**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Uusi avioliittolaki pettymys naisille Kiinassa

    STT-IKK, 19.1.2001



    * Kiivaan kotiriidan päätteeksi kiinalainen aviomies raahaa vaimonsa asunnon parvekkeelle ja työntää hänet kaiteen yli. Nainen selviää pudotuksesta hengissä, mutta loukkaa selkärankansa niin pahasti, että päätyy pyörätuoliin.


    Mies pidätetään ja sittemmin hänet tuomitaan puoleksi vuodeksi vankeuteen.

    Tapauksesta suuttuneiden kiinalaisten akateemikkojen mielestä tuomio osoittaa, että Kiinassa aviomiehellä on oikeus pahoinpidellä vaimoaan. Jos uhri ei olisi ollut naimisissa pahoinpitelijänsä kanssa, olisi tuomio ollut heidän mukaansa kovempi.

    Perheväkivalta on pitkään ollut vakava ongelma Kiinassa. Kommunistisen puolueen laatimien tilastojen mukaan lähes joka kolmas aviovaimo on joutunut kärsimään väkivallasta omassa kodissaan. Asiantuntijoiden mielestä ongelma on vieläkin laajempi.

    - Monet naiset ovat haluttomia ilmoittamaan väkivallasta, sillä he ovat kasvaneet ympäristössä, missä vaimon kurittamista on pidetty luonnollisena. Ajatus siitä, ettei perheväkivaltaa pidä hyväksyä, on uusi Kiinassa, totesi tutkija Liu Donghua Beijingissä pidetyssä kokouksessa tammikuun alussa.

    Perheväkivaltaa ei myöskään usein käsitellä kiinalaisissa viestimissä. Tämä ei suinkaan johdu siitä, että aihe olisi tabu, vaan siitä, ettei suurin osa kiinalaisista pidä perheväkivaltaa väkivaltana.


    Suojelu epäonnistunut

    Kiinalaiset naisjärjestöt toivovat, että väestön asenne muuttuu, kun uusi avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa. Lakiesitys on kuitenkin osoittautunut pettymykseksi.

    Vanhassa laissa ei edes mainittu käsitettä "perheväkivalta", ja se tarjosi ylimalkaan hyvin rajoitetun suojan kotona tapahtuvalle pahoinpitelylle.

    Uusi lakikaan ei selvästi määrittele perheväkivaltaa, minkä vuoksi on pelättävissä, että tuomarit pitävät vieläkin vaimoa vastaan kohdistuvaa hyökkäystä pelkästään perheriidan valitettavana ratkaisukeinona.

    Useat akateemikot ovat myös ilmaisseet pettymyksensä siitä, että uhrin on uudenkin lain mukaan itse käännyttävä poliisin puoleen, jotta syyte voitaisiin nostaa. He olivat toivoneet, että viranomaisille annettaisiin oikeus puuttua selviin tapauksiin, jotta todellisilta murhenäytelmiltä vältyttäisiin.

    Lakiesityksen valmistelleen komitean mukaan nuoret naiset ovat tutkimusten valossa nykyisin valmiita ilmoittamaan kotiväkivallasta. Tuoreessa tutkimuksessa 70 prosenttia haastatelluista 18-35-vuotiaista kaupunkien naisista on sitä mieltä, että perheväkivalta on rikos, jota on käsiteltävä tuomioistuimessa.

    Myös ne, jotka ovat arvostelleet uutta lakiesitystä, myöntävät, että monet nuoret naiset alkavat olla tietoisia kansalaisoikeuksistaan. He kuitenkin korostavat, että tämä pitää paikkansa vain kaikkein kehittyneimmissä kaupungeissa, maaseudulla miehen sana on edelleen laki.


    Jalkavaimot sallitaan

    Uuden lain odotettiin myös kieltävän kiinalaisia miehiä ottamasta itselleen jalkavaimoja. Perinteinen tapa on viime aikoina jopa yleistynyt, kun huiman talouskasvun myötä monet miehet ovat vaurastuneet niin, että he voivat ylläpitää yhtä tai jopa useampaa jalkavaimoa.

    Jalkavaimojen pitämisellä on pitkät juuret kiinalaisessa yhteiskunnassa. Keisarillisen Kiinan aikoina oli tavallista, että varakkaalla miehellä oli jopa kymmenkunta jalkavaimoa saman katon alla. Kommunistisen puolueen tultua valtaan 1949, tapa kiellettiin, mutta vain niissä tapauksissa, joissa jalkavaimot asuivat miehen taloudessa.

    Nykyinen lakikaan ei kiellä jalkavaimoja niin kauan kuin he asuvat erillisissä asunnoissa eikä suhdetta laillisteta.

    Kiinassa on tavallista, että miehet laiminlyövät perheitään sen jälkeen kun he ovat ottaneet jalkavaimon. Koska perheet ovat usein täysin riippuvaisia miehen tuloista, aiheuttaa jalkavaimon ottaminen niin henkisiä kuin taloudellisiakin ongelmia hylätyille vaimoille.

    Uusi laki antaa hylätyille vaimoille nyt oikeuden vaatia taloudellisia korvauksia, mutta vain siinä tapauksessa, että he ottavat avioeron miehestään. Tämän määräyksen pelätään johtavan siihen, että vain harva mies joutuu vastuuseen perheensä laiminlyönnistä.

    Monet vaimot ovat haluttomia jättämään miehensä, koska eronneita naisia halveksitaan edelleen erityisesti maaseudulla. Suurkaupungeissa avioerot ovat pikku hiljaa yleistymässä, mutta kaupunkien ulkopuolella uusi avioliittolaki ei paljon paranna naisten asemaa.



    Ulkomaat -sivulle

    **