohjainflaatio kohtuullisesta palkkaratkaisuista huolimatta saattaa ensi vuonna nousta yli kahden prosentin.

STT-IA
13.6.2000


Talous -sivulle