Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamisesta uudet säännökset



Uudet kotirauhan rikkomista, salakuuntelua ja salakatselua sekä kunnian ja yksityiselämän loukkaamista koskevat rikoslain säännökset tulevat voimaan lokakuun alussa.


Rikoslain antama suoja oikeudetonta tunkeutumista ja salakatselua vastaan laajenee jonkin verran.

Kotirauhan rikkomista koskeva säännös suojaa yksityistä kotirauhaa kuten nykyisinkin muun muassa oikeudettomalta sisään tunkeutumiselta sekä sisään kätkeytymiseltä.

Rangaistavaa on edelleen myös toisen kotirauhan rikkominen metelöimällä, heittämällä esineitä, soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla.

Kotirauhan suojaama alue pysyy suunnilleen ennallaan, mutta se määritellään laissa nykyistä tarkemmin. Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.

Niin sanottua julkista kotirauhaa ja virastorauhaa koskevat säännökset korvataan entistä kattavammilla julkisrauhan rikkomista koskevilla rangaistussäännöksillä.

Kun laissa nykyisin suojataan vain virastojen rauhaa, uuden säännöksen mukaan rangaistavaksi tulee luvaton tunkeutuminen myös liikehuoneistoihin, tuotantolaitoksiin, toimistoihin ja kokoustiloihin. Suojan piiriin kuuluvat myös näihin tiloihin liittyvät aidatut piha-alueet.

Valtakunnan turvallisuuteen liittyvistä syistä suojataan edelleen myös kasarmialueita ja muita puolustusvoimien käytössä olevia alueita.

Julkisrauhan rikkomisen tekotavat ovat samat kuin kotirauhan rikkomisessa. Esimerkiksi metelöiminen on kuitenkin rangaistavaa ilkivaltana. Luvattomana tunkeutumisena ei myöskään pidetä tekoa, josta on aiheutunut vain vähäinen haitta.


Käymälät rauhoitetaan

Salakuuntelusta ja salakatselusta sekä salakuuntelun ja salakatselun valmistelusta on laissa omat säännökset. Myös näiden rikosten yritys tulee rangaistavaksi.

Uutta on, että salakatselulta suojataan vastedes paitsi kotirauhan piiriin kuuluvia alueita, myös esimerkiksi käymälöitä, pukeutumistiloja ja muita vastaavia paikkoja. Suoja ulottuu myös virastoihin, toimistoihin ja liikkeisiin silloin, kun ne eivät ole auki yleisölle.

Näissä yleisöltä suljetuissa paikoissa oleskelevan katseleminen ja kuvaaminen teknisellä laitteella on rangaistavaa, jos se tapahtuu oikeudettomasti ja tarkkailtavan yksityisyyttä loukaten. Säännös suojaa salakatselulta muun muassa yksityisten yhdistysten tilaisuuksissa tai sairaalassa oleskelevia.

Tavanomainen valokuvaaminen, johon osanottajat osaavat varautua, on kuitenkin edelleen myös yleisöltä suljetuissa kokouksissa sallittua.


Julkkikset edelleen lähes vapaata riistaa

Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen korvaa asiallisesti saman sisältöisen yksityiselämän loukkausta koskevan rangaistussäännöksen.

Eduskunta palautti pykälän muotoilun viime vaalikaudella rauenneen hallituksen esityksen mukaiseksi eräin täsmennyksin.

Rangaistavaa on edelleen tiedon, vihjauksen tai kuvan esittäminen toisen yksityiselämästä joukkotiedotusvälinettä käyttäen tai toimittamalla se muuten lukuisten ihmisten saataville.

Lisäksi rangaistavuuden edellytyksenä on, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä taikka näihin rinnastettavassa tehtävässä toimivan yksityiselämästä voi kuitenkin levittää tiedon, vihjauksen tai kuvan, joka voi vaikuttaa tämän toiminnan arviointiin tässä tehtävässä, jos esittäminen on tarpeen yhteiskunnallisesti merkittävän asian käsittelemiseksi.

Kunnianloukkausrikoksia koskevat säännökset yksinkertaistuvat ja selkeytyvät. Herjausta ja solvausta koskevat erilliset säännökset korvataan kunnianloukkausta ja törkeää kunnianloukkausta koskevilla säännöksillä.

Kunnianloukkausta on uuden lain mukaan valheellisen tiedon tai vihjauksen esittäminen toisesta niin, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaus voi toteutua myös niin, että toista halvennetaan muulla tavoin.

Kunnianloukkauksena ei kuitenkaan pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä taikka tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

IA
9.6.2000


Politiikka -sivulle