PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Pikkulapsen maitoallergia on ravitsemuksellinen riski

FF-IKK, 3.4.2002


Maitoallergia altistaa pikkulapsen puutteellisen ravitsemuksen riskille, sillä allergisen lapsen ruokavaliosta on poistettava kokonaan kaikki maidon proteiinia sisältävät elintarvikkeet. Siksi maitoallergisen lapsen vanhemmat tarvitsevat ravitsemusneuvontaa maitovalmisteiden korvaamiseksi sopivalla korvikkeella ja muilla ruuilla, Maito ja Terveys ry muistuttaa.

Maitoallergisella pikkulapsella kehittymätön suolisto ei pysty käsittelemään maidon proteiineja. Vieras proteiini laukaisee tulehdusreaktion, joka ilmenee tavallisimmin suolisto- tai iho-oireina, mutta myös hengitystieoireina.

Maitoallergian hoitokeinona on täysin maidoton ruokavalio. Tämä välttämishoito hillitsee allergista tulehdusreaktiota.

- Ruokavalion yksipuolistumisen ja puutosten riskin takia turhia välttämisruokavalioita pitää kuitenkin varoa, huomauttaa ravitsemusasiantuntija Katariina Lallukka Maito ja Terveys ry:stä.

Lallukka muistuttaa, että maitoallergia on aina todettava lääkärissä, koska välttämishoito toimii vain silloin, kun vältetään oikeaa ruoka-ainetta. Väärä hoito ei poista oireita.


Maitohappobakteereista apua allergiaan

Probioottiset maitohappobakteerit ovat tutkimuksissa osoittautuneet lupaavaksi keinoksi hillitä maitoproteiinin aiheuttamaa tulehdusreaktiota.

- Maitohappobakteerit voivat olla apuna allergian hoidossa, sillä ne vaikuttavat proteiinien pilkkoutumiseen, hillitsevät allergista tulehdusreaktiota ja palauttavat suoliston tasapainon, kuvailee Katariina Lallukka.

Lallukan mukaan maitoallergiaa esiintyy noin 2-3 prosentilla pikkulapsista. Usein allergia voi parantua jo ennen kolmen vuoden ikää, mutta joillakin lapsilla se jatkuu vuosia.

Uusimpien tutkimusten mukaan noin kaksi prosenttia aikuisistakin voi olla yliherkkiä maidon proteiinille.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake