Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Urheilusukeltajille upea kohde:

Vedenalainen puisto kertoo laivahylyn historian Helsingin edustalla



Helsingin edustalla, muutama merimaili Harmajan majakasta etelä-lounaaseen sijaitsee urheilusukeltajien uusi houkutuskohde. Tämä Suomen merimuseon avaama "vedenalainen puisto" on ruotsalaisen linjalaiva Kronprins Gustav Adolfin hylky.


Venäläiset valtasivat aluksen vuonna 1788 ja sytyttivät sen palamaan, jolloin laivan ruutivarastot räjähtivät ja alus upposi pahoin vaurioituneena.

Merimuseon hylyn ympärille kehittelemä "vedenalainen puisto" opastaa nyt sukeltajia laivan vaiheisiin. Hylylle on rakennettu vedenalainen köysipolku, jonka varrella on 13 informaatiokylttiä, jotka selostavat rakenteita.

Sukeltajat saavat mukaansa hylkyä ja puistoa kuvaavan vedenalaisen kartan.
- Hylky on syrjässä laivaväyliltä ja sen paikka on merkitty kahdella isolla erikoisviitalla. Sukeltajien alukset voivat kiinnittäytyä viittoihin, kertoo tutkija Sallamaria Tikkanen merimuseosta.


Hyvä näkyvyys

Hylky makaa noin 20 metrin syvyydessä moreeni/hiekkapohjalla. Näkyvyys on suomalaisittain varsin hyvä: pohja ei pöllyä ja vedessä ei ole yhtä paljon kiintoainesta kuin mutaisissa rantavesissä.

Alueella voi vapaasti sukeltaa kesäkuun 5. päivästä syyskuun 3. päivään saakka järjestyssäännöin ehdoin sekä 20 markan hintaisella pääsylipulla. Niitä voi ostaa museon Kadonneet laivat -näyttelystä, joka on meneillään Kaapelitehtaassa.

Helsinkiläisen Urheilusukeltajat -yhdistyksen veteraani ja kunniasukeltaja Antti Saarnio on mielissään puiston avaamisesta.

- Sen yleisömenetyksestä tulee hyvä: Suomessa on 20 000 sellaista urheilusukeltajaa, jotka haluaisivat nähdä hylyn, hän arvelee.

Saarnio kuvailee innoissaan käyntiään Kruununprinssillä viime syksynä, kun merimuseo oli kutsunut väkeä tutustumaan paikkoihin.

- Aurinko oli juuri laskenut, kello oli yhdeksän maissa illalla ja meitä oli 22 sukeltajaa. Kävimme hylyllä ja kaikilla oli lamppu - näky oli mahtava, hän hehkuttaa.


Kulttuurihistoriaa

Vedenalainen puisto on maailmalla varsin yleinen ja kelpo tapa tarjota sukeltajille erilaisia luonto- ja kulttuurikohteita. Samalla sen katsotaan edistävän näiden kohteiden suojelua.

- Kohteet voivat olla esimerkiksi laivahylkyjä, antiikin aikaisia satamia tai ankkureiden hautausmaita kuvailee Sallamaria Tikkanen.

Useimmiten vedenalaiset puistot esittelevät vedenalaista flooraa ja faunaa ja ne sijaitsevat etelän kirkkaissa vesissä.

Itämeressä ei kasveja ja muita veden eläviä ole niin runsaasti kuin tropiikissa. Meillä on sen sijaan tarjolla laivahylkyjä, joita ei lämpimämpien vesien laivamato (teredo navalis) ole päässyt tuhomaan.

STT-IA
9.6.2000


Ajassa -sivulle