**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Kuka tahansa ei saisi manipuloida ihmisen mieltä

    Hypnoosilla eroon kivusta ja unettomuudesta

    STT-IA, 12.1.2001



    * Hypnoosin vaikutuksia on pystytty uusien menetelmien avulla vihdoin tieteellisestikin osoittamaan. Esimerkiksi kivun hoidossa hypnoosin tehosta on jopa erinomaista näyttöä.


    Sen sijaan tupakoinnin lopettamisessa ja laihduttamisessa siitä ei ole löytynyt juurikaan apua, sanoo professori Hannu Lauerma Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

    Kuka tahansa ei saisi kuitenkaan Laureman mielestä manipuloida ihmisen mieltä. Ongelmia voi syntyä, jos hypnoosia käytetään asiantuntemattomasti esimerkiksi jonkun pätevän hoidon sijaan. Suomesta puuttuu vielä toistaiseksi lainsäädäntö, jolla hypnoosin käyttöä voisi rajata.


    Hypnoosi ei ole pelkkää roolileikkiä

    Hypnoosia on vasta viime vuosina kyetty tutkimaan vakuuttavasti aivotutkimuksen menetelmin. PET-laitteella on kuvannettu mm. hypnoosilla kokeellisesti aiheutettuja halvausoireita. Hypnoosimielikuvilla on myös saatu koehenkilöt näkemään mustavalkoisia kuvia värillisinä.

    Hypnoosin tehoa on mitattu myös muihin hoitomenetelmiin vertaamalla. Erinomaista näyttöä sen tehosta on Lauerman mukaan kipujen hoidossa.

    Hyvää tai kohtalaista näyttö on synnytysvalmennuksessa, pelko- ja jännitystiloissa, unettomuudessa, yökastelussa sekä joissakin ruuansulatusvaivoissa.

    Joissakin tapauksissa hypnoosilla on päästy eroon myös unissakävelystä ja korvien soimisesta. Viitteitä sen tehosta on Lauerman mukaan myös astman ja joidenkin ihosairauksien hoidossa.

    Monet hakevat hypnoosista tukea päästäkseen eroon tupakasta tai liikakiloista. Näihin ongelmiin Lauerma ei kuitenkaan lupaa hypnoosista muuta kuin näennäistä apua.

    Vaikka aiheesta on tehty useita tutkimuksia, itsenäistä tehoa ei ole voitu osoittaa. Seurantakin on Lauerman mukaan hankalaa, monet kun tupakoivat itseltäänkin salaa.

    Hypnoosi voi joskus toimia myös muistin tukena. Autenttisiin tapahtumiin sen avulla ei kuitenkaan voi palata. Joskus se saattaa luoda jopa valemuistoja.

    Rikostutkinnassakin hypnoosia käytetään, mutta tämä arveluttaa Lauermaata. Rikoksentekijän toive voi vahvistua ja muuttua hypnoosissa totuudeksi. Näin rikoksesta tuomittu voi muuttua jopa vainoharhaiseksi, koska hän uskoo tulleensa väärin tuomituksi.


    Selvää huijausta sekä katteettomia lupauksia

    Hypnoosista on levitetty paljon harhatietoa ja annettu myös katteettomia lupauksia. Sitä on käytetty myös selvään manipulointiin ja huijaukseenkin. Näin on vaikeutettu sen asiallista käyttöä.

    Vaikka hypnoosi on yleensä vaaratonta, liittyy siihenkin Lauerman mukaan omat haittansa. Ellei "hypnologilla" ole minkäänlaista terveydenhuollon koulutusta, ei hän pysty arvioimaan, milloin hypnoosi on vahingollista ja milloin jokin muu hoito sopisi potilaalle paremmin.

    Selkeästi Lauerma tuomitsee hypnoosin käytön julkisissa näytöksissä. Hyväksyttävää ei Lauerman mielestä ole myöskään hypnoosin markkinointi liikemiehille ihmissuhdetaitojen kehittämistä varten.

    Joissakin maissa hypnoosin käyttö on jo rajattu vain terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Meillä hypnoosi on vielä villiä aluetta, vaikka hypnoosin käyttäjiä on jo useita satoja.

    Näin nopeasti ja voimakkaasti vaikuttavan menetelmän käyttäjillä ei saisi Lauerman mukaan olla vähäisemmät vaatimukset kuin muilla psykoterapian alueilla.

    Suomessa Tieteellinen Hypnoosi ry ei esitä kovin tiukkoja rajoja, vaikka jäsenikseen yhdistys ottaakin vain lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja psykologeja.

    Yhdistyksen mielestä hypnoosia voisi käyttää myös muun peruskoulutuksen saaneet laillistetut psykoterapeutit. Hypnoosia käyttävällä terapeutilla pitäisi kuitenkin olla jokin soveltuva tieteellispohjainen tutkinto.



    Ajassa -sivulle

    **