**
*
    Verkkouutiset
  Pääkirjoitus | Politiikka | Kotimaa | Talous | Ulkomaat | Ajassa | Kolumnit | Sisältö
*

  • Etusivu
  • Ajanviete
  • Päivän sää
  • TV-ohjelmat
  • Viikon äänestys
  • Rekisteröidy
  • Arkisto
  • Haku Verkkouutisista:



    Loppiaisena voi helliä makuhermoja aasialaisilla aterioilla

    STT-IA, 5.1.2001



    * Viimeisetkin kinkun ja kalkkunan rippeet on todennäköisesti jo syöty. Mitäpä, jos tekisimme loppiaiseksi ruokia, jotka ovat peräisin aivan toisenlaisesta makumaailmasta - Aasiasta. Ne hellivät aistejamme uudella tavalla.


    Jouluna on syöty paljon sekä makeita jälkiruokia että leivonnaisia, suklaasta ja muista makeisista puhumattakaan. Jälkiruoaksi ja kahvin kanssa tekee loppiaiseksi kuitenkin mieli tarjota jotakin. Leivotaan omena-puolukkaherkku, jossa sokerin asemesta on käytetty makeutusainetta.


    Lohiteriyaki

    (4 annosta)

  • 450 g lohifilettä neljänä annospalana

    Teriyakikastike:

  • 2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
  • 1 dl soijaa
  • 1 rkl sakea tai sherryä 1/2 rk
  • l sokeria
  • 1 puristettu valkosipulinkynsi

    Sekoita kaikki ainesosat ja marinoi lohta 1/2 tuntia. Paista kala uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.

    Siivilöi marinadi, kiehauta ja suurusta maizenalla. Tarjoile lohi kastikkeen kanssa lisäkkeinä raastettua retikkaa ja riisiä.


    Naudanlihaa ja kasviksia korealaisittain

  • 400-500 g mureaa naudanpaistia tai -filettä
  • 2 rkl seesaminsiemeniä

    Marinadi:

  • 1 dl soijakastiketta
  • 3-5 murskattua valkosipulinkynttä
  • pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai 1-2 tl jauhettua inkivääriä
  • pala purjoa tai 1 kevätsipuli hienonnettuna
  • 1/2-1 tuoretta chiliä hienonnettuna tai 1/2 tl chilijauhetta tai -hiutaleita
  • mustapippuria

    Lisäksi pannuun:

  • 1-1 1/2 dl vettä

    Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita marinadin aineet ja anna lihan maustua liemessä 1/2-2 tuntia.

    Kuumenna wokpannu tai paistokasari ja lisää lihaviipaleet pannuun. Ripottele seesaminsiemenet lihaviipaleiden pinnalle ja paahda viipaleita pari minuuttia molemmilta puolilta.

    Lisää 1-1 1/2 dl vettä lihan marinointiastiaan, jotta saat kaikki makuaineet talteen. Kaada neste pannuun ja kypsennä lihaa muutama minuutti.

    Tarjoa lihan kanssa raikasta salaattia. Käytä siihen rapeiden salaatinlehtien lisäksi porkkanaa ja purjoa ohuina suikaleina. Salaatissa maistuvat myös retikkasuikaleet.

    Kastikkeeksi riittää pelkkä laimennettu sitruunamehu, mutta halutessasi voit pirskottaa siihen vähän kylmäpuristettua rypsiöljyä. Voit halutessasi täydentää ateriaa keitetyllä riisillä, pastalla tai perunoilla.


    Malesialainen kananpoikavarras-satay

    (4 annosta)

  • 450 g suikaloitua kanafilettä

    Marinadi:

  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl soijaa
  • chilipulveria
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 tl pienennettyä korianteria I1 rkl viinietikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

    Sekoita kaikki ainekset ja laita kanapalat vartaisiin ja marinadiin noin 2 tunniksi.

    Kastike:

  • 120 g maapähkinöitä
  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pieneksi pilkottua chiliä
  • suolaa
  • 1 rkl raputahnaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl öljyä
  • 2,2 dl vettä

    Paahda maapähkinät öljyssä ja sekoita tehosekoittimessa. Purista valkosipulinkynnet ja hienonna salottisipulit, lisää raputahna, chili ja suola. Kuullota sipuliseosta pienessä määrässä öljyä ja lisää vesi.

    Kun seos kiehahtaa lisää pähkinät, sitruunamehu ja sokeri (mielellään raakasokeria). Sekoita hyvin. Anna kiehua sopivaksi kastikkeeksi - noin 3 minuuttia.

    Paista vartaat pannussa ja tarjoile kastikkeen kera. Tarjoile keitetyn tai paistetun riisin kera.


    Omena-puolukkapiiras

  • 150 g voita tai margariinia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2/dl makeutusjauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl kevytkermaa

    Täyte:

  • 3-4 omenaa
  • 3-3 dl puolukoita tai karpaloita
  • 1/2 dl makeutusjauhetta
  • 2 rkl perunajauhoja
  • mantelirouhetta

    Sekoita pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon kerma ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa kermaa, jotta saat taikinasta kiinteää.

    Anna taikinan "rauhoittua" jääkaapissa hetki. Ota taikinasta reilu puolet ja kauli se piirasvuoan pohjan ja reunat peittäväksi levyksi. Kietaise taikina kaulimen ympärille ja painele vuokaan.

    Pyöritä loppu taikina pieniksi palloiksi. Painele pallojen pintaan mantelirouhetta.

    Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita omenakuutioiden joukkoon ruokalusikallinen perunajauhoja ja makeuta 1-2 ruokalusikallisella makeutusjauhetta. Voit maustaa omenakuutiot halutessasi ripauksella inkivääriä.

    Sekoittele marjojen joukkoon ruokalusikallinen perunajauhoja ja makeuta marjat sopivasti nakeutusaineella.

    Levitä marjat ja omenakuutiot vuorotellen sektoreiksi piiraspohjalle. Painele taikinapallot rajaamaan sektoreita. Paista torttua 200 asteessa 30-35 minuuttia alimmalla ritilätasolla.



    Ajassa -sivulle

  • **