Ruokamyrkytykset lisääntyneet
STT-IA, 12.1.2001
Ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet roimasti viime vuosina. Vuosittain noin 400 000 suomalaista sairastuu syömästään ruoasta.
Vaikka osa ruokamyrkytysten lisääntymisestä johtuu siitä, että
niitä raportoidaan aiempaa tehokkaammin, myös paikallisessa
elintarvikevalvonnassa on puutteita.
Heikentynyt valvonta on
saattanut lisätä mm. sellaisia salmonellaepidemioita, joissa
taudinaiheuttaja on harvinaisempaa tyyppiä, arvelee dosentti
Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta.
Siitonen sysää vastuuta ruokamyrkytysten lisääntymisestä
myös kuluttajille itselleen. Kuluttajien käsitys ruokahygieniasta
on hänen mielestään hämärtynyt.
Myös kulutustottumukset ovat muuttuneet. Yhä useammat
syövät pikaruokaa tai valmistavat ateriansa mikrossa. Suolan
vähentäminen vähentää myös ruuan säilymistä.
Ruokamyrkytys vaanii kaikkialla
Ruokamyrkytysten aiheuttajia on Siitosen mukaan kaikkialla
ympäristössämme. Tavallisia ympäristöbakteereja on jauhoissa,
riisissä, kalassa ja sekä kasviksissa. Osa bakteereista on
peräisin ruoan valmistajan limakalvoilta tai ulosteista.
Myrkkyjä tuottavia homeita puolestaan elää viljoissa,
pähkinöissä, pavuissa, maississa ja riisissä. Rehujen välityksellä
homemyrkyt voivat päätyä myös eläinkunnasta saataviin
elintarvikkeisiin.
Likaisissa vesissä kasvaneet meren antimet voivat puolestaan
aiheuttaa hepatiitti A-infektioita. Infektioita aiheuttavia
parasiitteja ja viruksia voi löytyä mm. tuontikasviksista ja
-marjoista.
Ajassa -sivulle
|