PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

Brittitutkimus: Luomuruoka voi ehkäistä sydäntauteja

FF-IA, 11.4.2002


Britanniassa äskettäin julkistettu tutkimus antaa viitteitä siitä, että luomuruuan käyttö voi vähentää sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja tiettyjen syöpien riskiä.

Tutkimuksen mukaan vaikutus perustuu luonnonmukaisesti tuotettujen kasvisten korkeampaan salisyylihappopitoisuuteen.

Salisyylihapolla ja salisylaateilla on elimistössä muun muassa tulehdusta lievittävää vaikutusta. Ne auttavat ehkäisemään myös verisuonten kovettumista ja veritulppien muodostumista.

Brittiläinen tutkijaryhmä vertasi tutkimuksessaan kaupasta saatavien tavanomaisten ja luomuraaka-aineista valmistettujen kasviskeittojen salisyylihappopitoisuuksia. Vertailu osoitti, että luomukeitoista happoa löytyi lähes kuusinkertainen määrä tavanomaisiin kasviskeittoihin verrattuna.

Korkeimmat salisyylihappopitoisuudet löytyivät keitosta, joka oli valmistettu luomuporkkanoista ja -korianterista.

Salisyylihappoa syntyy luonnostaan kasveissa puolustusmekanismiksi stressitekijöitä ja kasvitauteja vastaan.

Tutkijoiden mukaan juuri tämä saattaisi selittää luomukasvisten korkeammat happopitoisuudet, sillä luomukasvisten viljelyssä ei käytetä keinotekoisia torjunta-aineita, jolloin luontaisille torjuntamekanismeille on enemmän tarvetta.

Brittitutkimuksesta kertoo ravitsemusalan julkaisu European Journal of Nutrition.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake