Loppiaisena voi helliä makuhermoja aasialaisilla aterioilla
STT-IA, 5.1.2001
Viimeisetkin kinkun ja kalkkunan rippeet on todennäköisesti jo syöty. Mitäpä, jos tekisimme loppiaiseksi ruokia, jotka ovat peräisin aivan toisenlaisesta makumaailmasta - Aasiasta. Ne hellivät aistejamme uudella tavalla.
Jouluna on syöty paljon sekä makeita jälkiruokia että leivonnaisia, suklaasta ja muista makeisista puhumattakaan. Jälkiruoaksi ja kahvin kanssa tekee loppiaiseksi kuitenkin mieli tarjota jotakin. Leivotaan omena-puolukkaherkku, jossa sokerin asemesta on käytetty makeutusainetta.
Lohiteriyaki
(4 annosta)
450 g lohifilettä neljänä annospalana
Teriyakikastike:
2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 dl soijaa
1 rkl sakea tai sherryä
1/2 rkl sokeria
1 puristettu valkosipulinkynsi
Sekoita kaikki ainesosat ja marinoi lohta 1/2 tuntia. Paista kala
uunissa 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Siivilöi marinadi, kiehauta ja suurusta maizenalla. Tarjoile lohi
kastikkeen kanssa lisäkkeinä raastettua retikkaa ja riisiä.
Naudanlihaa ja kasviksia korealaisittain
400-500 g mureaa naudanpaistia tai -filettä
2 rkl seesaminsiemeniä
Marinadi:
1 dl soijakastiketta
3-5 murskattua valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä raastettuna tai 1-2 tl jauhettua inkivääriä
pala purjoa tai 1 kevätsipuli hienonnettuna
1/2-1 tuoretta chiliä hienonnettuna tai 1/2 tl chilijauhetta tai -hiutaleita
mustapippuria
Lisäksi pannuun:
1-1 1/2 dl vettä
Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Sekoita
marinadin aineet ja anna lihan maustua liemessä 1/2-2 tuntia.
Kuumenna wokpannu tai paistokasari ja lisää lihaviipaleet
pannuun. Ripottele seesaminsiemenet lihaviipaleiden pinnalle ja
paahda viipaleita pari minuuttia molemmilta puolilta.
Lisää 1-1 1/2 dl vettä lihan marinointiastiaan, jotta saat kaikki
makuaineet talteen. Kaada neste pannuun ja kypsennä lihaa
muutama minuutti.
Tarjoa lihan kanssa raikasta salaattia. Käytä siihen rapeiden
salaatinlehtien lisäksi porkkanaa ja purjoa ohuina suikaleina.
Salaatissa maistuvat myös retikkasuikaleet.
Kastikkeeksi riittää pelkkä laimennettu sitruunamehu, mutta halutessasi voit
pirskottaa siihen vähän kylmäpuristettua rypsiöljyä. Voit halutessasi täydentää ateriaa keitetyllä riisillä, pastalla tai perunoilla.
Malesialainen kananpoikavarras-satay
(4 annosta)
450 g suikaloitua kanafilettä
Marinadi:
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl soijaa
chilipulveria
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl pienennettyä korianteria
I1 rkl viinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
Sekoita kaikki ainekset ja laita kanapalat vartaisiin ja marinadiin
noin 2 tunniksi.
Kastike:
120 g maapähkinöitä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
pieneksi pilkottua chiliä
suolaa
1 rkl raputahnaa
1 tl sitruunamehua
1 rkl sokeria
1 rkl öljyä
2,2 dl vettä
Paahda maapähkinät öljyssä ja sekoita tehosekoittimessa.
Purista valkosipulinkynnet ja hienonna salottisipulit, lisää
raputahna, chili ja suola. Kuullota sipuliseosta pienessä
määrässä öljyä ja lisää vesi.
Kun seos kiehahtaa lisää pähkinät,
sitruunamehu ja sokeri (mielellään raakasokeria). Sekoita hyvin.
Anna kiehua sopivaksi kastikkeeksi - noin 3 minuuttia.
Paista vartaat pannussa ja tarjoile kastikkeen kera. Tarjoile
keitetyn tai paistetun riisin kera.
Omena-puolukkapiiras
150 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1/2/dl makeutusjauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kevytkermaa
Täyte:
3-4 omenaa
3-3 dl puolukoita tai karpaloita
1/2 dl makeutusjauhetta
2 rkl perunajauhoja
mantelirouhetta
Sekoita pehmeä rasva ja kuivat aineet keskenään murumaiseksi
seokseksi. Lisää joukkoon kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.
Lisää tarvittaessa kermaa, jotta saat taikinasta kiinteää.
Anna taikinan "rauhoittua" jääkaapissa hetki. Ota taikinasta
reilu puolet ja kauli se piirasvuoan pohjan ja reunat peittäväksi
levyksi. Kietaise taikina kaulimen ympärille ja painele vuokaan.
Pyöritä loppu taikina pieniksi palloiksi. Painele pallojen pintaan
mantelirouhetta.
Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita omenakuutioiden joukkoon
ruokalusikallinen perunajauhoja ja makeuta 1-2
ruokalusikallisella makeutusjauhetta. Voit maustaa
omenakuutiot halutessasi ripauksella inkivääriä.
Sekoittele marjojen joukkoon ruokalusikallinen perunajauhoja ja makeuta
marjat sopivasti nakeutusaineella.
Levitä marjat ja omenakuutiot vuorotellen sektoreiksi
piiraspohjalle. Painele taikinapallot rajaamaan sektoreita. Paista
torttua 200 asteessa 30-35 minuuttia alimmalla ritilätasolla.
Ajassa -sivulle
|