**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Opiskelijatutkimus 2000:

    Opiskelijoiden talous kohentunut, työssäkäynti yleistynyt

    IA, 12.1.2001



    * Yliopistojen opiskelijat ovat tuoreen tutkimuksen mukaan aiempaa tyytyväisempiä toimeentuloonsa. Ammattikorkeakouluissa opiskelevien tyytymättömyys toimeentuloonsa on puolestaan lisääntynyt hieman.


    Nousukauden myötä opiskelijoiden taloudellinen tilanne näyttää kohentuneen samalla kun opiskelijoiden työssäkäynti on lisääntynyt.

    Yliopisto-opiskelijoista taloudelliseen asemaansa tyytymättömiä oli 19 prosenttia ja amk-opiskelijoista 27 prosenttia. Vielä vuonna 1997 yliopisto-opiskelijoista 35 prosenttia ja vuonna 1998 amk-opiskelijoista 25 prosenttia oli tyytymättömiä toimeentuloonsa.

    Puolet opiskelijoista rahoitti elämäänsä ansiotuloilla. Opiskelijoiden enemmistö ei koe opintolainaa opintotuen osaksi. Syy työssäkäynnin yleisyyteen on opintotuen riittämättömyys elinkustannuksiin.

    Amk-opiskelijoista ja yliopisto-opiskelijoista työskentelee opintojen ohessa lähes yhtä moni, joskin yliopisto-opiskelijoiden työssäkäynti on yleisemmin kokopäiväistä. Työhön käytetty aika on pois opiskelemisesta.

    Työssäkäyvät yliopisto-opiskelijat arvioivat käyttäneensä opintoihin keskimäärin 19 tuntia viikossa, kun työssä käymättömillä opintoihin riitti aikaa 35 viikkotuntia. Amk-opiskelijoilla vastaavat luvut ovat 27 tuntia työskennelleillä ja 40 tuntia työssäkäymättömillä.

    Yliopisto-opiskelijoista peräti 40 prosenttia piti opintojen ja työssäkäynnin yhteensovittamista ongelmallisena. Työssäkäynnin avulla saatavan taloudellisen hyödyn hintana näyttää olevan opintojen vaikeutuminen tai hidastuminen.


    Yliopisto-opiskelijat käyvät enemmän työssä

    Amk- ja yliopisto-opiskelijat poikkeavat toisistaan ikärakenteen, taloudellisen aseman ja opintojen intensiivisyyden mukaan. Ammattikorkeakouluissa on vähemmän pitkään opiskelleita, joten ikärakenne siellä on nuorempi.

    Amk-opiskelijoiden keskimääräiset tulot (3 696 mk/ kk) olivat alhaisemmat kuin yliopisto-opiskelijoilla (3 914 mk/ kk). Opintorahalla ja -lainalla oli merkittävämpi osuus amk-opintojen rahoituksessa.

    Yliopisto-opiskelijat sen sijaan käyvät enemmän työssä. Eroihin vaikuttavat korkeakoulujen sijainti erilaisilla paikkakunnilla.

    Pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat suuremmat, jolloin opintotukea on välttämätöntä täydentää työ- tai muilla ansioilla. Pienillä paikkakunnilla työskentelymahdollisuudet ovat vähäisemmät. Tulotaso vaihteli suuresti myös siviilisäädyn ja koulutusalan mukaan.


    Kansainvälinen vaihto kiinnostaa

    Opiskelijat ovat hyvin kiinnostuneita kansainvälisestä vaihto-opiskelusta. Vastanneista amk-opiskelijoista 10 prosenttia ja yliopisto-opiskelijoista 17 prosenttia oli jo opiskellut ulkomailla.

    Vain kotimaassa toistaiseksi opiskelleista amk-opiskelijoista 40 prosenttia ja yliopisto-opiskelijoista peräti 49 prosenttia halusi opiskella ulkomailla vielä tulevaisuudessa.

    Opintojen mielekkyyden, opiskelijan henkilökohtaisen kehittymisen ja tulevan työllistymisen kannalta vaihto-opiskelun lisääntyminen on myönteistä. Sen on kuitenkin todettu hidastavan opintojen etenemistä.

    Korkeakoulutus on ammattikorkeakoulujen perustamisen myötä laajentunut voimakkaasti alueellisesti, määrällisesti ja sosiaalisesti 1990-luvulla. Yliopistot tarjoavat tutkintoon johtavaa opetusta 15 paikkakunnalla ja ammattikorkeakouluilla on toimintaa noin 80 kunnan alueella.

    Maan 230 000 korkeakouluopiskelijasta amk-opiskelijoita on reilu kolmannes eli 82 000. Korkeakoulutuksen sosiaalisesta laajentumisesta kertoo, että amk-opiskelijoiden vanhemmista vain kymmenesosalla on korkeakoulututkinto, kun yliopisto-opiskelijoiden vanhemmista korkeasti koulutettuja on kolmannes.

    Opetusministeriön tilaama ja FL Petri Lempisen ja FM Anna Tiilikaisen tekemä Opiskelijatutkimus 2000 on Suomen osuus kahdeksan EU-maan Euro Student Report -tutkimushankkeesta, jossa selvitetään mm. korkeakouluopiskelijoiden sosio-ekonomista asemaa, kansainvälistä opiskelua ja opintojen etenemistä.

    Suomessa tutkimusaineisto kerättiin kyselyllä, jonka otos valittiin kaikista ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Kyselyyn vastasi 2 157 opiskelijaa, ja toteutunut otos oli noin yksi prosentti perusopiskelijoista. Kyseessä on ensimmäinen sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen opiskelijat käsittänyt suomalainen tutkimus.



    Kotimaa -sivulle

    **