**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Älykortti maksuvälineeksi digi-televisioon

    IA, 12.1.2001



    * Visa, Nokia, Osuuspankkiryhmä, Digita, Posti ja Teleware ovat käynnistäneet yhteisen projektin, jossa tutkitaan älykorttipohjaisen maksujärjestelmän kehittämistä digitaalitelevisioon.


    Projektin päättyy tänä keväänä. Tavoitteena on osoittaa olemassa olevien palvelujen ja kansainvälisten standardien soveltuvuus digitaaliseen televisioon ja edistää maksusovellusten ja PKI-teknologian käyttöä digitaalitelevisiolaitteistoissa.

    Projektissa tutkitaan älykortin käyttömahdollisuuksia multimedia-alustalla. Älykorttina on monisovelluskortti, jolla oleva EMV (Europay, MasterCard, Visa) -standardin mukainen sovellus mahdollistaa turvallisen maksamisen.

    Digitaalitelevisio otetaan käyttöön Suomessa elokuussa 2001. Suomessa digitaalisen lähetyksen katselu on mahdollista joko uusilla digi-tv -laitteilla tai multimediasovittimilla (set-top boxes) täydennetyillä nykylaitteilla.

    Multimediasovittimet perustuvat MHP-standardin (multimedia home platform) mukaiseen tekniseen ratkaisuun. Suomessa sovellettavan Nordic II -standardin mukaisesti kaikkiin multimediasovittimiin tulee kortinlukija ja kaksi korttipaikkaa, toinen maksullisten kanavien asiakaskorttia ja toinen pankin älykorttia varten.

    Sähköisten palvelujen tarjoajille, erityisesti pankeille sekä kaupoille ja mediayrityksille, avautuu näin uusi kaupankäyntikanava.

    Osuuspankit ovat jo aloittaneet siirtymisen magneettikorteista älykortteihin. Magneettikorttien tietoturvatason ei katsota enää vastaavan lähivuosien vaatimuksia. Lisäksi älykortteja voidaan käyttää henkilön tunnistamiseen, maksamiseen ja sopimusten sähköiseen allekirjoitukseen.

    Sähköisten henkilökorttien käyttö lisääntyy jatkuvasti ja älykorttien käyttö kasvaa huomattavasti, kunhan pankit ja luottolaitokset ottavat laajasti käyttöön omat älykorttinsa. Projektin osapuolet arvioivat, että EMV-kortit tulevat laajamittaisesti käyttöön Euroopassa vuodesta 2002 alkaen.

    Projektiin kuuluu kolmea eri osa-aluetta. Ensimmäinen osaprojekti tutkii verkkokaupankäyntiä varten ladattavaa MHP-sovellusta. Toinen osaprojekti keskittyy sähköistä tunnistusta ja allekirjoitusta (PKI) edellyttävien MHP-palveluiden selvittämiseen.

    Kolmas osaprojekti tutkii multimediasovittimeen ladattavaa interaktiivista verkkokauppasovellusta. Tällä käyttäjät voivat maksaa EMV-kortillaan tilaamiaan palveluita ja tuotteita.

    Projektissa Osuuspankkiryhmä vastaa EMV-korttien toteuttamisesta ja palveluihin liittyvistä maksutapahtumista. EMV-korttia käytetään sekä henkilön tunnistamiseen että maksujen suorittamiseen. Osuuspankkiryhmä tarjoaa digitaalitelevisiossa tilinkäytön lisäksi myös muita pankkipalvelujaan. Suomen Postin palveluja käytetään esimerkkeinä MHP-sovelluksista.

    Visa International on kehittänyt älykorteille tarkoitetun EMV-standardin ja toteuttanut SET-infrastruktuurin Internetin kautta suoritettavien maksujen turvallisuuden varmistamiseksi. Projektissa käytetään hyväksi Visan EMV- ja SET-tietämystä ja tukea.

    Nokia toteuttaa projektissa tarvittavat multimediasovittimet ja teknologian. Digita toteuttaa Suomen digitaalitelevisioinfrastruktuurin sekä testausympäristön, teknisen asiantuntemuksen ja tuen. Teleware toteuttaa ohjelmiston ja vastaa projektin hallinnasta yhteistyössä Communication Base Finland Oy:n kanssa.


    Turvallinen maksaminen tärkeää

    Digitaalitelevisio on ensimmäinen useita palveluja - mm. tv, Internet, sähköposti - kokoava ratkaisu ja samalla huippunopea tiedon valtatie suoraan koteihin.

    Digitaalitelevisio laajentaa sähköistä markkinointia ja kaupankäyntiä, joten turvallinen maksaminen on tärkeä osa digitaalitelevision kehitystyötä.

    Digitaalitelevisio on kotitalouksille tarkoitettu kanava, jossa yhdistyvät tietojen lähettäminen ja palvelujen interaktiivisuus. Lähivuosina interaktiivisuus tekee televisiosta yhä monipuolisemman kodinkoneen.

    Katsojat voivat tilata mainoksessa näkemänsä tuotteen tai palvelun, osallistua tietokilpailuihin reaaliajassa, ottaa osaa äänestyksiin tai maksaa laskuja. Lisäksi saatavilla on taustatietoja meneillään olevista ohjelmista, eri aiheista, henkilöistä ja paikoista. Tulevaisuuden televisio tukee Internetiä, sähköpostia ja verkkoliiketoimintaa.

    Katsojien tilatessa mainostetun tuotteen tai palvelun digitaalitelevision kautta, täytyy järjestelmän pystyä tunnistamaan käyttäjä, varmistaa tietoturva ja hallita maksutapahtumien turvallisuuden takaavat protokollat.

    Internetissä tapahtuvan sähköisen kaupankäynnin kehityksen esteenä on ollut turvallisten maksu- ja tunnistustapojen puuttuminen. Turvalliset siruteknologiaan perustuvat älykortit ovatkin korvaamassa perinteisen magneettikortin maksuvälineinä.

    Älykortteja voidaan käyttää sekä henkilön tunnistamiseen, maksujen suorittamiseen että sopimusten sähköiseen allekirjoittamiseen. EMV-kortteja arvioidaan olevan laajamittaisesti käytössä vuodesta 2002 alkaen.

    Digitaalitelevisio on ollut menestys Britanniassa, Ruotsissa ja Espanjassa. Britanniassa 5,25 miljoonalla kotitaloudella, eli 21 prosentilla kaikista kotitalouksista, on käytössään digitaalitelevisio. Muut Euroopan maat siirtyvät digitaalitelevision käyttöön 2000-2002.

    Kun digitaalitelevisiolähetykset aloitetaan Suomessa elokuussa, niin digitaaliverkon kattavuus on noin 40 prosenttia väestöstä ja ensi vuoden lopulla jo noin 70 prosenttia. Vuoden 2006 loppupuolella digitaaliverkko on jo yhtä laaja kuin nykyinen analoginen verkko.

    Tuolloin analogiset lähetykset lakkaavat ja digitaalisia televisio-ohjelmia voidaan katsoa uusilla digitaalisilla vastaanottimilla tai vanhoilla televisioilla, joissa on ns. multimediasovitin lisälaitteena.

    Katso myös artikkeli:

  • iDTV tuo muutoksia katsojille, sisällön tuottajille ja laitevalmistajille



    Talous -sivulle

  • **