PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Kurkku on varma kevään merkki

FF-IA, 8.4.2002


Raikkaat uuden sadon kasvihuonekurkut ovat varmoja merkkejä keväästä. Kotimaiset Kasvikset ry onkin nimennyt ensi viikon kurkkuviikoksi.

Jokainen aurinkoinen kevätpäivä saa aikaan kurkkukasvustossa reippaan kasvupyrähdyksen. Tästä syystä tarjonta vähittäiskaupoissa lisääntyy. Kevät myös alentaa kurkun hintaa.

Kurkut ovat tomaattien ja porkkanan ohella suomalaisten suosituimpia kasviksia, kasvihuonekurkkuja kuluu noin 9,5 kiloa vuodessa henkeä kohti.

Valtaosa suomalaisten syömistä kurkuista on kotimaisia, mutta loka-huhtikuun välisenä aikana kurkkuja tuodaan myös Espanjasta ja Hollannista. Suomessa on noin 600 kurkunviljelijää, kurkun tuotantoala on 76 hehtaaria ja vuosituotanto on noin 30 miljoonaa kiloa.


Kurkku sopii myös vappupöytään

Perinteisesti kurkkuja on totuttu käyttämään salaateissa ja leivän päällä, mutta kevään kunniaksi tästä mehevästä ja kevyestä kasviksesta voi loihtia aterioita niin juhlaan kuin arkeen. Kurkkuruuat sopivat mainiosti vaikkapa vapunviettoon.

Vappuaterian ruokajuomia voi tarjoilla koverretusta kurkkusnapsilasista tai pitemmästä pikarista. Kurkusta leikataan sopivan mittainen pala, jonka sisus koverretaan teelusikalla ontoksi. Koverrettua sisusta voidaan soseuttaa juomien, salaattien tai jälkiruokien joukkoon.

Railakas vappuaaton ateria aloitetaan Välimeren tyyliin raikkaalla kurkkusalaatilla, johon täyteläisyyttä tuovat kirsikkatomaatit ja fetajuusto.

Pääruuaksi tarjotaan lihaa tai kalaa, joka tarjoillaan kevyesti wokattujen seesaminsiemenkurkkujen kera. Jälkiruuaksi sopivat jäätelöllä ja suklaakekseillä täytetyt kurkkuveneet.

Vappupäivän brunssilla maistuvat kurkku-siika hapankorppupalat. Nämä suolapalat valmistetaan jo edellisenä päivänä. Täytetyt hapankorput kääritään folioon ja niiden annetaan vetäytyä maustuviksi viileässä yön yli. Hapankorppupalat sopivat myös alkupaloiksi.

Jos juhliminen edelleen väsyttää, vanha raikastava vinkki auttaa ainakin silmäpussien hoidossa. Ohuet kurkkuviipaleet kasvoille ja hetkeksi lepäämään. Olo on taas raikas ja juhlahymy kestää. Ehkä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake