Verkkouutiset

Sisältö
Etusivu
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Enestam uudelleen RKP:n puheenjohtajaksi

Enestam kaipaa normaalimpaa hallituspohjaa



Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksessa Helsingissä lauantaina puhunut ja sunnuntaina uudelleen valittu puheenjohtaja, puolustusministeri Jan-Erik Enestam kaipaa paluuta normaalimpaan hallituspohjaan. Se toisi Enestamin mukaan "sähköisyyttä" hallituksen ja opposition välille.


Enestamin mukaan hallitusyhteistyö on toiminut hyvin, mutta hän kaipasi silti paluuta normaalimpaan parlamentarismiin ensi vaalikaudella.

- Sähköisyys, jonka pitäisi leimata suhdetta hallituksen ja opposition välillä, puuttuu tänään lähes täysin. Opposition terävin ase, välikysymykset, otetaan näinä päivinä vastaan yhtä suurella jännityksellä kuin kolme viikkoa vanha vakioveikkausrivi. Tämä koskee paitsi hallitusta myös tiedotusvälineitä, Enestam säälitteli avauspuheessaan.

Enestamin mielestä normaalimpaan hallituspohjaan palaaminen olisi terveellistä, sillä nykyisenkaltainen leveä hallituspohja kuuluu pikemminkin vuoden 1995 tapaisiin kriisiaikoihin.

- Tällä en tarkoita, että hallituksen pitäisi erota, Enestam tarkensi.

Hän ei myöskään nimennyt mitään hallituspuoluetta, joka voisi vaalien jälkeen siirtyä opposition rivejä vahvistamaan. RKP ei ole ainakaan vapaaehtoinen tähän tehtävään.

- Parempi tasapaino opposition ja hallituksen välillä voisi lisätä politiikan mielenkiintoisuutta, Enestam sanoi.


Ajoneuvovero pois ja elintarvikkeille veroale

Enestam ehdottaa myös autojen käyttömaksun poistamista sekä ruuan arvonlisäveron laskemista 12 prosenttiin. Käyttömaksun poistaminen maksaisi 1,2 miljardia markkaa vuodessa, arvonlisäveroale 800 miljoonaa.

Enestam sanoi, että jos päätetään tehdä hallitusohjelmaa suurempia veronalennuksia, nämä voisivat olla sopivia kohteita.

- Nykyisellään - 500 markkaa vanhasta autosta ja 700 markkaa uudemmasta - ajoneuvoverossa ei ole häivääkään ympäristöohjauksesta. Pikemminkin päinvastoin, Enestam sanoi.

Enestam totesi RKP:n vaatineen pitkään liikenteen verotuksen keventämistä ja perinteisesti vastustaneen puhtaasti rahan keräämiseksi säädettyjä pisteveroja. Käyttömaksu säädettiin aikoinaan tilapäiseksi.

Käyttömaksun poisto korjaisi hieman polttoaineiden hintojen nousua. Liikenteen verorasitus on kahdeksassa vuodessa noussut kymmenestä miljardista markasta 25 miljardiin, Enestam huomautti.

Enestam asettui myös tukemaan elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista 17 prosentista 12 prosenttiin, kuten maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) on ehdottanut.

- Alennus maksaisi 800 miljoonaa markkaa vuodessa, mutta tukisi erityisesti lapsiperheitä ja pienituloisia ihmisiä, jotka eivät maksa valtionveroja, hän perusteli.

Hallitusohjelmaan sisältyvä tavoite 10-11 miljardin markan veronalennuksista pitäisi Enestamin mielestä suunnata alkuperäisen suunnitelman mukaisesti työn verotuksen alentamiseen. Mikäli alennukset toteutetaan hallitusohjelman lukua suurempina, pitää varmistaa, etteivät leikkaukset uhkaa julkisia palveluja, hän korosti.

Enestam sanoi aikovansa ottaa ehdotukset esille, kun hallituspuolueiden puheenjohtajat ennen budjettiriihtä keskustelevat veropolitiikasta. Hän sanoi, ettei ole vielä keskustellut valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) kanssa käyttömaksun poistamisesta.


