**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Made pulahtaa hyisistä vesistä sydäntalven keittoon

    FF-IA, 12.1.2001



    * Vähärasvainen mateenliha on keskitalven odotettu sesonkiraaka-aine. Persoonallisen jäyhästä ilmeestään huolimatta made on herkullinen tyyppi. Lähempi tutustuminen voi olla niin kohtalokasta, että pian on soppa valmis.


    Mateen sesonki starttaa joululta ja jatkuu maaliskuuhun. Vastoin ennakkoluuloja kiinteälihainen made on toki hyvää ruokaa kesälläkin.

    Muskotille vivahtava kala ottaa mielellään kylkeensä monenlaisia mausteita perinteisen kerman lisäksi. Esimerkiksi kumina ja viinirypäleet luontuvat hyvin vonkaleen rinnalle.

    Helmi-maaliskuulla made ehtii kutea järvien ja rannikon hyisissä vesissä. Myös mädistä voi siis nautiskella talven tuiskeessa. Kirkkaankeltaisesta ja pienijyväisestä mateenmädistä voi sellaisenaankin valmistaa gourmet-alkupaloja ja hyytelöitä.

    Se sopii myös tuulihattujen tai uuniperunan täytteeksi. Mateen mäti on aina muistettava pakastaa vuorokaudeksi ennen käyttöä, jotta välttää mahdolliset loiset. Mateen lisäksi sydäntalven erikoisuuksiin kuuluu härkäsimpun harmaanvihreä mäti, joka hätkähdyttää suurirakeisuudellaan.


    Perkee ja maksa mukaan kalatiskiltä

    Madekeittotarpeet saa fileerattuna hyvin varustetuilta kalatiskeiltä. Moni nylkee mateen nahoistaan, mutta nahka myös säilyttää makuaineita ja pitää kalan koossa kypsymisen aikana, joten esimerkiksi murekkeen valmistuksessa nylkeminen ei ole tarpeen.

    Perkeet kannattaa tietenkin pyytää kalamestarilta mukaan antamaan makua soppaliemelle. Myös maksa ja naaraskalojen arvokas mäti on syytä syödä parempiin suihin. Maksa on helpointa kypsentää kokonaisena ja paloitella vasta sen jälkeen.

    Turskan sukuista madetta pyydetään Suomessa ammattimaisesti sekä sisävesillä että rannikon vähäsuolaisissa vesissä. Vuonna 1999 madetta pyydettiin kaikkiaan 165 000 kiloa, josta 36 000 kiloa nousi järvistä.

    Saaliin arvoksi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos arvioi piirua alle 1,7 miljoonaa markkaa.



    Ajassa -sivulle

    **