PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Suomenlahtea, sirkusta ja Sibelius-monumentti

Huhti-toukokuussa uusia postimerkkejä

IKK, 2.4.2002


Huhti-toukokuussa ilmestyy seitsemän erilaista postimerkkiä, joista viisi postimerkkivihkossa. Jatkoa saa syksyllä alkanut Suomenlahti-sarja ja esillä ovat myös sirkuksen historia ja säveltäjämestari Jean Sibelius.

Viime syksynä alkanut Suomenlahti-postimerkkisarja saa jatkoa 15. huhtikuuta, kun Suomenlahden vedenalaisesta luonnosta ja sen tutkimuksesta ilmestyy viisi postimerkkiä sisältävä vihko. Kaikki postimerkit ovat 1. luokan ikimerkkejä joten vihko maksaa 3 euroa.

Suomenlahti -postimerkkivihkon, merkeille valmistetun ensipäivänkuoren ja -leiman suunnittelija on meribiologi, tutkimussukeltaja ja merihistorian harrastaja Juha Flinkman. Hän on suunnitellut myös jo ilmestyneen sarjan ensimmäisen postimerkkivihkon, jossa esitellään koko sarjan teemat: merentutkimus, majakat ja hylyt.

Merkit kertovat Itämerestä ainutlaatuisena, vaikeana ja herkästi haavoittuvana elinympäristönä, johon vain harvat kasvi- ja eläinlajit ovat sopeutuneet. Niillä halutaan kiinnittää huomiota myös Itämeren tutkimuksen ja suojelun tärkeyteen.

15.huhtikuuta ilmestyy myös sirkusaiheisen postimerkki. Merkin on piirtänyt Nina Rintala ja sen arvo on 0,60 euroa. Merkki kuuluu Euroopan postihallintojen yhteiseen EUROPA -postimerkkisarjaan.

Nykymuotoisen sirkuksen perustaja on englantilainen Philip Astley, entinen ratsuväen lippumies ja ratsastuskoulun pitäjä. Hän avasi Lambethissä ratsastusareenan vuonna 1769 rahoilla, jotka hän tarinan mukaan sai myytyään Westminster Bridgeltä löytämänsä timanttisormuksen.

Ensi kesänä tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun ensimmäinen sirkusseurue todistettavasti tuli Suomeen. Ranskalainen Jean Lustrén seurue saapui Tukholmasta Turkuun ja aloitti Kupittaalla esityksensä 7.7.1802. Sirkus viipyi paikkakunnalla noin kuukauden verran, minkä jälkeen se palasi Tukholmaan. Seuraavina vuosikymmeniä Suomessa nähtiin runsaasti erilaisia sirkusesityksiä.

Suomalaisen sirkustoiminnan käynnistivät tallimestarit, veljekset Carl ja Johannes (John) Ducander. He järjestivät tammikuussa 1892 Turun maneesissa neljä "amatöörisirkusnäytäntöä". Sirkuksen 200-vuotistaivalta Suomessa juhlitaan Turussa koko kuluvan vuoden.

Jean Sibeliuksen (1865-1957) elämäntyöstä kertova monumentaaliveistos Passio Musicae on aiheena 3.5.2002 ilmestyvässä 0,60 euron arvoisessa erikoispostimerkissä.

Merkki ilmestyy Pohjoismaiden Postien Pohjola-postimerkkisarjassa, jonka teemana tänä vuonna on nykyajan ympäristötaide. Kuvanveistäjä, professori Eila Hiltusen (s.1922) kuuluisan suurveistoksen on postimerkkiin suunnitellut taiteilija Päivi Vainionpää. Merkki pohjautuu Otso Pietisen ottamaan valokuvaan.

Uusien merkkien arvo vastaa kotimaan 1. luokan kirjeen postimaksua 50 grammaan asti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake