Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Selonteko: Yhdysvaltojen tiukennettava terrorismin vastaisia toimia



Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ja liittovaltion poliisin FBI:n valtaa on lisättävä, ulkomaalaisten opiskelijoiden tarkkailua on tiukennettava ja viisumivapauksia on rajoitettava, todetaan tuoreessa amerikkalaisessa selonteossa terrorismista.


Terrorismin vastaisia toimia pohtinut kongressin komitea perustettiin kaksi vuotta sitten Afrikassa tapahtuneiden Yhdysvaltain lähetystöjä vastaan tehtyjen pommi-iskujen jälkeen.

Komitean maanantaina julkistaman raportin mukaan CIA:n ja FBI:n pitäisi saada käyttää tiedonhankkijoina epäilyttävänkin taustan omaavia henkilöitä, kun kyse on terrorismin torjunnasta. Myös virastojen tutkimista koskevia sääntöjä pitäisi löysätä, kun tutkitaan mahdollisia terrorismiyhteyksistä epäiltyjä henkilöitä.

Yhdysvaltain armeijan pitää komitean mukaan kuitenkin olla päävastuussa terrorismin torjunnassa, ei CIA:n tai FBI:n.


Heti kiistaa ehdotuksista

Komitea vaatii myös, että Kreikkaa ja Pakistania kohtaan on suunnattava pakotteita, koska ne eivät ole pystyneet tai halunneet estää terrorismin leviämistä.

Kreikkaa, USA:n NATO-liittolaista syytetään siitä, että se on ollut "huolestuttavan passiivinen terrorisminvastaisissa toimissaan". Kreikan ei pitäisikään esityksen mukaan saada viisumivapautta Yhdysvaltoihin matkustaville kansalaisilleen. Kreikka on juuri hyväksytty niiden maiden joukkoon, joiden kansalaiset eivät tarvitse viisumia lyhyille turistimatkoille.

Pakistanin sanotaan olevan terroristien turvapaikka, jossa sallitaan lukuisten terroristiryhmien toiminta.

Presidentti Bill Clintonin mukana Euroopan kiertomatkalla oleva ulkoministeri Madeleine Albright on jo ehättänyt torjua vaatimukset pakotteista. Albright sanoo, että asiasta on keskusteltu aiemmin sekä Kreikan että Pakistanin kanssa.

- Niitä painostetaan toimiin, mutta emme ole harkinneet pakotteita, sanoi Albright sunnuntaina.


Opiskelijoiden seuranta huolestuttaa

Komitea vaatii myös, että ulkomaalaisia opiskelijoita pidettäisiin tarkemmin silmällä. Yhdysvalloissa toimiva, arabeihin kohdistuvaa syrjintää valvova järjestö on jo ärähtänyt suunnitelmasta.

Sen mukaan seurauksena on vain ihmisoikeuksien ja perustuslaillisten oikeuksien rikkomuksia. Yhdysvaltoihin saapuu vuosittain noin miljoona ulkomaalaista opiskelijaa.

Raportissa suositellaan myös, että ulkomaalaisten ryhmien varainkeräyksiä tutkittaisiin tarkemmin.

Ehdotusten mukaan terrorisminvastaiseen toimintaan pitäisi käyttää enemmän rahaa. Nykyisin terrorismin torjuntaan käytetään noin 10 miljardia dollaria eli reilusti yli 60 miljardia markkaa.

STT-IA
9.6.2000


Ulkomaat -sivulle