**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Salakuljettajien kuningas Algoth Niska pelasti natsi-Saksasta 150 juutalaista

    STT-IA, 5.1.2001



    * Legendaarinen Algoth Niska tunnetaan laajasti salakuljettajien kuninkaana 1920-luvun kieltolain Suomessa - seikkailijana, joka uhmasi viranomaisia ja hurmasi naisia.


    Vähemmän tunnettua on hänen toimintansa juutalaisten pelastajana toisen maailmansodan aattona natsi-Saksasta, josta hän väärennettyjen passien turvin auttoi pois 150 juutalaista.

    Sitä ennen Algoth Niska oli tavannut itävaltalaisen juutalaisen liikemiehen Albert Amtmanin, joka oli pakomatkallaan saapunut Suomeen ja kertonut maansa juutalaisvainoista.

    Toimituspäällikkö ja kirjailija Kari Kallonen on tutkinut Algoth Niskan elämänvaiheita laajan dokumenttiaineiston pohjalta. Mukana on mm. neljä paksua mappia Valpon arkistosta. Kustantajana on Revontuli.

    Salakuljettajan elämäkerta paljastaa Algoth Niskan olleen myös Suomen ensimmäinen jalkapallomestari ja maalintekijä Tukholman olympialaisissa, valkoisen kaartin johtomiehiä vapaussodassa ja iskelmälaulaja Dannyn isoisä.


    Belewiczin passit

    Helsingissä Niska oli tavannut vanhan tuttavansa Axel Belewiczin, joka kuherteli lääninhallituksen virkailijattaren kanssa. Tältä Niska osti kymmenen tyhjää passilomaketta toimitettavaksi Berliiniin. Ne ja kymmenen vielä ylimääräistä Belewicz sitten toi Saksaan. Yhden passin hinta oli 800 markkaa silloista rahaa.

    Berliinissä passit leimattiin väärennetyillä leimasimilla, ja Niska tuhersi leimojen alle vakuudeksi outoja nimikirjoituksia.

    Jo viikon päästä lähtivät ensimmäiset juutalaiset matkaan, osa Tempelhofin lentokentältä ja toiset junalla joko Aachenin tai Warnemünden kautta.


    Vaarallisia operaatioita

    Auttaessaan Berliinin juutalaisia Niska joutui vaarallisiin operaatioihin, joissa kiinnijääminen olisi tietänyt varmaa vankeutta tai kuolemaa.

    Niska käytti rahaa ja sai lainaksi mm. kaksi SS-univormua ja palkkasi niitä kantamaan pari saksalaista. Näin saatiin ulos vankilasta viinikauppias Hans Friedländer, joka kolme päivää myöhemmin autettiin ystävättärineen Niskan passien turvin pois maasta.

    Niska siirsi sen jälkeen toimintansa Amsterdamiin. Siellä jo kertaalleen pelastettu Hans Friedländer jäi taas kiinni ja joutui "leirille".

    Niska lähti juutalaisen urheilijaystävänsä Max Sieferin kanssa Hoek van Hollandin juutalaispakolaisten leirille, jossa he väärennettyjen luovutuspapereiden avulla saivat hänet toistamiseen vapaaksi.


    Eri puolilla Eurooppaa

    Algoth Niska vaihtoi maata ja kaupunkia sitä mukaa kun maa alkoi polttaa jalkojen alla. Hänen toimintansa alkoi paljastua.

    Belewicz ja virkailijatar oli pidätetty Suomessa ja tyhjiä passilomakkeita oli joutunut viranomaisten käsiin. Niska kärsi vielä mahahaavasta ja häntä etsittiin monen maan poliisivoimin.

    Niska joutui ensin sairaalaan, jossa hän oli Ovesen-nimisenä ruotsalaisena ja onnistui pakenemaan Gestapoa. Myöhemmin hän kuitenkin joutui "itse teossa" pidätetyksi auttaessaan kahta juutalaisveljestä pakenemaan.

    Kumpaakaan veljeksistä kun ei hyvällä tahdollakaan suostuttu uskomaan suomalaiseksi. Niskalla taas oli molempien matkalaukut. Ovesen paljastui ensin Lehtoseksi ja sitten etsintäkuulutetuksi Niskaksi. Hänet lähettiin muiden mukana "leirille", mutta pääsi neuvokkaana sieltäkin ulos.


    Trapetsiperhe turvaan

    Niskan lista kasvoi. Belewiczin paljastuttua hän alkoi käyttää virolaisia passeja, joilla autettiin turvaan lisää pelastettavia juutalaisperheitä mm. Leipzigerit ja Stäuderit.

    Niskan kekseliäisyyttä kuvaa näytelmä, jolla Stäuderin perheen äiti ja neljä tytärtä saatiin Ruotsiin lähtevään lauttaan. Heidät naamioitiin sirkuksessa loukkaantuneiksi trapetsitaiteilijoiksi.

    Perheen isän Niska oli auttanut jo kuukausia aiemmin pakoon. Perheen äiti esitti pääosaa paareilla maaten. Hänellä oli Sveitsistä hankitun lääkärintodistuksen mukaan kallonmurtuma ja reisiluu poikki.

    Neljä tytärtä oli selvinnyt vähemmillä loukkaantumisilla. Niska esiintyi managerina. The Flying Trapets Queens -ryhmästä otettiin vielä ryhmäkuva "ennen onnettomuutta".

    Sirkustaiteilijat lastattiin Ruotsiin lähtevään lauttaan. Tullimiehet olivat myytyjä, kun nuorin tytöistä esitti huuliharpulla vielä passintarkastuksessa pienen melodian.

    Niska jäi heiluttamaan rannalle, josta hän eri vaiheiden jälkeen palasi Stettiniin ja vakavasti sairaana Riian kautta Viroon. Sieltä Niska purjehti ostamallaan purjeveneellä Suomeen lähelle Helsinkiä. Yksi vaihe seikkailijan elämässä oli päättynyt.

    Lokakuussa 1939 oli taivaanrannassa jo nousemassa talvisodan tulenhehku.



    Ajassa -sivulle

    **