Amerikkalaiset kyllästyneet laihdutusohjeisiin
STT-IA, 5.1.2001
Amerikkalaisten tyypillisin uudenvuodenlupaus on päätös pudottaa painoa. Lehdet ja tv-ohjelmat pursuavat vuodenvaihteessa erilaisia dieettiohjeita ja -neuvoja, mutta amerikkalaisten näyttää olevan vaikea ymmärtää laihdutuksen perusteita.
Keskivertoamerikkalaisilla on suhteellisen hatarat perustiedot ravitsemuksesta, ja tiedotusvälineissä jatkuvasti esiintyvät erilaiset uudet tutkimustulokset lisäävät hämmennystä. Vastajulkistettu tutkimus vahvistaa, että amerikkalaiset ovat
ymmällään.
Nelisenkymmentä prosenttia amerikkalaisista on väsynyt kuulemaan, mitä heidän pitää syödä ja mitä ei saa pistää suuhunsa. Jotakuinkin samansuuruinen määrä on sitä mieltä, että dieettiohjeisiin ei pitäisi suhtautua liian kirjaimellisesti.
Noin kolme neljännestä on sitä mieltä, että viranomaisten asiana ei ole kertoa heille, mitä syödä. Neljännes tutkituista valittaa, että vähärasvainen dieetti vie mielihyvän syömisestä.
Epäilijät syövät epäterveellisesti
Amerikkalaisia kiukuttaa se, että erilaiset selvitykset ovat keskenään ristiriitaisia. Välillä vaaditaan voin vaihtamista margariiniin ja sitten julistetaan, että margariini saattaa lisätä sydäntautien riskiä.
Välillä kanamunat ovat kiellettyjä, sitten ne julistetaan
vaarattomiksi ja viinin juonninkin terveysvaikutuksista
annetaan ristiriitaista tietoa.
- Mitä kielteisemmin ja hämmentyneemmin ihmiset suhtautuvat
dieettiohjeisiin, sitä todennäköisemmin he syövät rasvalla
ladattua ruokaa, josta puuttuvat hedelmät ja vihannekset,
toteaa Ruth Patterson, yksi uuden ruokailutapaselvityksen
tekijöistä.
Tutkimus tehtiin Kansallisen syöpäinstituutin rahoituksella. Tutkimuksen mukaan miehet suhtautuvat epäluuloisimmin erilaisiin ravitsemustietoihin ja he myös syövät epäterveellisimmin - kärjessä olivat 18-35-vuotiaat sekä yli 60-vuotiaat miehet.
Kamala ravintolaruoka
- Suhtaudun suurella myötätunnolla amerikkalaisten kuluttajien hämmennykseen siitä, mikä katsotaan soveliaaksi syömiskäyttäytymiseksi, sanookin ehkäisevän lääketieteen professori Linda van Horn Northwestern-yliopistosta.
- Näyttää siltä, että ei ole olemassa selkeitä vastauksia kysymykseen, mitä pitäisi syödä, hän toteaa.
Amerikkalaiset ravintolat saavat tutkimuksessa osasyyn liikapaino-ongelmasta, sillä jättikokoiset ruoka-annokset ovat hämärtäneet tyystin amerikkalaisten käsitykset annoskoosta.
Joidenkin asiantuntijoiden mukaan keskiverto ravintola-annoksella voisi ruokkia nykyisin helposti neljä ihmistä. Ravintolaruoka on useimmiten myös erittäin rasvaista.
Amerikkalaisten ylipaino on nykyisin kansaterveydellinen
ongelma, sillä oli 60 prosenttia asukkaista on luokiteltu lihaviksi
ja yli 30 prosenttia amerikkalaisista on vaarallisesti ylipainoisia.
Ulkomaat -sivulle
|