Puu voi olla tulevaisuuden terveysvaltti
Puuta ruokapöytään?
STT-IA, 12.1.2001
Puusta voi tulla todellinen terveysvaltti. Ei tarvitse mennä edes pettuleipään asti, sillä jo nyt teollisuus hyödyntää onnistuneesti muun muassa puusta saatavaa ksylitolia ja puuperäistä Benecolia.
Akatemiaprofessori Bjarne Holmbom Åbo Akademista huomautti
Tieteen päivillä perjantaina, että puussa muhii vielä useita
löytämättömiä raaka-aineita. Puun omista suoja-aineista
hyödynnetään ainakin steroleita, stilbeenejä ja lignaaneja.
Mahlan juoksutus onnistuu mökkiläiseltäkin ja kuusen kerkkiä on
maailman sivu nappailtu metsäreissuilla.
- Suurin osa puusta saatavista hyötyaineista saadaan talteen
aivan tavallisessa paperiteollisuudessa. Prosesseissa puusta
otetaan talteen osia, joista jalostetaan aineksia paitsi
kemianteollisuuteen, myös elintarvikkeisiin, Holmbom kertoi.
Puu- ja paperiteollisuus suhtautuu Holmbomin mukaan uteliaasti
paperiprosessien yhteydessä saataviin ravintoaineisiin. Puusta
saatava syötävä kun voi tuoda jopa viisinkertaisen hinnan
suhteessa paperiin.
- Vaikka nämä "sivulinjat" ovat vain promillen luokkaa
paperinvalmistuksessa, niistä ollaan kiinnostuneita. Esimerkiksi
UPM Kymmene on jo 80-luvulta tuottanut sitosterolia
elintarvikkeisiin, professori totesi.
HMR-lignaanista syöpää vastaan?
Luomutuotteiden lisäksi Holmbom veikkaa puun ainesosista
terveysvalttia biolääketieteeseen. Turussa on tutkittu puusta
saatavan HMR-lignaanin vaikutuksia hormonaalisperäisiin
syöpiin ja tulokset vaikuttavat lupaavilta.
- Soluviljelmissä ja rottakokeissa lignaani on estänyt syövän
kehittymistä, Holmbom sanoi.
HMR-lignaani on akatemiaprofessorin mukaan tehokas
antioksidantti. Lignaania voitaisiin jalostaa osaksi lääkeaineita.
Vaikka sen kehittely viekin vielä vuosikausia, Holmbom uskoo
aineesta olevan jatkuvassa käytössä hyötyä syövän sekä
sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.
Holmbom painotti Helsingissä perjantaina, että teollisuuden ja
tutkimusryhmien kannattaa ottaa puu ja sen sisältämät
ravintoaarteet vakavasti. Ruokakohujen jälkeen kiinnostus
kasvipohjaiseen ravintoon on Holmbomin mukaan lisääntynyt,
eikä puun kaikkia terveysvaikutuksia läheskään tiedetä.
- Puu- ja paperiteollisuudella on mahdollisuudet
käytettävänään. Se pystyy ottamaan talteen myös muut kuin
prosesseissa tarvittavat ainekset ja hyödyntämään niitä
elintarvike- tai lääketeollisuudessa. Tämä voisi olla keino, jolla
jähmeäksi koettu perinteinen teollisuudenala kohentaisi samalla
imagoaan, Holmbom arveli.
Ajassa -sivulle
|