Raskin ehdotus ei mene läpi

Opetusministeri Maija Rask (sd.) ei saa ajettua läpi ehdotustaan toisen kotimaisen kielen valinnaisuudesta ylioppilaskokeessa, RKP:n puheenjohtaja arvioi. Hän sanoi päätyneensä tähän hallituksen sisällä käymiensä keskustelujen perusteella.

Enestamin mukaan valinnaisuuden lisääminen heikentäisi ylioppilastutkinnon ja lukion yleissivistävää roolia. Enestam ennakoi, että ylioppilastutkinnon uudistamista pohtinut työryhmä asettuu kysymyksessä toiselle kannalle kuin opetusministeri. Mietintö luovutetaan Raskille maanantaina.

Mielipidemittaus, jonka mukaan yli 60 prosenttia haastatelluista halusi ruotsin valinnaiseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin, ei Enestamin mukaan ole asiaan vaikuttava tekijä.

Hän huomautti, että ainoastaan ruotsinkielen eteen on liitetty etuliite "pakko". Markkinointi on ilmeisesti onnistunut, hän arveli.
- Onneksi emme elä missään gallup-demokratiassa, Enestam sanoi.

Enestam uskoi ja toivoi, että pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja ruotsinkieliset sosiaalidemokraatit pysäyttävät Raskin pyrkimykset.
- Tässä vaiheessa on ennenaikaista pohtia ylioppilastutkintoasian merkitystä hallitusyhteistyön kannalta, Enestam sanoi.

Enestam on nyt kahden vuoden ajan RKP:n ainoa ministeri, kun Osmo Soininvaara (vihr.) peri Eva Biaudet'n (r.) paikan peruspalveluministerinä puolueiden vuorottelusopimuksen perusteella.


Enestam uudelleen RKP:n puheenjohtajaksi

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam valittiin sunnuntaina uudelleen ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajaksi. Vastaehdokkaita ei puoluekokouksessa ollut, ja myös kolme varapuheenjohtajaa valittiin sopuvaaleilla.

Kansanedustaja Christina Gestrin Espoosta jatkaa varapuheenjohtajana. Uusiksi varapuheenjohtajiksi tulivat vaalilautakunnan esityksen mukaisesti helsinkiläinen ekonomi Henrik Aminoff ja vaasalainen juristi Kristina Stenman.

Aminoff on puolueen Helsingin piirin puheenjohtaja. Europarlamentaarikko Astrid Thors ja maanviljelijä Henrik Sandbacka luopuivat varapuheenjohtajan paikoista.

Valinnat merkitsevät, että viljelijöillä ei ole enää edustajaa puolueen puheenjohtajistossa. Pohjanmaan piiri asetti ehdolle Stenmanin, joka on pakolaisasioihin erikoistunut juristi.

Gestrin on varapuheenjohtajista ainoa, jolla on kokemusta maanviljelijäin elämänpiiristä, sillä hänen miehensä on maanviljelijä. Sipoolainen Christel Liljeström korosti, että viljelijöiden ja haja-asutusalueiden edustus on saatava mukaan syksyllä valittavaan työvaliokuntaan.

Puolueen viljelijäsiivessä ja Pohjanmaan piirissä on pelätty, että viljelijöiden heikompi edustus puoluejohdossa voi auttaa keskustaa ja kristillisiä kalastamaan ääniä RKP:n perinteisillä apajilla.

Enestam vakuutti, että työvaliokunnassa viljelijät saavat äänensä kuuluviin. Hän myönsi, että puolue on vaarassa menettää kannatustaan - uhkaaja hänen mukaansa on enemmänkin kristilliset kuin keskusta.

- Pohjanmaalla on hyökkäys käynnissä kunnallisvaalien edellä, Enestam sanoi.

Kristilliset pelaavat Enestamin mukaan muun muassa perinteisellä teemalla, eli homoliittojen vastustuksella ja keräävät nyt ääniä myös kansanedustajien palkoilla.

- Kristillisten toiminnan ansiosta ihmiset Pohjanmaalla luulevat, että kansanedustajien palkkoja on jo korotettu, Enestam moitti.

STT-IKK-IA
11.6.2000


Politiikka -sivulle