**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Puu voi olla tulevaisuuden terveysvaltti

    Puuta ruokapöytään?

    STT-IA, 12.1.2001



    * Puusta voi tulla todellinen terveysvaltti. Ei tarvitse mennä edes pettuleipään asti, sillä jo nyt teollisuus hyödyntää onnistuneesti muun muassa puusta saatavaa ksylitolia ja puuperäistä Benecolia.


    Akatemiaprofessori Bjarne Holmbom Åbo Akademista huomautti Tieteen päivillä perjantaina, että puussa muhii vielä useita löytämättömiä raaka-aineita. Puun omista suoja-aineista hyödynnetään ainakin steroleita, stilbeenejä ja lignaaneja.

    Mahlan juoksutus onnistuu mökkiläiseltäkin ja kuusen kerkkiä on maailman sivu nappailtu metsäreissuilla.

    - Suurin osa puusta saatavista hyötyaineista saadaan talteen aivan tavallisessa paperiteollisuudessa. Prosesseissa puusta otetaan talteen osia, joista jalostetaan aineksia paitsi kemianteollisuuteen, myös elintarvikkeisiin, Holmbom kertoi.

    Puu- ja paperiteollisuus suhtautuu Holmbomin mukaan uteliaasti paperiprosessien yhteydessä saataviin ravintoaineisiin. Puusta saatava syötävä kun voi tuoda jopa viisinkertaisen hinnan suhteessa paperiin.

    - Vaikka nämä "sivulinjat" ovat vain promillen luokkaa paperinvalmistuksessa, niistä ollaan kiinnostuneita. Esimerkiksi UPM Kymmene on jo 80-luvulta tuottanut sitosterolia elintarvikkeisiin, professori totesi.


    HMR-lignaanista syöpää vastaan?

    Luomutuotteiden lisäksi Holmbom veikkaa puun ainesosista terveysvalttia biolääketieteeseen. Turussa on tutkittu puusta saatavan HMR-lignaanin vaikutuksia hormonaalisperäisiin syöpiin ja tulokset vaikuttavat lupaavilta.
    - Soluviljelmissä ja rottakokeissa lignaani on estänyt syövän kehittymistä, Holmbom sanoi.

    HMR-lignaani on akatemiaprofessorin mukaan tehokas antioksidantti. Lignaania voitaisiin jalostaa osaksi lääkeaineita. Vaikka sen kehittely viekin vielä vuosikausia, Holmbom uskoo aineesta olevan jatkuvassa käytössä hyötyä syövän sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

    Holmbom painotti Helsingissä perjantaina, että teollisuuden ja tutkimusryhmien kannattaa ottaa puu ja sen sisältämät ravintoaarteet vakavasti. Ruokakohujen jälkeen kiinnostus kasvipohjaiseen ravintoon on Holmbomin mukaan lisääntynyt, eikä puun kaikkia terveysvaikutuksia läheskään tiedetä.

    - Puu- ja paperiteollisuudella on mahdollisuudet käytettävänään. Se pystyy ottamaan talteen myös muut kuin prosesseissa tarvittavat ainekset ja hyödyntämään niitä elintarvike- tai lääketeollisuudessa. Tämä voisi olla keino, jolla jähmeäksi koettu perinteinen teollisuudenala kohentaisi samalla imagoaan, Holmbom arveli.



    Ajassa -sivulle

    **