**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Ruokamyrkytykset lisääntyneet

    STT-IA, 12.1.2001



    * Ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet roimasti viime vuosina. Vuosittain noin 400 000 suomalaista sairastuu syömästään ruoasta.


    Vaikka osa ruokamyrkytysten lisääntymisestä johtuu siitä, että niitä raportoidaan aiempaa tehokkaammin, myös paikallisessa elintarvikevalvonnassa on puutteita.

    Heikentynyt valvonta on saattanut lisätä mm. sellaisia salmonellaepidemioita, joissa taudinaiheuttaja on harvinaisempaa tyyppiä, arvelee dosentti Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta.

    Siitonen sysää vastuuta ruokamyrkytysten lisääntymisestä myös kuluttajille itselleen. Kuluttajien käsitys ruokahygieniasta on hänen mielestään hämärtynyt.

    Myös kulutustottumukset ovat muuttuneet. Yhä useammat syövät pikaruokaa tai valmistavat ateriansa mikrossa. Suolan vähentäminen vähentää myös ruuan säilymistä.


    Ruokamyrkytys vaanii kaikkialla

    Ruokamyrkytysten aiheuttajia on Siitosen mukaan kaikkialla ympäristössämme. Tavallisia ympäristöbakteereja on jauhoissa, riisissä, kalassa ja sekä kasviksissa. Osa bakteereista on peräisin ruoan valmistajan limakalvoilta tai ulosteista.

    Myrkkyjä tuottavia homeita puolestaan elää viljoissa, pähkinöissä, pavuissa, maississa ja riisissä. Rehujen välityksellä homemyrkyt voivat päätyä myös eläinkunnasta saataviin elintarvikkeisiin.

    Likaisissa vesissä kasvaneet meren antimet voivat puolestaan aiheuttaa hepatiitti A-infektioita. Infektioita aiheuttavia parasiitteja ja viruksia voi löytyä mm. tuontikasviksista ja -marjoista.



    Ajassa -sivulle

    **