PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

"Uusia todisteita IBM:n natsiyhteyksistä"

VERKKOTIE-HJ, 27.3.2002


Viime vuonna kohua herättäneen kirjan kirjoittanut toimittaja Edwin Black on julkaissut uusia todisteita tietokonejätti IBM:n yhteyksistä kansallissosialistien Saksaan 1930- ja 40-luvuilla.

Uudet paljastukset valottavat Blackin mukaan IBM:n osallisuutta järjestelmässä, jolla kansallissosialistit toteuttivat juutalaisten joukkotuhon Puolassa, uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona.

Blackin apuna toimivat historioitsijat ovat koonneet tutkimuksen, jonka he sanovat todistavan nyt varmasti IBM:n yhteydet Yhdysvalloista natsien toimintaan Puolassa. Tutkijaryhmän lähteinä on Yhdysvaltain kansallisarkistosta löydetyttyjä dokumentteja sekä puolalaisten silminnäkijöiden lausuntoja.

Kansallissosialistien arkistojen asiantuntija Robert Wolfe kertoi Reutersille, että uusien löytöjen myötä tutkijat ovat pystyneet tulkitsemaan aiempaa aineistoa tarkemmin. Tutkijat ovat tienneet jo vuosikymmeniä IBM:n Hollerith-koneen käytöstä juutalaisväestön tuhoamisessa.

Tuore aineisto käsittää viisisataa-sivuisen tilastomallin vankien valinnasta, kokoamisesta ja kuljetusaikatauluista Krakovasta keskitysleireille eri puolelle Puolaa. Tietokoneohjelma kykeni myös laskemaan kuolleisuuden tuhoamispaikoilla. Ohjelmasta vastasi erityinen IBM:n Watson Business Machines -yksikkö, joka raportoi toiminnastaan suoraan New Yorkiin.

IBM on aiemmin pitänyt Blackin todisteita riittämättöminä, eikä yhtiö uskonut uusiin todisteisiin. IBM sanoo, että se menetti monien muiden yritysten tavoin kontrollinsa Saksan liiketoimintoihinsa natsien noustua valtaan.

Juutalaisryhmät ovat vaatineet IBM:ää myöntämään tapahtuneen ja esittämään virallisen anteeksipyynnön.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake