**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Vuokratyöala povaa kovaa kasvua

    STT-IA, 12.1.2001



    * Vuokratyöala ennustaa nousevansa merkittäväksi työllistäjäksi niin Euroopassa kuin meillä Suomessakin. Toistaiseksi alan siivu työmarkkinoista on erityisesti Suomessa häviävän pieni: henkilöstöpalvelujen osuus kaikista työsuhteista oli viime vuonna 0,3 prosenttia.


    Yksityisten henkilöstöpalveluyritysten kansainvälinen liitto CIETT povaa alalle kuitenkin roimaa kasvua. Kun vuokratyöstä kertyi Euroopassa pari vuotta sitten kaikkiaan 2,2 miljoonaa henkilötyövuotta, määrän arvioidaan nousevan 6,5 miljoonaan vuoteen 2010 mennessä.

    Suomessa vastaava kasvu tietäisi 100 000:ta henkilötyövuotta ja nostaisi vuokratyöalan merkittäväksi toimialaksi. CIETT:n tilastojen kärjestä löytyi Hollanti, jossa henkilöstöpalvelujen osuus kaikista työsuhteista oli 4,5 prosenttia.

    Hännänhuippuihin kuuluvassa Suomessa henkilötyövuosia karttui noin 8 000. Jos vuokratyötä olisi tehty samalla osuudella kuin Euroopassa keskimäärin, puhuttaisiin jo nyt noin 30 000 henkilötyövuodesta.

    Alan liikevaihto kasvoi Suomessa viime vuonna noin 30 prosenttia. Parhaiten meni yrityksillä, jotka antavat vuokralle toimisto-, taloushallinnon ja atk-työntekijöitä sekä työntekijöitä varastoihin, kuljetuksiin ja teollisuuteen.


    Vuokraus ei uhka vakituisille

    Henkilöstöyritys Manpowerin toimitusjohtaja Fredrik Karlsson vakuutti tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina, että kasvusuuntaus ei vie keneltäkään mitään pois vaan tarjoaa aidosti uusia työllistymismahdollisuuksia.

    Hän perusteli tätä CIETT:n joulukuisella selvityksellä, jonka mukaan vain 14 prosentissa asiakasyrityksistä työvoiman vuokrauksen vaihtoehtona on uuden vakinaisen väen palkkaaminen. Ykkösvaihtoehtoina ovat sisäiset ja ulkoiset joustot: esimerkiksi ylityöt tai alihankinta.

    Vuokratyö syntyi alun perin paikkaamaan asiakkaiden kiireitä ja ruuhkahuippuja. Toimeksiannot ovat sittemmin monilla aloilla pidentyneet. Esimerkiksi Manpowerissa projektien keskipituus on jo yli puoli vuotta.

    Eurooppa-tason työmarkkinakeskusjärjestöt aloittivat viime kesänä neuvottelut vuokratyön vähimmäisehdoista. Karlsson ennusti, että tämä direktiivi valmistuessaan vain vauhdittaa alan kehitystä.

    Vuokratyön teettämisen laajuus, muodot ja ehdot vaihtelevat erittäin paljon eri maissa. EU-tason säännöistä tavoitellaankin sen verran joustavia, että kukin maa ja toimiala voi löytää itselleen sopivat ratkaisut.


    Vuokratyö petraa mainettaan parantamalla työsuhdeturvaa

    Vuokratyöala pyristelee irti maineestaan pätkätöiden ja kehnojen työehtojen alana. Muutaman vuoden Suomen markkinoilla toiminut henkilöstöyritys Manpower aikoo jatkossa vakinaistaa suurimman osan pitkiin projektitöihin palkattavista toimihenkilöistä.

    Uudistuksella houkutetaan alalle sitoutunutta ja osaavaa väkeä. Nyt jarruna on voinut olla vaikkapa se, että pankista irtoaa lainaa helpommin vakituisessa kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevalle.

    Alalla on toki jo aiemminkin tehty toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia, mutta kovin vähän. Manpowerissa vakinaisia suhteita lisätään aloilla, joilla tiedetään löytyvän kysyntää.

    Näitä ovat taloushallinto, it-ala, myynti ja markkinointi. Palkka määritellään entiseen tapaan joka kerta erikseen, kun henkilö siirtyy tehtävästä toiseen.

    Vakinaistamista tarjotaan myös toimistotyöhön ja asiakaspalveluun, mutta niin, että toimihenkilö saa 70-100 prosentin takuupalkan, jos töitä ei ole.

    Yritys lisäsi pitkiin toimeksiantosopimuksiin jo viime vuonna yhden kuukauden irtisanomisajan. Myös toimihenkilöt saivat suojakseen samanmittaisen irtisanomisajan. Näitä ei siis alalla yleensä ole.


    Mukaan hiekkalaatikolle

    Muut työsuhteen ehdot on määritelty Erityisalojen toimihenkilöliiton ja Erityispalvelujen työnantajaliiton viime kesänä tekemässä toimialakohtaisessa työehtosopimuksessa.

    Tällä varauduttiin uuteen työsopimuslakiin, jonka mukaan ilman omaa tessiä vuokratyövoimaan sovelletaan aina kunkin asiakasyrityksen tes-määräyksiä. Mm. Manpowerissa olisi jouduttu setvimään yli sataa tessiä.

    Henkilöstöpäällikkö Marjo Lipposen mukaan tessin minimipalkoilla ei ole yrityksessä merkitystä, sillä noudatettavat markkinapalkat liikkuvat "aivan eri sfääreissä".

    Työehtosopimuksen uskotaan kuitenkin lieventävän ay-liikkeen vastahankaa vuokratyötä kohtaan. Lipponen kuvasi oma tessin antavan ay-liikkeen suhteen "legitimoidun pääsyn hiekkalaatikolle".

    Manpower tarjosi viime vuonna noin 1 700 työtilaisuutta noin 300 asiakasyrityksessä. Liikevaihto oli vajaat 70 miljoonaa markkaa, missä oli kasvua edellisvuodesta noin 60 prosenttia.



    Politiikka -sivulle

    **