**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Seppänen harkitsee Siimeksen haastamista

    Seppänen vaatii vasemmistolaisempaa politiikkaa

    STT-IA, 12.1.2001



    * Europarlamentaarikko, vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja Esko Seppänen vaatii puoluettaan siirtymään vasemmistolaisemmalle linjalle. Nyt Suomessa on Seppäsen mielestä Euroopan oikeistolaisin vasemmisto.


    Ellei "vasemmistovajeen" täyttäminen muuten onnistu, harkitsee Seppänen asettumista puheenjohtajaehdokkaaksi kesäkuun puoluekokouksessa. Lopullista päätöstä hän aikoo pantata vielä maaliskuulle.

    - En sulje pois mahdollisuutta, että itsekin olisin pyrkimässä johtopaikalle, Seppänen vastasi suoraan kysymykseen aikeistaan.

    Hän myönsi, että EU-parlamentaarikon on vaikeaa ehtiä hoitaa puoluejohtajan tehtäviä, mutta ei halunnut nimetä myöskään muita sopivia puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen haastajia.

    Omaa asemaansa vasemmistoliiton johdossa Seppänen pitää syrjäytettynä, koska hän ei parlamenttiaikataulunsa takia ehdi puoluehallituksen kokouksiin vaikuttamaan politiikkaan. Seppänen arvioi tavanneensa Siimeksen viime vuonna korkeintaan puolen tusinaa kertaa.

    - Suomessa ei tällä hetkellä ole vasemmistopuoluetta joka aktiivisesti puolustaisi köyhien asemaa, Seppänen sanoi keskiviikkona Helsingissä.

    Hän vaatii vasemmistoliittoa kesäkuun puoluekokouksessa toimimaan vasemmistovajeen täyttämiseksi. Vasemmistoliiton pitää selkeästi vaatia köyhimpien aseman parantamista, hän sanoi.

    Erityisen tärkeää symboliratkaisu on ottaa selkeän torjuva kanta NATO-jäsenyyteen - Seppänen sanoin pelkäävänsä, että puoluejohto suunnittelee kannan lieventämistä.

    Hän luotti saavansa linjalleen kannatusta monilta piirijärjestöiltä.
    - En usko, että olen ainoa vasemmistolainen vasemmistoliitossa, Seppänen letkautti.


    Punavihreä linja

    Moderniin vasemmistolaisuuteen kuuluu Seppäsen mielestä ydinvoiman lisärakentamisen torjuminen ja kielteinen kanta taisteluhelikopterien hankintaan.

    Lisäksi hän haluaisi tasata tuloeroja poistamalla osinkotulojen verohyvityksen. Verottomilla osinkotuloilla on Seppäsen mukaan kierretty runsaasti veroja.

    Käytetyn ydinpolttoaineen sijoituksesta kevään mittaan tehtävä päätös luo Seppäsen mukaan vaaran, että EU:ssa yritetään ottaa ydinjätteiden loppusijoitus unionin toimivaltaan.

    Seurauksena voi Seppäsen mukaan olla, että Suomi pakotetaan ottamaan vastaan muidenkin EU-maiden käytetyt polttoaineet.


    Seppänen toivoo Nizzan sopimuksen kaatumista

    Seppäsen mielestä Suomi on asettunut EU:ssa ajamaan liittovaltiolinjaa, vaikka kansalta ei ole sellaiseen saatu valtuutusta.

    Seppänen kehottaa eduskuntaa hylkäämään Nizzassa neuvotellun uuden perussopimuksen, koska se kaventaa pienten maiden valtaa.
    - Jos itse olisin eduskunnassa, äänestäisin hylkäämisen puolesta.

    Liittovaltiokehityksestä pitää Seppäsen mielestä järjestää uusi kansanäänestys. Hänestä on kuitenkin myönteistä, ettei Nizzassa menty liittovaltiokehityksessä niin pitkälle kuin Suomi olisi ollut valmis menemään.

    Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on Seppäsen mielestä varsinainen "liittovaltioagentti", joka petaa itselleen virkaa komissiossa puheillaan vahvasta komissiosta.

    Nizzan päätöksistä Seppänen nostaa esille komission puheenjohtajalle annetun oikeuden valita jäsenmaiden ehdokkaista komission jäsenet.
    - Se merkitsee, että komissioon ei enää ole mahdollista valita itsenäisiä jäseniä, joilla ei olisi federalistisia päämääriä.

    Presidentti Tarja Halonen edustaa Seppäsen silmissä aivan samanlaista politiikkaa kuin Lipponenkin.

    Toisena huolestuttavana kehityksenä hän mainitsi suunnitelman antaa seuraavan hallitustenvälisen konferenssin valmistelu neuvottelukunnalle, samaan tapaan kuin viime vuonna laadittiin EU:lle perusoikeuskirja.

    Tämä Suomenkin kannattama menetelmä on Seppäsen mielestä parlamentarismin ja mahdollisesti Suomen perustuslainkin vastainen.

    Seppäsen teesit sisältyvät hänen uuteen kirjaansa, jonka hän julkisti keskiviikkona.

    Kirjasta Liittovaltio. Nyt? on julkaistu 7 000 kappaleen painos EU-parlamentin tiedotustuella, ja Seppänen jakaa sen kaikille tiedotuslehtensä tilaajille. Noin tuhat kappaletta jää vielä muille kiinnostuneille.



    Politiikka -sivulle

    **