PTT: Puola ja Unkari eivät uhkaa Suomen maataloutta
IA, 12.1.12001
Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden lisääntyvä kysyntä Puolassa ja Unkarissa tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaiselle elintarviketeollisuudelle.
Puolan ja Unkarin elintarvikemarkkinat ovat hintatasoltaan ja rakenteeltaan lähestymässä läntisiä teollisuusmaita,
joissa tyypillistä on teollisesti pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden merkittävä asema ruokavaliossa.
- Tämä avaa mahdollisuuksia suomalaisille elintarvikeyrityksille, kun yhteiset sisämarkkinat kasvavat Euroopan
unionin laajentuessa, sanoo tutkija Mikko Mäkimattila PTT:sta.
Viime vuosien vahva talouskasvu on etenkin Puolassa lisännyt kuluttajien ostovoimaa nopeammin kuin
elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat nousseet.
- Tämä on mahdollistanut hinnaltaan kalliimpien elintarvikkeiden kulutuksen kasvun.
Myös eri elintarvikkeiden väliset hintasuhteet ovat muuttuneet, sillä suunnitelmatalouden aikaiset tuet ja
hintasääntely on poistettu. Markkinoinnin yleistyminen ja demografiset muutokset, kuten perhekoon
pienentyminen, ovat heijastuneet kuluttajien ostokäyttäytymiseen.
Tästä syystä muun muassa tuotemerkkien ja elintarvikkeiden pakkauskoon merkitys ostopäätöksessä ovat
korostuneet.
Mahdollisuuksien rinnalla ovat vähintään yhtä todennäköisinä myös ne uhat, joita kustannustasoltaan alemman
Puolan ja Unkarin elintarvikkeet yhteismarkkinoilla aiheuttavat. Suomen elintarviketalouden kannalta on PTT:n
mukaan tärkeää Puolan ja Unkarin kilpailukyky erityisesti vilja-, maito- ja lihasektorilla.
- Puola on varteenotettava etenkin meijerituotteiden ja naudanlihan tuottajana, kun taas Unkarin kilpailukyky
korostuu erityisesti viljassa sekä siipikarjanliha- ja sianlihatuotteissa, sanoo Mäkimattila.
Hänen mukaansa elintarvikkeiden suoraa ulkomaankauppaa todennäköisempiä ovat EU-laajentumisen välilliset
vaikutukset Suomen elintarviketalouteen.
EU:n laajentuessa suomalaiset elintarvikkeet joutuvat kilpailemaan vientituista KIE-maissa tuotettujen
elintarvikkeiden kanssa.
Tästä syystä kilpailu esimerkiksi Venäjän elintarvikemarkkinoilla kiristyy, sillä tulevaisuudessa uusissa
jäsenmaissa, mukaan lukien Puola ja Unkari, tuotetut elintarvikkeet ovat oikeutettuja yhtä suureen vientitukeen
kuin suomalaiset elintarvikkeet.
- Elintarvikekaupan kasvu Euroopan unionin sisällä sen laajentuessa lisää
tuontielintarvikkeiden tarjontaa myös Suomeen. Mikäli elintarvikkeiden tuonti lisääntyy merkittävästi, on kotimainen
elintarviketeollisuus pakotettu vastaavasti kasvattamaan omien tuotteidensa vientiä, Mäkimattila kertoo.
Alhainen tuottavuus ja kehittymätön
toimintaympäristö
Puola ja Unkari ovat kärkiehdokkaita Euroopan unionin uusiksi jäseniksi. Viimeaikaisesta edistymisestään
huolimatta molempien taloudet ovat kuitenkin edelleen suhteellisen kehittymättömiä. Tästä aiheutuva
markkinajärjestelmän tehottomuus lisää kustannuksia puolalaisille ja unkarilaisille elintarvikeyrityksille.
Niiden kilpailukykyä alentaa myös heikko tuottavuus, joka johtuu ylikapasiteetista erityisesti peruselintarvikkeiden,
kuten meijeri-, liha- ja myllytuotteiden, tuotannossa. Elintarvikealan heikon kannattavuuden taustalta löytyvät myös
yritysten suuri lukumäärä, jalostuksesta irrallaan toimiva maatalous ja kilpailun kiristyminen.
Kilpailukykyä heikentävistä tekijöistä huolimatta Puolan ja Unkarin elintarviketalouksissa on Mäkimattilan mukaan
markkinatalouteen siirtymisen jälkeen tapahtunut myös monia myönteisiä asioita.
- Yksityistäminen on saatettu lähes päätökseen, minkä lisäksi sekä elintarviketeollisuus että kauppa ovat
molemmissa maissa kyenneet houkuttelemaan merkittävän määrän suoria ulkomaisia investointeja.
Ulkomainen omistus maiden elintarviketeollisuuksissa on viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntynyt
voimakkaasti. Tämä on monipuolistanut elintarvikkeiden tarjontaa ja parantanut tuotteiden laatua.
- Esimerkiksi Unkarin elintarviketeollisuuden varoista on ulkomaisessa omistuksessa jo kaksi kolmasosaa.
Ulkomainen pääoma ja osaaminen ovat päätyneet etenkin nopeasti kasvaville ja yritysrakenteeltaan keskittyneille
tuotannonaloille, kuten panimo-, makeis- ja virvoitusjuomateollisuuteen. Ulkomaisessa omistuksessa olevat
elintarvikeyritykset ovat usein markkinoiden suurimpia ja niiden tuottavuus sekä tuotteiden laatu lähestyvät tasoa
EU-maissa.
Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen julkaisema tutkimus käsittelee elintarviketalouden kilpailukykyä Puolassa
ja Unkarissa.
Talous -sivulle
|