PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Tiedonsiirto tehokkaaksi vanhoilla laitteilla

VTT kehittää optista kaupunkiverkkoa

HJ, 2.4.2002


Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT kehittää kaupunkien puhelinverkkojen tilalle tiedonsiirtoa tehostavaa optista verkkoa. Uusi standardeihin perustuva verkko tukee vanhoja verkkopalveluja ja mahdollistaa vanhan laitekannan säilyttämisen.

Yritysten ja kotien kasvaneet tietoliikennetarpeet ovat johtaneet siihen, etteivät puhelinliikennettä varten suunnitellut kaupunkialueiden verkot enää kykene suoriutumaan tehtävästään.

Nykyisin tarjolla olevat optiset kaupunkiverkot perustuvat kalliiseen runkoverkkoteknologiaan, eivätkä ne ole saaneet suurta suosiota. VVT uskookin, että tulevaisuuden tiedonsiirtotarpeisiin tarvitaan kaupunkiverkon ehdoilla suunniteltu edullinen optinen verkko.

VTT:n mukaan haastavana ongelmana on, miten optisen verkon suorituskykyä voidaan jakaa eri palveluille tehokkaammin ja kuinka verkkoa voidaan hallita helpoimmin. Laitos kertoo ottaneensa suunnittelussa erityisesti huomioon verkon hallittavuuden, sillä se mahdollistaa kokonaiskustannusten kurissa pitämisen.

Optisesta kaupunkiverkosta hyötyvät VTT:n arvion mukaan lähinnä verkko-operaattorit, jotka voivat tarjota käyttäjille tehokkaampia tiedonsiirtopalveluja. Lisäksi palvelujen kasvava kysyntä hyödyttää palveluntarjoajia ja sisällöntuottajia, ja tietenkin verkkojen rakentaminen ilahduttaa optisten verkkojen valmistajia.

VTT aikoo testata koeverkkoa todellisissa käyttöolosuhteissa ensi vuoden lopulla. Laitoksen tavoitteena on löytää verkolle tai sen eri osille kaupallisia hyödyntäjiä. Lisäksi verkossa kehitettäviä malleja tarjotaan tulevien standardien ja suositusten pohjaksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake