PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Täysmaito hyväksi astmaatikoille?

FF-IKK, 22.3.2002


Aikuiset, jotka juovat säännöllisesti täysmaitoa, sairastavat astmaa 34 prosenttia harvemmin kuin ne ikätoverinsa, jotka juovat vähärasvaista maitoa. Tähän tulokseen on tullut australialainen tohtori Rosalie Woods, joka tutki 1 600 nuoren aikuisen ruokavalioita.

Tutkimuksessa selvisi, että täysmaidon juomisen lisäksi astmariskiä alentaa noin 18 prosenttia esimerkiksi omenoiden, päärynöiden ja salaatin syöminen.

Woods kertoo, että maitotuotteiden ja astman välisen yhteyden löytäminen oli odottamatonta. Hänen mukaansa astmaa sairastavia ihmisiä neuvotaan vähentämään rasvaisten maitotuotteiden kulutusta, Nyt saadun tutkimustuloksen perusteella tämä neuvo ei enää pidä paikkaansa.

Tutkimuksessa selvisi myös, että soijamaidon ja ricotta-juuston syöminen lisää astmariskiä.


Suomalainen astmaatikkojen ruokavalio sama kuin muillakin

Ravitsemusasiantuntija Helena Voutilainen Iho- ja allergiasairaalasta ei ole kuullut australialaistutkimuksesta. Sen sijaan tutkittua tietoa on olemassa esimerkiksi rasvahappojen, suolan ja antioksidanttien sekä astman välisestä yhteydestä.

Voutilainen kertoo, että Suomessa astmaatikkojen ruokavalio perustuu samoihin ravitsemussuosituksiin kuin muillakin ihmisillä. Astmaatikkoja ei neuvota sen paremmin siirtymään rasvaisempiin vaihtoehtoihin kuin luopumaan maitotuotteista, ellei heillä ole joitain muita vaivoja astman lisäksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake