PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Ympäristösatelliittin ensikuva tallensi jäävuoren irtoamisen

Envisat-satelliitti lähetti ensimmäiset kuvansa

HJ, 29.3.2002


Euroopan avaruusjärjestön ESA:n maaliskuussa avaruuteen laukaisema Envisat-satelliitti on lähettänyt ensimmäiset kuvansa. Torstaina julkistetuissa ensikuvissa näkyy tarkasti jääkentästä irtoamassa oleva jäävuori.

Toisessa kuvassa Envisat erittelee biomassan muodostumia Mauritanian rannikon vedessä. ESA:n mukaan satelliitti näyttää kuvien perusteella lunastavan lupaukset tarkoista ja monipuolisista ympäristöhavainnoista.

Envisat-satelliitti on toipunut hyvin kuukauden takaisesta laukaisusta. Sen aurinkopaneeli, tutka ja antennit toimivat moitteettomasti. Myös kaikki mittauslaitteet on saatu käynnistettyä.

Envisatin ensimmäiset kuvat saatiin mittauslaitteilla Meris ja Asar, jotka keräävät tietoa esimerkiksi merestä, kasvillisuudesta, lumesta ja jäästä. Laitteiden välittämät kuvat osoittivat, että useita ympäristön kipupisteitä pystytään nyt seuraamaan tarkasti.

Meris-laitteen välittämissä kuvissa näkyi muun muassa biomassan määrä Mauritanian rannikkovesissä ja merkit rantojen eroosiosta Italiassa. Asar puolestaan ikuisti dramaattisen seurauksen ilmaston lämpenemisestä, kun jäävuori Larsen B irtosi jääkentästä Atlantin valtamerellä.

Envisatissa on kymmenen mittauslaitetta, joista otsoneja mittaavaa Gomos-laitetta on pitkälti kehitetty Suomessa. Gomosta olivat kehittämässä Ilmatieteen laitos, Patria, VTT ja Space Systems Finland.

- Myös Gomos näyttää toimivan hyvin avaruudessa ja tunnistavan oikeat tähdet, kertoo kaukokartoituksesta vastaava Gunther Kohlhammer Euroopan avaruusjärjestö ESA:sta.

Gomoksen tuottamia tietoja päästään kuitenkin Kohlhammerin mukaan analysoimaan vasta loppukesällä. Ensin on poistettava otsoni-instrumentin maasta mukanaan tuomat kaasut, jotta mittaukset olisivat varmasti täsmälliset.

- Nyt saadut kuvat vahvistavat käsitystämme siitä, että Envisat tuottaa ensiluokkaista ympäristötietoa tutkijoiden käyttöön ja poliitikoille päätöksenteon tueksi, sanoi Envisat-ohjelman päällikkö Jaques Louet ESA:sta.

Envisat laukaistiin avaruuteen Ranskan Guyanasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä. Se kiertää nyt maapalloa napojen kautta noin 800 kilometrin korkeudessa.

Ensimmäisiä Envisatin välittämiä kuvia voi katsella ESA:n www-sivuilta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake