Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Pohjoismaissa naisedustajia muita EU-maita enemmän



Pohjoismaissa on selvästi eniten naisia kansanedustajina Euroopan unionin alueella. Kansallisista parlamenteista tasa-arvon ykkönen on Ruotsi, jossa naisia on yli puolet eli vajaat 53 prosenttia.


Tiedot ilmenivät EU:n komission vertailusta, kun se esitteli keskiviikkona strategiansa sukupuolten tasa-arvosta ja antoi esityksen seksuaalisen häirinnän torjunnasta työpaikoilla.

Vertailtaessa naisten lukumäärää eduskunnassa ja EU:n parlamentissa ilmenee, että Suomen edustajista naisia on 37 prosenttia. Eduskunnassa on 200 edustajan joukossa on 74 naista.

EU-maista kärjessä on Ruotsi. EU-parlamentti mukaanlukien ruotsalaisnaisten määrä on reilut 43 prosenttia. Myös Tanskan ja EU:n ulkopuolisen pohjoismaan Norjan luvut lähentelevät 40 prosenttia.

Asian esitelleen EU-komissaarin Anna Diamantopouloun kotimaa Kreikka on vertailun hännillä. Naisia on kansanedustajina ainoastaan 6,3 prosenttia. Tasa-arvon toteutuminen näyttää olevan kaukana myös Ranskassa (8,8 prosenttia) ja Italiassa (10,3).

Keskimäärin jäsenmaiden parlamenteissa on naisia vajaat 19 prosenttia. Komissio toteaa naisten osuuden EU-parlamentissa jatkuvasti lisääntyneen, joskin he ovat edelleen aliedustettuina. Tällä hetkellä 626 parlamentaarikosta lähes joka kolmas (30,2 prosenttia) on nainen.

EU:n jäsenehdokkaiden joukossa selvästi eniten naisia on Baltian maiden Viron, Latvian ja Liettuan parlamenteissa. Edustus jää tosin selvästi alle 20 prosentin.

Joukon hännillä on Turkki, missä kansanedustajista vain nelisen prosenttia on naisia. Romanian ja Kyproksen luvut ovat samaa luokkaa. Myös Unkarissa naispoliitikkojen määrä parlamentissa on alhainen, 8,3 prosenttia.

EU:n komissio näyttää pitävän tasa-arvon toteutumista pohjoismaissa niin itsestään selvänä, että se julkisti keskiviikkona tiedotteensa tasa-arvosta kahdeksalla virallisella unionin kielellä, mutta ei suomeksi, ruotsiksi tai tanskaksi.

STT-IA
9.6.2000


Politiikka -sivulle