PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Haku Verkkouutisista
RSS
Ajassa 

"Satelliittisääksi" Lasse palaamassa Israelista Utsjoelle

IKK, 15.4.2002


Suomen ensimmäinen "satelliittisääksi" Lasse aloitti viikonvaihteessa muuttomatkansa Israelista kohti pesimäkontujaan Utsjoella. Parissa päivässä linnun matka edistyi yli 500 kilometriä Turkkiin, 200 kilometrin päähän Mustanmeren rannikolta.

Sääksisäätiö ja Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo käynnistivät viime kesänä Vattenfall Oy:n tuella yhteishankkeen, jonka tavoitteena on tuottaa uutta tietoa etenkin Lapin sääksien muutosta ja talvehtimisesta.

Viime elokuun alussa Sääksisäätiön työryhmä pyydysti Utsjoella "maailman pohjoisimman" pesivän sääksikoiraan ja asensi sille USA:ssa, Saksassa, Skotlannissa ja Ruotsissa turvalliseksi todetun satelliittilähettimen.

Kyseisen sääksikoiraan oli rengastanut pesäpoikasena seitsemän vuotta aikaisemmin Kevon tutkimusasemalla työskentelevä Lasse Iso-Iivari, joten ensimmäinen suomalainen "satelliittisääksi" ristittiin Lasseksi.

Lasse-sääksi pysytteli pesäpaikkansa lähiympäristössä poikasiaan ruokkien aina syyskuun 23. päivään saakka, jolloin se aloitti matkansa kohti etelää. Vielä samana päivänä saatiin paikannus Inarin Rahajärveltä, jonne matkaa oli kertynyt 110 km. Rahajärveltä muuttomatka suuntautui Pudasjärven kautta rajan yli Karjalan Jänisjärvelle.

Laatokan itäpuolella sijaitsevaan Shap-Navolokiin Lasse saapui 29. syyskuuta. Seuraava tieto saatiin lähettimen ohjelmoinnin vuoksi vasta 36 tunnin 45 minuutin kuluttua. Satelliitin signaali viestitti Lassen olevan Ukrainassa peräti 1 153 km päässä Laatokan rannoilta. Viikon levon ja tankkauksen jälkeen matka jatkui Krimin niemimaan kautta yli Mustanmeren Turkkiin ja sieltä edelleen Israeliin.


Yli 230 km vuorokaudessa

Israeliin satelliittisääksi saapui 11. lokakuuta taivallettuaan 4 173 kilometriä 18 vuorokaudessa eli pysähdykset mukaan lukien 232 km vuorokausivauhdilla. Tuolloin uskottiin, että Israel on vain välietappi ja että muutto jatkuu ainakin päiväntasaajan tuntumaan, jossa valtaosa Suomen sääksistä rengaslöytöjen mukaan talvehtii.

Paikannukset tulivat kuitenkin jatkuvasti - ja hieman huolestuttavasti - hyvin suppealta alueelta Jordanin laaksosta 30 km kaakkoon Nasaretin kaupungista. Vihdoin paikalle hälytettiin israelilainen ornitologi, joka viestitti 26. helmikuuta, että Lasse on hyvissä voimissa ja oleskelee Beit Alfan kalalammikon äärellä. "Maailman pohjoisin" pesivä sääksikoiras yllättäen myös talvehti poikkeuksellisen pohjoisessa.

Etelä-Suomessa havaittiin ensimmäinen sääksi tänä keväänä jo pitkänäperjantaina, mutta Utsjoen Lasse lähti Israelista kohti Pohjolaa viime perjantaina, jolloin signaali saatiin ensin Libanonista ja tuntia myöhemmin Syyriasta, 256 km päästä Jordanin laakson kalakeitailta. Kahden seuraavan vuorokauden aikana Lasse taivalsi 534 km ja oli maanantaina Turkissa, 200 kilometrin päässä Mustanmeren rannikolta.

Suomen sääksikanta on ollut tarkan seurannan kohteena jo 31 vuotta. Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon alaisina työskentelevät lintujen rengastajat ovat vapaaehtoistyönä tarkastaneet lähes kaikki tiedossa olevat sääksen pesäpaikat vuosittain.

Tarkastuskäyntien yhteydessä toteutettu poikasten rengastus on tuottanut runsaasti rengaslöytöjä, minkä ansiosta yleiskuva sääksiemme muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista on varsin hyvä. Paljon mielenkiintoisia yksilötason kysymyksiä muuton aikataulusta, nopeudesta, muutonaikaisista lepäily- ja tankkausalueista sekä talvireviirin laajuudesta on kuitenkin edelleen selvittämättä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyMediakorttiPalautelomake